Мерките в София: Кой с маска, кой без - "всеки сам си преценя"

За и против ковид ограниченията
244
Мерките в София: Кой с маска, кой без - "всеки сам си преценя"
Снимка: БГНЕС

Носенето на предпазни маски освен в градския транспорт, от днес става задължително и за закритите обществени пространства в столицата. Някои от жителите на София носят маски, други – не, а мненията на хората относно заповедта са различни и показват разделението в обществото по темата.

БГНЕС представя анкета, направена с граждани в центъра на столицата, която не претендира за представителност. Припомняме, че връщането на предпазна маска за лице влиза в сила от днес и ще остане задължителна за закрити обществени пространства, градски транспорт, болници, аптеки и поликлиники до 19 август, включително.

Според Деси предвид факта, че броят на заразените с коронавирус се увеличава, носенето на маска е добро решение. Тя носи маска, защото по думите ѝ „трябва да се пазим“. На въпроса какво мисли за хората, които не спазват правилата и не носят предпазни маски, Деси сподели: „Аз никого не мога да задължа. Аз нося и семейството ми носи – оттам нататък, всеки сам си решава”.

Според г-н Божидаров решението за носене на предпазни маски е добро. Той е категоричен, че онези, които не носят, трябва да бъдат глобявани.

Катерина сподели, че слага маска, „само когато е крайно необходимо и наистина има много хора в някое превозно средство“.

„Аз слагам маска по моя преценка. Вече прекарах коронавирус и мисля, че се заразих от автобус, където имаше кашлящи хора без маски, така че – да, в автобус, препълнен, бих сложила. Току-що слязох от трамвай, където нямах сложена маска. На два метра около мен нямаше хора и не мисля, че е необходимо в тази жега да си причинявам това“, заяви тя.

Има и по-крайни мнения. Вася смята, че заповедта на СРЗИ е „поредната глупост”. „Както казват, носим маски, само за да избегнем глобите. Това е вече някакъв пълен абсурд с тези маски, при условие, че има хора, които са ваксинирани, които подкрепят ваксините, при условие, че има хора, преболедували, отново да ни затварят и да ни връщат пак в мрачното средновековие, е вече нонсенс“, заяви тя. Тя настоя тези, които искат да носят маски да не влизат в пререкания с останалите, които не искат.

Румен Дранков мисли, че носенето на маска на закрити обществени пространства и в градския транспорт е излишно, но след като това е задължително, той носи такава, защото има глоби. За хората, които въпреки заповедта, не спазват правилата, той заяви, че всеки решава за себе си.

„Аз мисля, че е правилно да се носят маски, защото не се знае кой е заразен, кой – не е“, каза Христина. Според нея обаче трябва да се работи също така и в посока за по-голям процент ваксинирани хора.

Аз имам две ваксини, но ми обещаха за октомври месец да се събере група, и ще ми поставят трета ваксина, сподели тя.

По думите на жената хората, които не носят маски и не спазват противоепидемичните мерки, са много. „Те са много и не смятам, че може да се справи държавата с тях“, заяви Христина. Жената изрази мнение, че всичко е и до съзнание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам коментарите във форума и съм сигурен, че анкетата в статията е измислена.
124
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези с маските се мислят за умни, но не знаят колко са т.пи. Маската е тест за интелигентност.
123
2
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Вече се гласят от - сзо да обявят маймунската шарка и ново бодене с ваксини и сертификатиЗатова давам глас за костадиновСтига терор
122
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо намоpдници използвайте маски!
121
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето заразоразпространители не знаят, че са такива, за да сложат маски, а и да знаят пак не слагат маски - искат и други да се заразят и да не са само те прецакани.
120
1
 
22
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
За тази година са ни подготвили маймунска шарка
119
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...при КИХАНЕ "аерозолите" на кихащия се разпространяват на ТРИ метра,НЕ на метър и половина ,както е при кашлящите !.."Доказано е с многократни тестове"...Така че ЗАВИСИ..Дори и дистанцията,която аз безусловно ОДОБРЯВАМ и поддържам-от метър и половина,и тя няма да те спаси,ако некой са изкиха във врата ти..Кихащите и кашлящите-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с намордници !!!..Но здравите хора няма логика да бъдат тормозени!
118
1
 
10
 
! Отговори
до коментар 116 преди 1 година
до коментар 116 Доказано от кого? Знаеш ли колко други доказвания има, че това не е вярно? Ако не се чувстваш добре, и смяташ че можеш да заразиш някого, добре носи маска. Аз съм за. Няма нужда всяка жмуга да ми кашля и киха насреща и аз да се чудя накъде да бягам. Маски слагаха болните съвестни хора, много преди да се появи тая ковид истерия. Но ако си здрав, риска си остава за теб. Никой не трябва да те задължава.
117
1
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ковид истерията пак плъзна по медиите. Никой не контролира мерките и да, не ги спазвам. Такива сме много и колкото повече ставаме, толкова по бързо ще мине ковида. Спомняте си си Русия като влезе през февруари в Украйна и ковид изведнъж изчезна. Обаче войната се проточи, хората свикнаха и трябва да ни плашат с нещо друго.
116
1
 
16
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Тази година при кировците ми писаха - предупреждение за глоба в метрото двама полицаиНа третия подписа липсваше сигурно го слага някой след това уж като свидетел за акт от -300 лвПомня че бяха бльскали една жена в метрото , че отказала да постави маска писаха тук
115
1
 
19
 
! Отговори
до 116 преди 1 година
Очевадно шепата доброволно маскирани хипохондрици,вярваши сляпо на медиите имате д три гънки в мозъка,колкото за инстинктите- хранене,отделяне и размножаване.Нали ви пазела маската, защо трябва аз да ви пазя.Сложете си още петнайсет отгоре и сте безсмъртни.
114
1
 
24
 
! Отговори
Ашмодеан преди 1 година
Добре де. POTUS Бай Дън, нон-стоп с маска, с 4 дози и хваща ковид непрекъснато. От какво точно предпазват пфайзерите и маските ?
113
1
 
19
 
! Отговори
хахахха преди 1 година
Моля всеки "глобен" през "извънредното положение" да ни информира, понеже явно драгите журна ЛЯ не желаят кой сега щял да ни глобява.Няма нито един глобен,всички глоби паднаха при обжалване, а сега просто сте повече от жалки.Стадото да не говорим,заслужава си всичко като е толкова примерно пир всичко, което му се изсипа на главата и продължава да му се изсипва
112
2
 
23
 
! Отговори
до 111 преди 1 година
До коментар 111Хронично болните хора, умират от недостиг на кислород, от застояване и иключително много от тях - от това, че не могат да си лекуват хроничните заболявания заради уплашени смотльовци като теб, които причиниха смъртта на много повече хора, отколкото тоя скапан вирус. Всеки изтрещял хипохондрик да си носи маската и да се ваксинира, никой не го спира. Запомнете обаче, че заради вас измряха много повече стари и болни хора, отколкото от вируса. Спрете се!
111
4
 
27
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Смятам да приключа с терора и да дам глас за костадинов на изборите
110
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вирусът не се носи като прах из въздуха, а е с носител -водни аерозоли. Маските пазят. Ако ти си с маска, а болен срещу теб кашля, те пази 30%. Ако и болният е с маска, защитата ти се качва на 80%. Ако имаш и дистанция 1,5 м, рискът е 0%. Доказато е с многократни тестове . Толкова за маските и за безсмислените ви спорове.
109
2
 
15
 
! Отговори
Ухан преди 1 година
Носенето на маска, вземането на назални и кръвни проби - това са все неща, които оронват човешкото достойнство. В Китай бъркат отзад за по-голяма сигурност.
108
2
 
19
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Защо не информирате драгите уплашени от незаконната заповед на някакъв смешен чиновник КОЙ ЩЯЛ ДА ГИ ГЛОБЯВА, ЧЕ НЕ СТАВА ЯСНО???нИТО КОНТРОЛЬОРИ,НИТО ПОЛИЦАИ ГО ПРАВЕХА И ПРЕЗ т.нар.извънредно положение, а сега пък съвсем.КОИ СА КОНТРОЛИРАЩИТЕ ОРГАНИ?Бай стамат охрана ли ще ме глоби или киселата касиерка от хепермаркета?
107
0
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Имам предвид всички се заразиха маски дезинфектанти полза никаква
106
0
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
С какво предпазват маскитеСменяхме се на работа с маски с колегите и за година го прекараха вдички е не всички де бог да прости тези които починаха