Мерките в София: Кой с маска, кой без - "всеки сам си преценя"

За и против ковид ограниченията
244
Мерките в София: Кой с маска, кой без - "всеки сам си преценя"
Снимка: БГНЕС

Носенето на предпазни маски освен в градския транспорт, от днес става задължително и за закритите обществени пространства в столицата. Някои от жителите на София носят маски, други – не, а мненията на хората относно заповедта са различни и показват разделението в обществото по темата.

БГНЕС представя анкета, направена с граждани в центъра на столицата, която не претендира за представителност. Припомняме, че връщането на предпазна маска за лице влиза в сила от днес и ще остане задължителна за закрити обществени пространства, градски транспорт, болници, аптеки и поликлиники до 19 август, включително.

Според Деси предвид факта, че броят на заразените с коронавирус се увеличава, носенето на маска е добро решение. Тя носи маска, защото по думите ѝ „трябва да се пазим“. На въпроса какво мисли за хората, които не спазват правилата и не носят предпазни маски, Деси сподели: „Аз никого не мога да задължа. Аз нося и семейството ми носи – оттам нататък, всеки сам си решава”.

Според г-н Божидаров решението за носене на предпазни маски е добро. Той е категоричен, че онези, които не носят, трябва да бъдат глобявани.

Катерина сподели, че слага маска, „само когато е крайно необходимо и наистина има много хора в някое превозно средство“.

„Аз слагам маска по моя преценка. Вече прекарах коронавирус и мисля, че се заразих от автобус, където имаше кашлящи хора без маски, така че – да, в автобус, препълнен, бих сложила. Току-що слязох от трамвай, където нямах сложена маска. На два метра около мен нямаше хора и не мисля, че е необходимо в тази жега да си причинявам това“, заяви тя.

Има и по-крайни мнения. Вася смята, че заповедта на СРЗИ е „поредната глупост”. „Както казват, носим маски, само за да избегнем глобите. Това е вече някакъв пълен абсурд с тези маски, при условие, че има хора, които са ваксинирани, които подкрепят ваксините, при условие, че има хора, преболедували, отново да ни затварят и да ни връщат пак в мрачното средновековие, е вече нонсенс“, заяви тя. Тя настоя тези, които искат да носят маски да не влизат в пререкания с останалите, които не искат.

Румен Дранков мисли, че носенето на маска на закрити обществени пространства и в градския транспорт е излишно, но след като това е задължително, той носи такава, защото има глоби. За хората, които въпреки заповедта, не спазват правилата, той заяви, че всеки решава за себе си.

„Аз мисля, че е правилно да се носят маски, защото не се знае кой е заразен, кой – не е“, каза Христина. Според нея обаче трябва да се работи също така и в посока за по-голям процент ваксинирани хора.

Аз имам две ваксини, но ми обещаха за октомври месец да се събере група, и ще ми поставят трета ваксина, сподели тя.

По думите на жената хората, които не носят маски и не спазват противоепидемичните мерки, са много. „Те са много и не смятам, че може да се справи държавата с тях“, заяви Христина. Жената изрази мнение, че всичко е и до съзнание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Старата песен___не живееш сам на тая земя ако не си забелязал, има хронично болни хора, които трябва да умрат от глад по къщите, че такива като теб да се разхождат без маска, че да му се вижда хубавото лице
104
2
 
10
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Ние нудистите ексцебиционисти сме против носенето на маски. Не стига че ходим с шлифери на публични места ами и с маски в жегата.
103
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маските не предпазват,щото вируса не може да го спре парче плат.Тва е като инструкциите в самолета при катастрофа,какво можеш да направиш,нищо.Единствено противогазите могат да помогнат,носете ги ковидарите все е тая дали ще е жега,не са много удобни.Ха ха.
102
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Старата песен__че българите са най-неваксинираните след Африка
101
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая и аз ще стана възрожденец. Писна ми да ме правят на ***. Дори лекарите си носят маските като лигавници.
100
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от егоист нагоре не се съобразяват с изискванията за предпазване, че и все са химици, физици, медици и знаят, че маските не предпазват
99
2
 
15
 
! Отговори
Старата песен преди 1 година
Добре де, след като има ваксини и две години история този вирус, защо отново се говори за мерки ? Всеки може да се ваксинира и да реши сам дали иска да носи маска или не! На мен не ми трябва държавата,за да ми казва кое е найдобре за мен и моето здраве. Болни, възрастни и всеки вманиачен в болести, да се пази както сметне за най-добре. За здрави и млади хора, както вече всички знаем, в повечето случаи е само една настинка..
98
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зомбита да носят маски, човеците - не.
97
1
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Херпеса дето хванах от тия маски няма махане изрива ми се устатаПиех ацикловир и зоривакс помагаше но станаха много скьпи сега и не мога да си позволя
96
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ужас___да не си лапал нещо мръсно ))), щото по маските вируси няма, стерилни са, а и аз нося маска навсякъде, но херпеси не съм имал
95
2
 
17
 
! Отговори
Супер обективна преди 1 година
При огромния процент на хора, които отказват да слагат парцалите на лицата си, мненията в статията са преобладаващо за носене на маски. Тия статии измисляте ли си ги или ги търсите привържениците на маски със свещ? Е вярно, в статията още отначало пише, че не претендира за представителност. ТОГАВА ЗАЩО ИЗОБЩО СТЕ Я НАПИСАЛИ?
94
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маските пазят колкото едра телена мрежа пази от комари.
93
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е да, после държавата ще им е виновна че им е измряло семейството, щото на такива да им обясняваш, че трябва да се грижат и за другите хора, т.е. да се опитват да не ги заразяват, не го разбират, докторите ще са им некадърни, простотията по хората ходи все пак
92
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой самоуважаващ себе си ще сложи маска?
91
1
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Какьв гаден херпес лепнах от тия маски по мацазините и транспорта дето ги носихме миналата годинаИ досега ми се изрива цялата уста
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бургас и Варна не е "преценя". Живея на морето и никой местен не говори така. Жив шопски диалект си е. В София се наслушах на неправилен говор, но не това е поантата. ДОЛУ МАСКИТЕ, МАСКАРАДИТЕ И МАСКЬОРИТЕ! Съд и прът за тях!
89
1
 
21
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Гражданско неподчинение и трепанье на краварски грантаджии милионери.. Цел номер едно... ===))) тия разсипаха България.. Къс по къс...
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те маските не пазят от вируси така че няма смисъл от това да се носят и после да се трупат *** заради тях.
87
0
 
17
 
! Отговори
Бунт преди 1 година
Никакви парцали Ако вие сте л*у*ди, ние останалите не сме и няма да слагаме тези отвратителни парцали
86
2
 
3
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 1 година
До Анонимен това "преценя" не е шопизъм, а точно източен диалект!