63% ръст на Ковид-19 само за последните 28 дни

16 на сто от хоспитализираните пациенти имат проблеми с концентрацията
1 сеп 2023 21:15, Стела Стоянова
136
63% ръст на Ковид-19 само за последните 28 дни
Снимка БГНЕС, архив

Рязко увеличение на заболеваемостта от COVID-19 отчете Световната здравна организация (СЗО) през последните 28 дни, съобщиха западни издания. От 24 юли до 20 август е регистриран ръст от 63% в случаите спрямо предходните 28 дни.

От СЗО уточняват, че във въпросния период са докладвани близо 1,5 млн. заболели от COVID-19 и над 2000 смъртни случая. Пояснява се, че въз основа на тези данни броят на регистрираните случаи на COVID-19 се е увеличил с 63%. Починалите обаче са намалели с 48%. СЗО подчерта, че статистиката вече не е толкова точна, тъй като се правят все по-малко тестове.

Докато хората масово се завръщат от летните си ваканции и децата започват учебната си година, правителствата, регулаторите и производителите на ваксини се подготвят за есенния бустер. Въпреки че масово хората вече не обръщат голямо внимание на заболяването, експерти сочат, че е рано COVID да се третира като сезонен вирус, тъй като нивата на хоспитализация са ниски, но нарастват.

Още по темата

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията предупредиха миналата седмица, че нов подвариант - BA.2.86, може да е по-способен да причини инфекция при хора, които преди са имали COVID или са били ваксинирани срещу него. Оттам призоваха уязвимите да носят маски на публични места.

Същевременно ново британско проучване може да обясни как кръвни съсиреци в мозъка или белите дробове предизвикват някои често срещани симптоми на “дълъг COVID”, включително мозъчна мъгла и умора. Изследвани са 1837 души, приети в болница поради COVID. Според учените два кръвни протеина показват, че микросъсиреците са една от причините за дълготрайното лошо здраве много след като тестът за COVID е отрицателен.

Учените от университетите “Оксфорд” и “Лестър” подчертават, че изследването обхваща само хоспитализирани пациенти. Необходими са допълнителни изследвания, преди да се предложат потенциални лечения. Дълъг COVID може да се развие и след по-леки инфекции.

Смята се, че 16% от хоспитализираните пациенти имат проблеми с мисленето, концентрацията или запомнянето в продължение на поне шест месеца.

“Това е комбинация от данните за здравето на някого преди самото разболяване и случващото се след него, което води до последици за физическото и психическото здраве”, поясни професорът по респираторна медицина в “Лестър” Крис Брайтлинг.

Университетският преподавател д-р Саймън Ретфорд от Ланкашир например прекара две седмици в кома, след като зарази COVID през октомври 2020 г. На семейството му било казано да очаква най-лошото. Сега обаче той се е възстановил на 60-70% от предишното си положение. Все пак още има проблеми с концентрацията, загуба на краткотрайна памет и на мисълта, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: ръстКовид-19постковид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма по- голяма измама. Искат пак да ни тероризират, няма да стане.
104
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
антиваксерчета,никой не ви кара да се ваксинирате,просто ви дадох симтомите на новия ковид-като танк е,а вие си пийте ракия,яжте туршия на 35 градуса на сянка...ваша си воля,никой не ви кара насила да се ваксинирате.
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е Ковидо уж не повтаря, ама потретя, и удря кой къде свари. Ако не ковид ще е др. Паи се вирусо иде, Он е на всеки сантиметър::))
102
1
 
6
 
! Отговори
Баш за Това Говорим преди 7 месеца
,,....BA.2.86, може да е по-способен да причини инфекция при хора, които преди са имали COVID или са били ваксинирани срещу него. Оттам призоваха уязвимите да носят маски на публични места...."Ето това го казват хората със големите губерки дето ни ги набиха по няколко пъти за ,,по-сигурно".
101
1
 
8
 
! Отговори
333 преди 7 месеца
Няма да се учудя,ако тази есен ни пуснат нещо по-хард. За самолетите и аз наблюдавам същото от няколко дни.
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Снощи към 10 вечерта излязох на балкона и гледах в небето един самолет подир него няма диря но в друга посока минава друг самолет който направи дълга черта и после продължи без да прави следи. И до преди да се прибера тази черта си остана без да се разсее. Явно таз годишното пръскане с вируси започна.
99
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Софиянци са лесноподкупни и подли ,за един сладолед ще се активират........."софиянци" са 3/4 *** пришълци(селяни) , които правят квот и кажеш. Ако рекат по 5 бустера - толкоз ще си набодът. Хахахаха
98
0
 
5
 
! Отговори
глупав си преди 7 месеца
До АнонименКак можа в една фраза да напишеш толкова дивотии, и граматични, и възпитателни и цивилизационни? Браво, ти си за музея на мисловния дрипльо или дрипла.
97
3
 
8
 
! Отговори
винаги и сега преди 7 месеца
"Естественият имунитет побеждава" - Според д-р Джон Кембъл, естественият имунитет е 27 пъти по-ефективен от имунитета, предизвикан от ваксините. https://youtube.Com/watch?v=IiA1S6NvCo4
96
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Еххх *** си като дърт селски русофил. Статията и числата са за Света бе. Не за България.
95
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Алекс Джоунс е прав. Извергите ни подготвят за нови локдауни с фашивата им пландемия.
94
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Свършиха ли новините че пак тоя ковид захапахте?
93
7
 
7
 
! Отговори
Еххх преди 7 месеца
Това че няма протести и палатки ,даказва че всичко се организира от САЩ .Софиянци са лесноподкупни и подли ,за един сладолед ще се активират.
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вчера гледам ... от една линейка излезнаха десет сестри и няколко доктора. Докторите започнаха да показват на сестрите как да гонят хората по улиците и да им забиват иглите. Шестопръстовата ръка започна да бяга по улиците и де видеше човек - забиваше иглата в главата и той падаше в ковчег. След това дойдоха товарни камиони, натовариха ковчезите и на гробищата докторите запяха опело като попове!
91
2
 
5
 
! Отговори
Толкова кока преди 7 месеца
Съм изшмъркал че Ковида бега от мен
90
3
 
5
 
! Отговори
Защо ги четем преди 7 месеца
Тези про. Да жни. Пиии. Ра. Зи??? Те никага няма да се оправят! Мислят че ще е все така! Не! Няма! Един Боже ден ще се влачите в краката ни,***!!!
89
7
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 месеца
Чух слухове - след като Парламента заработи от днес , ще има пак Затваряне на Държавата и ЕС .Заради Ковид - сина на Байдън е разположил Био Лабораториите в Полша и ще ни пръскат всеки ден със САЩ Самолети със Заразата .
88
5
 
22
 
! Отговори
Шишо преди 7 месеца
Келепира от Ковида е голям. Ваксини, маски, тестове, пътеки и пътечки по НЗОК... Пада добра пара. Бойко вече го изпраха. Готов е да започне втора серия. Тъкмо да отклони вниманието от рекетьорските си занимания.
87
2
 
21
 
! Отговори
Това много добре преди 7 месеца
импонира на новопристигащите адаптирани ваксини.Предлагането е в ход, сега ни требе и мотивация, че да се стимулира търсене.
86
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хаххахаха.. кромид зомбитата се наасраха от страх