63% ръст на Ковид-19 само за последните 28 дни

16 на сто от хоспитализираните пациенти имат проблеми с концентрацията
1 сеп 2023 21:15, Стела Стоянова
136
63% ръст на Ковид-19 само за последните 28 дни
Снимка БГНЕС, архив

Рязко увеличение на заболеваемостта от COVID-19 отчете Световната здравна организация (СЗО) през последните 28 дни, съобщиха западни издания. От 24 юли до 20 август е регистриран ръст от 63% в случаите спрямо предходните 28 дни.

От СЗО уточняват, че във въпросния период са докладвани близо 1,5 млн. заболели от COVID-19 и над 2000 смъртни случая. Пояснява се, че въз основа на тези данни броят на регистрираните случаи на COVID-19 се е увеличил с 63%. Починалите обаче са намалели с 48%. СЗО подчерта, че статистиката вече не е толкова точна, тъй като се правят все по-малко тестове.

Докато хората масово се завръщат от летните си ваканции и децата започват учебната си година, правителствата, регулаторите и производителите на ваксини се подготвят за есенния бустер. Въпреки че масово хората вече не обръщат голямо внимание на заболяването, експерти сочат, че е рано COVID да се третира като сезонен вирус, тъй като нивата на хоспитализация са ниски, но нарастват.

Още по темата

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията предупредиха миналата седмица, че нов подвариант - BA.2.86, може да е по-способен да причини инфекция при хора, които преди са имали COVID или са били ваксинирани срещу него. Оттам призоваха уязвимите да носят маски на публични места.

Същевременно ново британско проучване може да обясни как кръвни съсиреци в мозъка или белите дробове предизвикват някои често срещани симптоми на “дълъг COVID”, включително мозъчна мъгла и умора. Изследвани са 1837 души, приети в болница поради COVID. Според учените два кръвни протеина показват, че микросъсиреците са една от причините за дълготрайното лошо здраве много след като тестът за COVID е отрицателен.

Учените от университетите “Оксфорд” и “Лестър” подчертават, че изследването обхваща само хоспитализирани пациенти. Необходими са допълнителни изследвания, преди да се предложат потенциални лечения. Дълъг COVID може да се развие и след по-леки инфекции.

Смята се, че 16% от хоспитализираните пациенти имат проблеми с мисленето, концентрацията или запомнянето в продължение на поне шест месеца.

“Това е комбинация от данните за здравето на някого преди самото разболяване и случващото се след него, което води до последици за физическото и психическото здраве”, поясни професорът по респираторна медицина в “Лестър” Крис Брайтлинг.

Университетският преподавател д-р Саймън Ретфорд от Ланкашир например прекара две седмици в кома, след като зарази COVID през октомври 2020 г. На семейството му било казано да очаква най-лошото. Сега обаче той се е възстановил на 60-70% от предишното си положение. Все пак още има проблеми с концентрацията, загуба на краткотрайна памет и на мисълта, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: ръстКовид-19постковид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
17
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
А и имам някакво лично наблюдение,че ваксинираните имат интерес към AI и развиване на странни болести :) Сигурно е случайно.
84
1
 
29
 
! Отговори
Achtung преди 8 месеца
Отново пропаганда и сплашване на обществото! Няма ли една свестна медия или един читав журналист? Не се ли наядоохте с пари? Защо продължавате да психясвате хората? Народа ни вече е обезобразен стига толкова!
83
0
 
20
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Ваксинирайте се, то е полезно, и за здравето и за войната и за инфлацията.
82
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Циркаджииииииии
81
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво беее подготвяте ни за ваксините,които брюкселските американски слуги ни принудиха да купим ли?
80
0
 
19
 
! Отговори
абе преди 8 месеца
прави впечатление в тоя кло0зет , че като има статии за насилие над жени, се включва някой/някоя с име "една жена". Това е във всяка една статия с подобна тематика. В ковид статиите, се подвизава в коментарите с "цветното" име МАрсел .... айде вече ставаш смешен, честно :)
79
0
 
1
 
! Отговори
до 96 преди 8 месеца
"жан-жак" хааххаах така ли викаш на гей партньора, с който се боцкаш по д...то
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А така, втълпяват се модели за болести на хората. Те се зомбират и мисълта им го изпълнява. Обаче аз не желая да съм зомбиран от СЗО и моята мисъл също. И какво правим сега като не желая да се разболявам?
77
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
в DE,никого не карантинират,просто си лежиш болен в къщи с 38.5 и да искаш не можеш да станеш,главоболие,отпадналост,хрема кашлица..но пък заразяваш всички около теб и се почва отново.както преди.
76
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Задава се пандемия от Ковид-19
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мисълта на човек е материя, защото се движи със скорост по-голяма от светлината. Така че стреса и инфлуенцата са нашия бич. Пък СЗО да печелят на друг гръб, не на моя!!!
74
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ий прости хора сте,казах ви как се прекарва новия вирус от 35г.хора без заболявания,казах ви ,че е тежък,кой ви казва да се ваксинирате или не.никой.и тестовете в началото не го ловят.бъдете здрави.
73
3
 
16
 
! Отговори
КОВИД Е ИЗМАМА преди 8 месеца
Стига сте писали смешки бе, естествено че ковид не е грипче, ковид е настинчица, кратка, лека, неусетна настинчица. Вече как го карат "ваксинираните" със увредените имунни системи - не знам, но за нормалните, неинжектирани хора, които в България са мнозинство, това са два-три дни с температура и без кой знае какви симптоми.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Валери, ами нормално е от стрес да не може да качи стълбите. Трябваше да го закараш на жена против уорки да му бае. Пък ти си го отровил с бъркочите на СЗО. Нашите политици така умориха много хора, със стрес от лъжи!
71
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
това не е грипче..още сме смазани без сила.
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Валери дрън-дрън, лъжеш грозно зловещо, три години го гледаме тоя ковид, айде усетете се че лъжите от средата на 2020 не минават вече НА НИКОГО!
69
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ибупрофена и течния аналгин въобще не сваляха температурата,чак чаршафите бяха мокри,никой не карам да се ваксинира или не,казвам ви как го прекарахме.от 1 до 10 беше 7 степен.
68
19
 
2
 
! Отговори
Валери преди 8 месеца
Имам приятел, върл антиваксър, пипна Ковид два пъти. Едва тогава се съгласи да се ваксинира, ама вече беше късно щото беше с 30% намален обем на белите дробове. Преди караше колело, сега не може да се качи по стълбите и до 2-ри етаж. Не съм го чул да говори нещо за Ковид, страх го е даже да се обади. Та всички бабаити дето плещят глупости и се репчат на вируса- това ще ги настигне!
67
1
 
7
 
! Отговори
Напълно НеВаксиниран преди 8 месеца
Нямам дори и 1 тест за КОВИД, да не говорим за Ваксини, не съм ходил на Лекар от поне 20 години, дори на Зъболекар - нямам и 1 кариес, а на тия дето ходят Редовно - Зъбите им Изкапаха и на 45 вече са с Протези!
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз имам проблем с нервите от три годишната истерия "ковид". Срещна ли някой от СЗО ще му направя тиква та мека преди хелоуин. Хайде стига печалби от истерии. Тарикати!