63% ръст на Ковид-19 само за последните 28 дни

16 на сто от хоспитализираните пациенти имат проблеми с концентрацията
1 сеп 2023 21:15, Стела Стоянова
136
63% ръст на Ковид-19 само за последните 28 дни
Снимка БГНЕС, архив

Рязко увеличение на заболеваемостта от COVID-19 отчете Световната здравна организация (СЗО) през последните 28 дни, съобщиха западни издания. От 24 юли до 20 август е регистриран ръст от 63% в случаите спрямо предходните 28 дни.

От СЗО уточняват, че във въпросния период са докладвани близо 1,5 млн. заболели от COVID-19 и над 2000 смъртни случая. Пояснява се, че въз основа на тези данни броят на регистрираните случаи на COVID-19 се е увеличил с 63%. Починалите обаче са намалели с 48%. СЗО подчерта, че статистиката вече не е толкова точна, тъй като се правят все по-малко тестове.

Докато хората масово се завръщат от летните си ваканции и децата започват учебната си година, правителствата, регулаторите и производителите на ваксини се подготвят за есенния бустер. Въпреки че масово хората вече не обръщат голямо внимание на заболяването, експерти сочат, че е рано COVID да се третира като сезонен вирус, тъй като нивата на хоспитализация са ниски, но нарастват.

Още по темата

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията предупредиха миналата седмица, че нов подвариант - BA.2.86, може да е по-способен да причини инфекция при хора, които преди са имали COVID или са били ваксинирани срещу него. Оттам призоваха уязвимите да носят маски на публични места.

Същевременно ново британско проучване може да обясни как кръвни съсиреци в мозъка или белите дробове предизвикват някои често срещани симптоми на “дълъг COVID”, включително мозъчна мъгла и умора. Изследвани са 1837 души, приети в болница поради COVID. Според учените два кръвни протеина показват, че микросъсиреците са една от причините за дълготрайното лошо здраве много след като тестът за COVID е отрицателен.

Учените от университетите “Оксфорд” и “Лестър” подчертават, че изследването обхваща само хоспитализирани пациенти. Необходими са допълнителни изследвания, преди да се предложат потенциални лечения. Дълъг COVID може да се развие и след по-леки инфекции.

Смята се, че 16% от хоспитализираните пациенти имат проблеми с мисленето, концентрацията или запомнянето в продължение на поне шест месеца.

“Това е комбинация от данните за здравето на някого преди самото разболяване и случващото се след него, което води до последици за физическото и психическото здраве”, поясни професорът по респираторна медицина в “Лестър” Крис Брайтлинг.

Университетският преподавател д-р Саймън Ретфорд от Ланкашир например прекара две седмици в кома, след като зарази COVID през октомври 2020 г. На семейството му било казано да очаква най-лошото. Сега обаче той се е възстановил на 60-70% от предишното си положение. Все пак още има проблеми с концентрацията, загуба на краткотрайна памет и на мисълта, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: ръстКовид-19постковид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
21
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Войната вече стана скучна, хайде пак да върнем ковида...
44
0
 
15
 
! Отговори
Вече е Ясно преди 8 месеца
Украйна - Губи Войната, КОВИД се Връща, а Русия вече е Добре дошла - последна Новина : "Русия e поканена на Нобеловите награди, вече са добре дошла" - само Последното Показва, че Украйна - е "***" като Германия преди 80 години!!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ковидпсихарите доказаха пълното отсъствие на мисловна дейност в тимбериците си, затова вече дори не се стараят с безсрамните лъжи и измишльотини. Оня ден в САЩ им обясняваха как бърникали по канализацията и намерили МНОГО КОВИ. Даа новите вацини се задават. Тоест, старите вацини дето не предпазват от разцболяване и от разпространяване и от тежко боледуване и от смРът. Ама нови милиарди и милиарди дозимки ще пробутат на биомасата.
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руснаците от два месеца алармира за ново биологично оръжие.Ама вие ръкопляскайте на глобалистите.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
хи хи, марселчо попов мисли че са го ваксинирали. хи хи хи
40
0
 
6
 
! Отговори
Талибан преди 8 месеца
Марсел Попов отивай да си биеш блистера,че вече не можеш да издържаш
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хи хи хи, циркаджии. Ами то не остана човек, който да не е разбрал, че това е измама.
38
0
 
4
 
! Отговори
Менгеле преди 8 месеца
Яд ме е, че не Служа на Бай Дэн, а Служиш на Хитлер - Бай Дэн се Оказа Истинският Фюрер!
37
0
 
21
 
! Отговори
да ви кажа преди 8 месеца
Не се страхувайте или притеснявайте от самия вирус. Притеснявайте се от последствията, и самото лечение, което ви прилагат в болниците :)))
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Първата ваксина е направена в края на 19 век. Един забелязал, че кравите по кожата си имат бели петна. Взел проба от кравата и забил инжекция в човека и се оказало, че и на човека му се появили бели петна.... Но и идва Развития социализъм и започват развитите от петилетка на петилетка инжекции против всичко... до ден днешен!
35
0
 
0
 
! Отговори
Аз съм Кики преди 8 месеца
и НЕ Ме е Страх!
34
1
 
27
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 8 месеца
Явно се готви краят на Украйна щом картата КОВИД лека-полека плъзва по медиите
33
1
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 месеца
Не е до Ковида,а ду ниридовну пиене на рикия е .Нема вирус койту ду ни бега от спиртосан чиляк .
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вируси не съществуват. Бактериите по своята външна повърхност имат Генетични Точки с които като влязат в тялото на човека или животните започват да произвеждат белтък с който да просъществуват. В началото на 20 век именно тия генетични израстъци по повърхността на бактериите ученолюбивите учени ги наричат - ВИРУС. Именно Вируса - израстъка на повърхността на бактерията произвежда белтък за да просъществуват... Яжте хубавата бактерия която произвежда Кисело Мляко и се небойте!
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Излъжиш ме веднъж- срам за теб. Излъжиш ме два пъти - срам за мен.
30
1
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 8 месеца
ЯЗЕ ОЩЕ ГА БЕШЕ ПАНДЕМИЯТА ПИСАХ .ПИЙТЕ РИДОВНУ РИКИЯ И ЕЖТЕ ЧЕСЪН И НИКЪФ ВИРУС НИМОЙ ВИ ФАНЕ. У НАШЕ СЕЛУ СИ КЪРКАХМЕ АНАСОНЛИЙКА 55 ГРАДУСА, ПОБИЙВАХМЕ СИ ЖЕНИТЕ ГА МОГУ ГОВОРЪТ И НИКОЙ НЕ НОСИШЕ НИ МАСКИ НИ КАСКИ.
29
0
 
24
 
! Отговори
Virtuozzo преди 8 месеца
ама точно по часовник дойде първи септември и почна пропагандата ,както каза Алекс Джоунс ,че от септември ни почват а към октомври ще въввеждат и мерките за обикновените хора !Гледай какво нещо само новият световен ред е истиански и идва за нас ,ако не го спрем !
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако не е войната ще е ковид, ако не е ковид ще са климатичните промени, ако не с КП ще са икономически кризи.
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кърти пейки! Няма по-съгурно средство срещу фалшиви вируси от къртенето на пейки.
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отново ще ви сложат намордниците, ако пак се вържете значи сте много глупави и бездушни.