Експерти: Мерките може да продължат чак до 2022 г.

Еднократна карантина няма да може да постави пандемията под контрол
15 апр 2020 11:11, Елка Василева
31
Експерти: Мерките може да продължат чак до 2022 г.
Снимка: архив, БГНЕС

В доста песимистична прогноза днес лондонският "Гардиън" цитира мнение на експерти, че мерките за социално (или физическо според друга терминология) дистанциране заради коронавируса може да се наложи да продължат чак до 2022 година. Еднократна карантина няма да може да постави пандемията под контрол, COVID-19 може да рецидивира с нови епидемични взривове в идните години, пишат те.

Вестникът цитира статия на група учени, публикувана в авторитетното научно списание "Сайънс". В нея те стигат до извода, че вторичните взривове могат дори да бъдат по-големи от сегашния, ако наложените ограничения не продължат.

Един от сценариите предрича, че такова завръщане на коронавируса може да се случи дори през 2025 г., ако дотогава все още липсва ваксина или ефикасна терапия.

Още по темата

Цитира се Марк Липсич, професор по епидемиология в Харвардския университет - един от авторите на проучването. "Инфекциите се разпространяват, когато са налице две условия: заразени хора и податливи на зараза хора. Докато не се натрупа много по голям като обем стаден (колективен) имунитет от този, за който знаем сега, . . . мнозинството от населението все още е податливо", казва ученият. "Да се предсказва краят на пандемията през лятото на тази година не съответства на онова, което знаем за разпространението на инфекциите", посочва той.

Любопитна информация поднася друг британски всекидневник - електронният "Индипендънт", цитиран от БТА. Високопоставен представител на главната опозиционна Лейбъристка партия разпространил конспиративната теория, че премиерът Борис Джонсън не е бил заразен с коронавируса. Така смята председателката на Националния изпълнителен комитет на партията Анди Фокс.

Тя написа в профила си във Тwitter, че Джонсън не е бил заразен с коронавирус и че лекарите са били принудени да потулят истината за състоянието му. Според нея медиците, които са лекували премиера в лондонската болница, са били накарани да се подпишат под документ по силата на закона за държавната тайна, но двама от тях, несъгласни с диагнозата, са отказали и са били "изпратени в отпуск вкъщи". Единият от тях казал, че "ако той има COVID-19, аз не съм доктор".

Когато от "Индипендънт" започнали разследване по твърдението на Анди Фокс във въпросния й пост в Тwitter, тя заключила акаунта си, което означава, че той е достъпен само за нейни привърженици.

Според източници, близки до нея, тя по случайност препратила конспиративната теория и по-късно въпросното твърдение било изтрито. Те припомниха неин предишен пост в Тwitter, в който тя пожелала бързо възстановяване на премиера и добавила, че "сега не е време за гадни изказвания".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: карантинакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
тюу преди 4 години
Такива фалшиви експерти има и в БАН, и по света. Тик вени ците ми представят сценарий на развоя на нещата, като същи врачки. А никой и дума не обелва за лекарств против короинавирус! Което е работата на учените! Лекарство, ваксина! Това ми кажете! Ако ми трябват сценарии, ще отида на врачка.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23И за знаеш ще си права да гласуваш за кучето, то има много достойнства липсващи на хората. Ако светът беше устроен по кучешки щеше да има много повече уважение, зачитане на другия, територията му ит.н. Явлението изнасилване нямаше да е познато.
23
4
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Този вироз никога няма да изчезне, а ще остане да живее сред хората както сезонния грип.. Ваксина също няма да бъде открита, защото постоянно ще мутира.. Така че единствената "полза" от карантината е, че ще се предизвика световна финансова криза. Общо взето ще трябва да се научим да живеем и с тази болест, както живеем с много други.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз никога не съм ходила да гласувам защото знам, че печели който трябва. Но този път ще ида - и за куче съм склонна да гласувам, само да се разкарат тия отре*ки.
21
1
 
8
 
! Отговори
Пътуващ във времето преди 4 години
Аз пък смятам, че второ извънредно положение няма да има, просто няма да му се получи на Борето дюшеша втори път.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко стадо,ято,пасаж и другите биологични форми на фауната как организирано съществуване в животинския свят сами си изграждат имунитета спрямо съществуващата среда на обитаване необходима за природното им развитие как вид заложен в природата на образуването им или генната структурна заложеност за вид съвместима с възможностите по същество на формите на флората и природните не/органични закони за место на оживяването им в равновесие с енергийните процеси как общи с/по нива в динамиките изучавани
19
2
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Сега ГЕРБ вече ще въведат военно положение !!! Слава на ГЕРБ !!!
18
1
 
13
 
! Отговори
! преди 4 години
До 2124 ще е карантината.....почнаха с простотиите знайни и незнайни експерти и медии....все пак това продава, всеки драпа за 5 минути слава.
17
1
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Провери си пак информацията за бубонната чума. Симптомите настъпват 1 до 7 дни след заразяване. Смъртността е 70 до 90% без лечение и 10% при лечение. Виждам, че си форумен професор.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интересно, как така немогат да измислят лекарство срещу вирус, за който твърдят, че се унищожава от ***!!!
15
0
 
26
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ВИРУСА БЛЕДНЕ Е ПРЕД ТОВА КОЕТО НИ ОЧАКВА
14
1
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ГОСПОДАРИТЕ
13
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Е ДОЙДОХМЕ СИ НА ДУМАТА. ЦЯЛАТА РАБОТА ДА СЕ УСВОЯТ ЕДНИ ГОЛЕМИ ПАРИ И ДА ПОТЪНАТ В НЕЧИЙ ДЖОБОВЕ. А МОЖЕ И ДА ГИ КЪТАТ ЗА ПРЕДИЗБОРНАТА СИ КАМПАНИЯ И ДА ПЛАЩАТ НА ЕЛЕКТОРАТА ДА ГЛАСУВА. А ИНАЧЕ СЪБИРАТ ПАРИ С SMS
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи като сложат "експерти" или "учени" пред изказването то го прави достоверно така ли ? Това е манипулацията която работи хиляди години и никаква еволюция не помага да разбере овцата че я лъжат
11
2
 
38
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТЯ ПАНДЕМИЯТА МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ И ДО 2222 ГОДИНА НО АЗ ВИ КАЗВАМ, ЧЕ СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ ИМА МЕЖДУНАРОДНА РЕВОЛЮЦИЯ!!!!БЪЛГАРИЯ НЕ Е СУЛТАНАТ, ЧЕ ВСИЧКИ ДА СА С БУРКИА БУДАЛИСОВ ИЗОБЩО ДА НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВА, ЧЕ ЩЕ НИ ПРАВИ НА МАЙ-МУНИ ОЩЕ МНОГО ВРЕМЕ!
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А па на английските експерти най-много вервам.Иначе на нашите "експерти" от властта това ще им дойде дюшиш.Те умират да ни държат в подчинение,за да могат спокойно да си крадат и никой да не ги закача.
9
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Природата сама може да прави много неща, но този вирус няма как, защото е в пъти по-заразен и погубва страшно бързо човешки животи."Ти го изкара по-страшен от бубонната чума? Да си припомним:- Смъртност: чума(99,998%), ковид(3-4%)- Време до смърт: чума(1-2 дена от заразяването), ковид(4 до 28 дена от заразяването)- Заразяемост: чума(от животни, от въздуха, от предмети, от други хора), ковид(ако си го нахакаш в устата/носа).Има и още. Ко речи, много ли е страшен ковида?
8
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е просто една мечта на управляващите - населението се държи в страх, като белязани овце, със затворени муцуни по овчарниците.А истината е, че се страхуват, защото натвориха много глупости. Особено последния месец.Свидетели сме на неграмотни управленски актове, особено на тези, пуснати от министъра на здравеопазването. Както и на купища противоречива и недоказана информация. За вас не знам, но аз за първи път ще ида на избори от 15 години насам, зада гласувам против тези, които ни убиха.
7
2
 
28
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Един от сценариите е, че вирусът ще се завърне през 2025 г., значи ще пуснат следващият от колекцията. Природата сама може да прави много неща, но този вирус няма как, защото е в пъти по-заразен и погубва страшно бързо човешки животи. Понеже е лабораторен и сега ще си пускат през 2 години вируси, защото така решили, че кои са те, не са Бог да решават. Всеки, който се е родил и е на тази Земя има правото да живее!!!!! А не някакви измислени вируси да му отнемат живота!
6
3
 
37
 
! Отговори
Очакваше се преди 4 години
Толкова хубава схемичка са си стъкмили, провериха я, хората я приеха кротко, защо да не се разпашат и да не увековечат неофеодализма? Както викнал Индже Войвода, докато младата кадъна с разбрадена шамия се навеждала там, откъдето били смъкнати потурите му - "У-бря-бря-бря-я-я-я!"

Спонсорирани публикации