Голям пожар вилня на летището в Найроби

Огънят вече е овладян, няма данни за загинали
Обновена: 7 авг 2013 14:26 | 7 авг 2013 13:43, Красимир Ангелов
0
Голям пожар вилня на летището в Найроби
Огънят, обхванал летището в Найроби. Снимка: Reuters

Огромният пожар, който бушува тази сутрин на международното летище "Джомо Кениата" в столицата на Кения - Найроби, вече е овладян, предаде Франс прес, позовавайки се на кенийския център за справяне с бедствията.

Огънят бил потушен към 10 часа местно време. На този етап няма данни за жертви, но стихията принуди авиокомпаниите да отменят или пренасочат полетите си.

Пожарът в най-натовареното летище в Източна Африка лумнал към 5,00 ч. (2,00 ч. по Гринуич) в имиграционния сектор на залата за заминаващи и обхванал зоната за международни пристигащи полети, съобщиха властите. Според очевидци той бил огромен и сградата, където хората преминават проверка и получават багажа си, е напълно унищожена.

Пламъците се виждали от километри, предаде по-рано Асошиейтед прес.

Пожарът избухнал по-малко от 48 часа след като повреда на помпа за авиационно гориво причини закъснения на полетите на летището, принуждавайки някои самолети да бъдат отклонени към летищата Момбаса и Елдорет в Кения, международното летище Ентебе
в Уганда или международното летище Кигали в Руанда.

Според регионален източник от гражданската авиация през летище "Джомо Кениата" миналата година са преминали 6,2 милиона пътници. Месец август е особено натоварен, тъй като точно тогава пристигат голям брой западни туристи, нетърпеливи да прекарат лятната си почивка в кенийските природни резервати и по крайбрежието.

Местните медии припомнят, че инцидентът става точно 15 години след двойния атентат срещу
посолствата на САЩ в Найроби и в икономическата столица на Танзания Дар ес Салам. Двата терористични акта, извършени от Ал Каида, взеха 224 жертви.

На този етап обаче  нищо не подсказва, че пожарът би могъл да е престъпно деяние, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: летищепожарКения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари