Битката за София: Фандъкова ще удари Манолова на балотаж с 5%

При местни избори днес: ГЕРБ-СДС получават 38,7%%, БСП - 29,7%
2 окт 2019 19:33, Анисия Иванова
171
Битката за София: Фандъкова ще удари Манолова на балотаж с 5%
Архив: Булфото

В София ще има балотаж и той ще бъде между кандидатите за кмет Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, смята  Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг, който представи резултатите от проучване за електоралните нагласи в Столичната община един месец преди местните избори.

Допитването е направено сред 1007 пълнолетни граждани на Столичната община между 20 и 30 септември. Проучването е със собствено финансиране и е част от изследователската програма на Центъра за анализи и маркетинг.

На първи тур за Йорданка Фандъкова биха гласували 43,2% от гласуващите, за Мая Манолова - 39,2%, за Борислав Игнатов - 5,1%, за Ангел Джамбазки - 4%, за Волен Сидеров - 1,2%, за Десислава Иванчева - 0,7%, показват данните от изследването.

При балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова за настоящата кметица биха дали вота си 47,1% от гласуващите на първи тур, а за Манолова - 42,4%. 10,7% заявяват, че няма да гласуват на такъв балотаж.

Дали преднината на Йорданка Фандъкова ще се запази, ще се увеличи или ще намалява, зависи от това как ще протече кампанията, отбеляза анализаторът. Трудно е да говорим за привличане на нови избиратели, кампанията трябва да е насочена към мобилизиране на тези, които вече са направили избор, да излязат и да гласуват, както и да не се допуска демобилизация, посочи той.

Ако местните избори се провеждаха сега, ГЕРБ-СДС биха получили 38,7% от гласовете на гласуващите, БСП - 29,7%, "Демократична България" - 7,9%, ВМРО - 4,4%, "Атака" - 1,6%, "Движение 21" - 1,5%.

За Партията на зелените биха дали вота си един процент, за ДПС - 0,7 на сто, за АБВ - 0,6 процента, за ДБГ и "Глас народен" - по 0,5 на сто.

Много е рано за прогнози как ще се разпределят съветниците, но трудно може да бъде стопена разликата между ГЕРБ и БСП, както и трудно може ГЕРБ да си повиши резултата и да получи пълно мнозинство, коментира Павлов, цитиран от БТА.

Според данните 57,1% от анкетираните със сигурност са решили да гласуват и са решили за кого, 10,3 на сто смятат да гласуват, но все още не са избрали за кого, 15,4% все още не са решили дали да отидат до урните, а 17,2% са категорични, че няма да гласуват.

Очакванията на Юлий Павлов са, че едва ли ще гласуват повече от 500 хиляди души в София, като избирателната активност ще зависи и от кампанията. Той уточни, че данните са моментна снимка, а не прогноза.

Повече от три към едно е съотношението между хората, които смятат, че София се е променила към по-добро в последните години, спрямо тези, които са на мнение, че се е променила към по-лошо, коментира анализаторът. Според 19,9 на сто от анкетираните София се е променила към по-добро през последните години, а 31,6 на сто - по-скоро към по-добро, като общият им сбор е около 52 процента.

Няма съществена промяна, отговарят 31,9 на сто, а промяна по-скоро към по-лошо и към по-лошо виждат съответно 11,9 на сто и 2,7 процента, тоест около 15 на сто.

Вляво от центъра като политически възгледи се самоопределят около 26 на сто от анкетираните, 32,2 на сто се самоопределят като центристи, а вдясно от центъра са 32,5 на сто.

----------------------------------------------------------

Социологическото проучване е на Центъра за анализи и маркетинг и е финансирано с техни средства. В него са участвали 1007 пълнолетни граждани на Столичната община, направено е между 20 и 30 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между две другарки която и да избера все е зле.Няма да гласувам аз,отказвам се.
54
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги водещите телевизии и сайтове се опитват да сведат борбата само между онези кандидати, които всъщност са на хранилка на властта и опозиция няма измежду тях. Що се отнася до единствената опозиция на властта - Демократична България, за нея се опитват да говорят колкото се може по-малко, но най-много да се плюят из *** медии.
53
11
 
18
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Зад кандатурата на Мая застанаха БХК , ГЕЙ Парада , Лупи от ЦСКА , Българския Футболен Съюз , Сина на Борислав Махайлов , Ромите от Пловдив , Жените от ПУЛС , Децата от Приемни Семейства , ТЕЦ Перник , Ковачки , Сидеров и още хиляди Откачалки .
52
13
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Как така се промениха прогнозите, само преди месец когато Сестра Галева, още не беше подала официално заявката си за кмет на София, едни други анализатори и даваха предимство ... Другарете обаче няма за какво да се притесняват, София и без това никога не е била тяхна, но пък по всички личи че мандата им в Полски Тръмбеш пак ще е гарантиран, така че победата им ще бъде отчетена подобаващо ... !!!
51
11
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Как така се промениха прогнозите, само преди месец когато Сестра Галева, още не беше подала официално заявката си за кмет на София, едни други анализатори и даваха предимство ... Другарете обаче няма за какво да се притесняват, София и без това никога не е била тяхна, но пък по всички личи че мандата им в Полски Тръмбеш пак ще е гарантиран, така че победата им ще бъде отчетена подобаващо ... !!!
50
0
 
10
 
! Отговори
баба wanga преди 4 години
Според новия прототип на квантова машина за предвиждане на бъдещето на БАН, не е съвсем така. А според комисията за нагласяне на изборни резултати ЦИрК - съвсем не е така.
49
0
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Поредната поръчкова статия. Бонев от Спаси София изобщо не е в класацията, така ли? Ха-ха
48
3
 
13
 
! Отговори
V преди 4 години
Ако в нормална държава кажеш на някой че хора без никакви технически възможности като Фандъка ,Манолова или Джамбазки могат да станат кметове на Мюнхен -ХОРАТА ЩЕ ТИ СЕ СМЕЯТ. Тези хора трябва да правят ремонти в София и да дават кетапи за безобразно високо строителство от вида ,,ЗЛАТЕН ВЕК,, ОЧЕВИДНО ИМА НЕЩО МНОГО СБЪРКАНО В БЪЛГАРСКАТА ,,ЖУРНАЛИСТИКА,, И ,,ПОЛИТИКА,, Тези хора не е трябвало да стигат до там ;)
47
2
 
14
 
! Отговори
123 преди 4 години
София се била променила към по-добро....Просто селяните в повече, не са я виждали преди да дойдат... Що не гласувате по родните места, А?
46
3
 
5
 
! Отговори
Харманлиец преди 4 години
Софиянци, направета така, че да изберете един кмет който да въведе минимална стафка 20 евро на час за София, само от вас зависи софиянци, да направите така, че да ви дойде един кмет да изберете който да ви дигне стафката на 20 евро на час.
45
6
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
Софиянци, направете така, че да ви дойде един нов кмет и да го изберете и да ви дигне мерезето на 3500 лева!
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пеевски за кратко стана лош по времето на Орешарски, но бързо пак стана добър. Имаше кратко разкаяние от Вежди Рашидов за медийните услуги от Пеевски. Сега са в много добри отношения, имат орташка телевизия, където са на служба остриетата на Герб и газят левия враг БСП и десния враг от Капитал.
43
22
 
10
 
! Отговори
Мая-гургулица преди 4 години
Помните ли сериала "Болница в края на града"?И онази знаменита реплика: "Колежке, ако глупостта можеше да лети, Вие щяхте да се реете наоколо като гургулица!"Като гледам и слушам М. Манолова, само тази реплика ми идва наум. Тя най-добре я характеризира.
42
4
 
14
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Софиянци, направете така, че да изберете кмет, който да работи и мисли за вас. Време е вече София да стане като другите европейски столици. От вашия избор зависи дали ще имате промяна или ще си продържите по старому.18233
41
7
 
19
 
! Отговори
Ели: До Ташко преди 4 години
Не си вървежен...За първи път в историята на БГ, хората ще се обединят, а езикът на омразата, ще преживее опелото си.На софиянци им писна дя нямат безплатни паркинги, многопрофилни педиатрии, разбити улици, отнемане на зелени площи, липса на тротоари, глутници с кучета, липса на канализации в елитни столични квартали, немиене на улици, задръствания ляв завой на Гешев и България - решението кръгово, плаващи плочи, липса на дет. градини и ремонт над ремонта.Чашата преля, хората са стресирани
40
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този път филма на ГЕРБ ще е с друг край! И тези номерца психологически няма да минат! А може би обратното ще се случи.Ще амбицирате куцо и сакато да гласува.И ще видим тогава.с какъв точно процент.Са " печелили" изборите групировката ГЕРБ до сега! Много ще е интересна истината!-:)
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 43Зад този шишко не стои ли един хидроинжинер в дълбока дебела сянка?
38
0
 
17
 
! Отговори
до 43 преди 4 години
Пеевски, единият от Тримата Шишковци, заедно с Борисов и Цацаров ?За този ли Пеевски говорите или за някой друг със същото име ?
37
24
 
16
 
! Отговори
София не забравяй... преди 4 години
Софиянци не забравяйте, че Мая Галева(Костинбродска) гласува за избора на Пеевски за министър на МВР по време на правителството на Орешарски и след това плюеше и злобно обиждаше цяла година справедливите протести на софиянци срещу комунистическата мафия. Самото кандидатиране на тази семпла провинциална комунистка за кмет на София е голямо нахалство и обида за софиянци. Да я накажем и отстраним от политиката завинаги още на първи тур !
36
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти всеки ден натоящият кмет на София Йорданка Фандъкова ни облъчва от тв екрана с една от основните й опорни точки в предизборната кампания, а именно, че тя ще бъде основен радетел за правила в целия град. Два повода дават основание на Фрог нюз силно да се съмнява в думите на дамата, която с блага усмивка и миловидно изражение се опитва да замаже грандиозните скандали на подопечната й институция.Първият е, че Столична община се направи на дръж ми шапката относно исканата информация на медията ни по ЗДОИ за това в какви коли се возят подчинените началници на Фандъкова. Не е тайна, че м