Винаги готови! Всеки десети нашенец навит да вземе пари за своя глас

Най-бедните и нискообразовани най-готови да продадат гласа си
22 окт 2019 12:55, Красимир Ангелов
100
Винаги готови! Всеки десети нашенец навит да вземе пари за своя глас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 600 000 българи признават, че биха гласували срещу стимул или по принуда. Това сочат данните от проучване на „Галъп Интернешънъл“, възложено и финансирано от социологическата агенция.

"В дните преди вотове с реална интрига изключително актуална става темата със зависимото гласуване. Поредица журналистически разследвания в евровота ясно показаха, че величината и географията на този тип вот става все по-решаващо обстоятелство за крайния резултат. В момента пък различни места се чуват различни цени на глас до 150 и дори до 200 лв. Подправяне на протоколи, превръщане на бюлетини в невалидни, опити за купуване на цели комисии с цел постигане на по-големи и сигурни разлики в резултатите – това са често обсъждани теми преди всяка кампания", пишат в своя анализ от агенцията.

Още по темата
В последното националнопредставително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено само преди дни, беше зададен въпросът: "Вие лично, бихте ли, или не бихте приели да гласувате на местните избори за даден кандидат, партия или коалиция срещу заплащане, друг стимул или по принуда?".
 
Оказва се, че 11% от всички запитани признават, че биха приели. Още 8% не дават категоричен отговор и заявяват, че не могат да преценят. Тези 11% се равнява условно на над 600 хиляди души – от общо около 5.5 милиона постоянно пребиваващи у нас и имащи право на глас.

Все пак 81% декларират, че не биха взели пари или друг стимул за гласа си. , а останалите 8% не могат да преценят.

Най-високи се дяловете на онези, които си признават, че биха гласували при стимул или принуда, сред най-бедните и ниско образованите. Според проучването, сред ромите делът на склонните е 40%.

За поредна година се установява, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на откровеност по въпроса за зависимия вот. Това е и индиректно отражение на демографската ситуация в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация сред най-млади възрастови групи.

Представените данни са част от ежемесечната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“.  Изследването е проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за населението на България на възраст 18+. Изследването е проведено със собствено за агенцията финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дават ли ти - взимаш. Щом има будали...После гласуваш както си решил.
37
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Отново глупости - аз няма да гласувам а и да .....няма да взема пари.Ако някой ми предложе, ще го набия.Такъв шамар ще му зашия , че да му излязат звездички.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НеНе всички са лоши, само повечето. Което, види се, е напълно достатъчно за упадъка на държавата в допълнение на останалите гафове на върхушката.
35
3
 
1
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До АнонимеН. Тази червена опорка не ти ли омръзна? Всъщност, твоята огромна омраза към Борисов и ГЕРБ са ни известни отдавна, така че може и да не слагаш текст. Просто си напиши ника, ние знаем какво следва.
34
2
 
2
 
! Отговори
В д преди 4 години
В Дупница тарифата е 2000лв за 100 сижурти гласа
33
3
 
2
 
! Отговори
Не преди 4 години
11% се равняват на близо 1/3 от ромиското население! Излез малко от София и виж сам.Не всички роми са лоши.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си го кажем направо - тези 11% се равняват на всичкото роми, което танцува, взима социал, не плаща данъци, такси и сметки и дерибейства безнаказано под протекцията на държавната власт.
31
0
 
4
 
! Отговори
Ценз преди 4 години
Средното образование е Безплатно за всички! Раздават се безплатни закуски, а социално слабите се дават учебници.
30
1
 
4
 
! Отговори
Ценз? преди 4 години
Всеки десети нашенец навит да вземе пари за своя глас също може да се преведе така:Всеки не образован жител на гето в България е навит да вземе пари за своя глас.Време е да се въведе образователен ценз за право на глас - Средно образование. Малолетните под 18 години трябва живеят при родителите си и нямат право да гласуват, защото се счита че нямат акъл да се грижат сами за себе си. Нека същото се приложи и за хората без завършено средно образование!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До statueOF limitationsСпокойно.не е война.Само ще ти дадат успокоителните.
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един русофил е винаги готов да вземе пари от Москва с които да прати децата си в САЩ.
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11България - най-бедната.Ама в ЕС.И няма режим на тока.И магазините са пълни.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПростоТи голям моралист се извъди.
25
1
 
8
 
! Отговори
корумпиран преди 4 години
Аз също съм навит да продам гласа си.500 евро и ще гласувам за който кажете.Ама за 50лв не бих си направил труда дори да ида до избирателната секция.
24
1
 
6
 
! Отговори
Саманта Габриел преди 4 години
По скоро интересно е колко хора не гласуват въобще. Това са едни 85 до 91% от имащите право на глас !А не гласуват защото не виждат смисъл.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26 И кой е този който не е внесъл и стотинка данък?Явно не знаеш ,че всеки който купува в български магазин ,плаща данъка 20% калколиран в цената на стоката!Отделно от това данък на къща и смет отива в общинския бюджет.Не си ли плащаш данъка след време имотът става общински.Иначе най -правилно е да се избират един човек на 4-5000 жители за срок от 10-12години който ,да участва в избор на кмет,общински съветник, депутати!Нещо подобно има в Църквата !
22
1
 
0
 
! Отговори
Mdaaa преди 4 години
Те хората взимат парите, ама си гласуват кой за каквото си иска. Това е Българина !!!!хахахахахахаха
21
0
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Защо хора които не са внесли и 1 стотинка данък да имат право да определят кои,как и защо ще харчи общите пари? С какво той е допринесъл за общото, че да определя кои да го харчи? Ама понеже системата ни е грешна и затова държавата стимулира развъждането на точно тия дето си продават гласа, а тия които плащат за всичко, тях кучетата ги яли! Затова намаляхме с 2 милиона граждани! Затова 60% от изборите са купени! Защото това е държавна политика която се стимулира с данъците ни!
20
1
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Стига сте лъгали! Има 2 милиона готови да продадат гласът си за 50-100 лева и един банкет + почти 1 мил. на държавна софра които гласуват за правилния човек които да прави нови агенции и да ги запълва с роднини! Половината гласоподаватели са купени преди самия вот! В Русе герберката вече си купи вота на братята и те ама грам не си го крият! Проста промяна в закона! Право на глас само на данъкоплатците и пенсионерите и край с купения вот! Като плащаш данъци имаш право на глас!
19
8
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
Гласът ми.Не се продава!