Бич на пътя – недоспалите и пияни шофьори

Поспаланите са потенциално по-опасните от поспаланковците
27 мар 2012 07:45,
20
Бич на пътя – недоспалите и пияни шофьори
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Милиони шофьори по света страдат от недоспиване до такава степен, че представляват същата заплаха за сигурността по пътищата, каквато са пияните шофьори, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Недостигът на сън се отразява толкова зле на един от всеки трима водачи, колкото и количество алкохол в кръвта над допустимото.

Това ги излага на риск от здравословни проблеми и инциденти, с които застрашават не само себе си, но и останалите участници в движението по пътищата.

Жените са потенциално по-опасни от мъжете, тъй като 35 на сто от тях страдат от недоспиване срещу 31% от представителите на силния пол.

Данните от проучването показват още, че само 6,25% от анкетираните си набавят препоръчителното количество от 7-8 часа сън през нощта.

Една трета от анкетираните признават, че не са доволни от качеството на съня си.

Недоспиването е свързано с проблеми с теглото, астма, депресия, високо кръвно налягане, мигрена, ниска самооценка на работата и повишен брой отпуски по болест, припомнят здравни експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 12 години
Недоспиването се дължи и на тъпата смяна на времето, измислена точно от англичаните!Ще доживеем ли някой с малко повече мозък да я отмени? В последните 4 дни спят не само водачите , а и пешеходците и особено децата..
15
3
 
10
 
! Отговори
$ преди 12 години
За недоспалите водачки не знам, но недое*аните са истинско бедствие. Защото виждат във всеки срещнат пътен знак, изправен член.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е тва на снимката ако е бича, искам яко да ме шиба.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен пък около час шофиране сутрин в София събужда перфектно :)според мен проблема е по-скоро, че нощем след продължително каране и малкия трафик шофьорите лесно заспиват зад волана. Аз лично не позволявам пътниците да спят ако карам нощем защото тишината/или музиката/ може да доведат до задрямване, а то е достатъчно за злополука.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като след 12-часов работен ден пак страдат от парилипсис как да не направиш катастрофа от притеснение?!
11
1
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
В крайна сметка не разбрах, ако съдим по заглавието, кои са по-опасни. Поспаланите или поспаланковците?
10
0
 
20
 
! Отговори
пешеходец преди 12 години
защо забравяте "бакшишите"? Те са като недоспал алкохолик!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля, че е крайно време клатикурците от европарламента в Брюксел да се замислят и да отменят тази простотия - лятното часово време...
8
0
 
22
 
! Отговори
Go преди 12 години
Британски учени открили, че съществуват албански учени.
7
1
 
7
 
! Отговори
ди преди 12 години
аман от британски изследвания
6
1
 
12
 
! Отговори
аз преди 12 години
българите недоспиват защото ги измъчва безпаричие!
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е лесно цяла нощ да правиш *** и после да караш
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Баце :)Който и "шофьор" от запада дойде да кара тук сигурно ще има ПТП веднага :))Ние тук не сме просто шофьори ... мисля, че Б категорията трябва да се премахне в България и директно C да дават за професионални. То си е екстремно при нас.
3
1
 
47
 
! Отговори
Баце преди 12 години
Много съм съгласен относно недоспиването и продължителното шофиране . На всеки 300 км трябва да се правят почивки а ако карате в БГ то това трябва да се прави на всеки 100 км . У нас пътищата не са за каране а и като добавим трафикът , завоите , катаджиите , *** и недай боже да преминава свети Бойко Борисов с кортежа си . Знайте че редовното шофиране в БГ може да ви докара инфаркт , диабет че и по-тежки болести . ЖЕЛАЯ НА ВСИЧИ ФОРУМЦИ ЛЕК И УСПЕШЕН ДЕН И БЕЗ ПРОИЗШЕСТВИЯ
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо никой не се сеща да интервюира българина, защо е недоспал? Голяма част от нашето недоспиване е свързано с финансовото състояние едва ли ни притеснява толкова отпуска по болест или другите изредени, тъй като те са станали част от ежедневието ни,за което са допринесли нашите управници.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом е Британско изследване не вярвам. Те са по зле и от нашето НСИ и техните статистики.