Да страдаш от аутизъм не значи, че си некадърен

Нови проучвания показват, че те са добри специалисти в областта на технологиите
7 ное 2012 07:00,
50
Да страдаш от аутизъм не значи, че си некадърен
По неофициални данни в България има около 20 хиляди деца, страдащи от аутизъм Снимка:Reuters

Факт е, че аутистите трудно си намират работа. Или пък, ако имат такава – са подценени заради болестта си. Но малко хора знаят всъщност, че те боравят много добре с цифри и технологии. Някои компании са направили това откритие и се възползват от него с пълна сила – налице са едни от най-добрите информатици аутисти.

Германецът Хайо Зенг дълго време не знаел какъв е проблемът му. Сега е на 49 години и работи като IT специалист. Но автобиографията му е пълна с лоши моменти и се налагало не един път да започне отначало. Той самият не откривал конкретна причина за това. Замислил се за собственото си поведение, понякога отчужденост, треперене по време на разговор. Той смятал, че има нужда от време, за да стане по-социален тип.

Преди 4 години му поставят официално диагнозата аутизъм. Той признава, че преди това не знаел много за болестта. Но това се оказало като спасение за него, най-малкото защото намерил обяснение за проблемите си, слабостите си и начина на поведение.

По-малко разговори и повече концентрация

Зенг работи като IT специалист в държавната библиотека в Хамбург. Грижи се за правилната работа на сървъра, за функционирането на мрежата и се опитва да направи целия интернет каталог малко по-лесен за използване. Той споделя, че работното му място не е шумно, не се налага да говори много и по този начин се концетрира по-добре в работата си. Колегите му, виждайки старанието на Зенг, не го изолират, а се опитват да го приобщят. Междувременно аутистът посещава и терапевтични курсове за аутисти.

Зенг разказва, че винаги е имал проблеми в училище, в университета и при работодателите си, преди да разбере за болестта си. Той има талант за цифри, логика, симетрии. Работил е като компютърен програмист, но бързо се провалил заради поведението на колегите му спрямо него, заради силната конкуренция, а и заради факта, че той просто не ги разбирал. Когато чуел примерно израз от рода на “Ами не виждаш ли корабчета в очите му?“, той търсел конкретно корабчета и не разбирал смисъла. Колегите го смятали за бавноразвиващ се.

Когато не знаеш какво се случва

Отношението на другите спрямо аутиста го вкарват в дълбока депресия. Той просто не разбирал как останалите умеят да комуникират толкова добре. Не разбирал жестовете им, социалните отношения. Искал да се интегрира, но просто не могъл. Не разбирал кодовете на останалите, а самият той имал талант за кодове – но от друг тип. Завършил и висше образование въпреки постоянното подценяване от страна на другите.

А всъщност аутистите имат много потенциал

Съдбата на Хайо Зенг не е единствена по рода си. Тя показва типичната история на един аутист в света на нормалните социални взаимоотношения. 

„Важно е болният наистина да узнае диагнозата си, иначе рискува цял живот да се проваля в работата си и сред колегите“, казва Матиас Далферт, професор по социални дейности към Университета Регенсбург. Но понякога, дори и да знаят за болестта си, продължават с провала. Но този път не се дължи на тях, а на отношението на работодателя. Повечето компании не толерират „особените“. Дори на интервю един аутист би бил честен и би казал, че е болен и че не се справя с определни неща – те просто са твърде честни и не умеят да лъжат и да завоалират, казва още професорът от Регенсбург.

Когато Хайо Зенг бил на интервю и работодателят го попитал за неговите недостатъци, Зенг не премълчал нищо. „Всъщност повечето работодатели биха се радвали на този тип потенциал“, смята Матиас Далферт.
Повече от двайсет  на сто от хората с аутизъм биха работили нормална работа, сочат непотвърдени статистики, пише германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. По неофициални данни само 5% от тях обаче имат действително нормална работа. Малкият процент се дължи не на тях, а на субективизма на работодателя. 
Другите са или безработни, или работят нещо, което е много под възможностите им.

Когато повечето хора чуят за болни от аутизъм, си мислят ужасни неща. Просто защото не са осведомени достатъчно. Аутизмът, от който страда програмистът Хайо, е по-лекият вариант – синдромът на Аспергер. При него хората са точно толкова интелигнетни, колкото един нормален човек. Единственият проблем при тях е трудната комуникация с останалите, които така или иначе правят нещата още по-тежки, виждайки особеността на болния от аутизъм.

Те не са болни, а специални

От друга страна, аутистите са много талантливи и надарени. Проучвания показват, че те са по-добри в математиката, информатиката и други точни науки, отколкото здравите хора. Хайо Зенг се занимавал още като тийнейджър с астрономия и дори развил нови формули за изследване на планетите. Много аутисти обичат да разучават нещо до най-малкия детайл, те разпознават симетрии, модели и разпознават за отрицателно време грешката в някоя формула или технология. Освен това им доставя удоволствие да се занимават с на пръв поглед скучни неща като търсенето на грешка в дълъг програмен код.

Именно тези способности са търсени в икономиката и света на технологиите, които така или иначе управляват света. Дигитализирането на света предлага възможност на много аутисти да демонстрират способностите и таланта си, за да компенсират неумението да общуват с хора.

Все повече IT компании се възползват от способностите на такива аутисти.  „Ние сме просто една нормална IT консултантска фирма със специални служители“, казва Дирк Мюлер, който наема във фирмата си четирима аутисти.

„Те са лоялни, коректни и много надеждни служители. И никой не може да ги излъже. Най-лошото е, че много интелигентни и талантливи аутисти в момента събират боклука от контейнерите, въпреки че могат да ползват потенциала си за много по-сериозни неща. Просто повечето работодатели виждат само слабостите им. А ние ги наемаме такива, каквито са.“, обяснява германският предприемач.

В България броят на аутистите бързо расте. Болестта най-често се проявява в ранна възраст. Едно на всеки 150 деца в страната се диагностицира с аутизъм. За 95% от тях не се прави нищо. През 2008 г. България беше осъдена за сегрегация и дискриминация на децата със специални потребности и увреждания от Европейския комитет по социални права, който даде предписания на България в 11 пункта, от които частично бяха изпълнени 4 и намери, че в България „специалните деца нито имат достъп до образование, нито имат право да избират училищата, в които да учат”, както и че „Финансовите затруднения на България, не могат да служат за извинение на факта, че децата със специални потребности в България, не се ползват от правото си на образование.”, съобщава Фондация "Стъпки за невидимите деца на България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: аутизъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
2
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
Заровил си си главата в пясъка като щраус и си мислиш, че си се скрил. Проведи си един емпиричен експеримент, за който са ти нужни само дъвки. Провери всяко "е" в тях какво е всъщност. bb-team.org/articles/3952_e-tata-v-hraniteТова ти е за домашно утре ще те изпитам, чули!
23
0
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 23Не че ми е работа да питам, ама защо ли ми се струва че твоето мнение твърде много прилича на идеите на един чичко ефрейтор с квадратни мустачки от Германия?
22
0
 
11
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: ZeitgeistБе не бе, всичко е вредно бе, как! И Е-тата са много вредни, и флуорида в питейната вода - той също е много много вреден... и самата вода е вредна!!! Доказателството е очевидно - всички които са пили вода или са вече умрели, или ще умрат след време.А да, и американците явно са снимали програмата Аполо в Холивуд а не на Луната! А също така и Елвис Пресли е още жив, само че го крият да не го отвлекат извънземните!Абе я *** ха... аман от глупости!!!
21
3
 
4
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
До Бавна МисълНещата са толкова големи и мащабни, че чак е трудно да повярваш, нали? Те и Е-тата в храните са полезни, затова ги блъскат там, нали? Google it! И флуорида е полезен за човешкото тяло, затова го слагат в питейната вода?
20
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление един "специален" човек отнема вниманието и грижите на поне двама "стандартни". Изчезва естествения подбор...Колко от нас знаят, че черните имат много по-висок имунитет от другите раси?
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много гении са били аутисти. Не съм сигурен дали това точно е заболяване, или състояние на ума
18
1
 
7
 
! Отговори
Бавна Мисъл преди 11 години
до ZEITGEIST:"личните драми" имах предвид, за съжаление. Освен от ваксина, можеш да се разболеем и умрем от тетанус от пирон или синя пъпка от трън ... ей т'ва е живота - крехък, но си е наш и е нормално да се страхуваме, но неразумно да се паникьосваме. И мастика да пийнем трябва. :)
17
3
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 14 и 15 (Гери)Позволи ми да не се съглася с това което казваш. Аз не искам да налагам своето мнение, най-малкото защото не съм специалист. Нека само специалисти да изказват компетентни мнения.Освен това, аутизъм наистина е много общо понятие, но характерно за всичките (доколкото знам) случаи е че се фиксират върху конкретна дейност и стават много добри, макар и не всички да са гении.А не се ли замисляш, че преди години не е имало такива съвременни методи че да го диагностицират?
16
1
 
11
 
! Отговори
Бавна Мисъл преди 11 години
до ZEITGEIST:Има фонд, защото ваксините НЕ са 100% безвредни, те не са панацея, но в тази МЕЖДУВИДОВА ВОЙНА е по-приемлива 0,03% смъртност, отколкото периодично да измира 1/3 от населението на Европа, например. ТУК се подхожда статистически, въпреки лияните драми,. ПОРАСТНЕТЕ най-после - не живеем в идеален свят. И пийте мастика - по малко не вреди... мдаа
15
2
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Като видя някъде думичката "Цайтгайст" и получавам уртикария, поради което автоматично цъкам минусчета без да чета подробности!!!Ооооо, Свещенна простота!!! Как само съжалявам, че когато съм бил дете не е имало такива ваксини поради което бях прекарал заушка! И аз не съм единственият който има проблеми със стерилитета (вероятно поради заушката), познавам и други като мен които са прибегнали до ин-витро! Та ти таковам на Цайтгайста, това мога да кажа само...
14
1
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
"Вероятно авторът също е аутист."Не знам по какво направи този извод."От един пример не се прави извод за общността. Логиката учи на обратното. Да разбираш цифрите (а числата?) няма нищо общо с информационните технологии."Тук си прав."А иначе тези хора се нуждаят от подкрепа, именно защото са болни."Тези хора освен подкрепа се нуждаят и от уважение. И докато подхождаш към тях като към "болни" (някак си лъха неуважение от коментара ти) те едва ли биха приели твоята подкрепа.
13
3
 
6
 
! Отговори
Гери преди 11 години
Също така е крайно невероятно този човек от статията да е диагностициран на 45 години- това състояние се диагностицира в ранна детска възраст- между 3-7 год, рядко по късно, но преди пубертета. Другото странно в тази статия е как той се е замислил за поведението си- непостижимо за който и да е аутист, но някой услужлив колега може да е помогнал. Аутистите могат да имат IQ от много ниски стойности до много високи (гении), но независимо от това те са трудно соц. приспособими. Имат свой собствен
12
1
 
13
 
! Отговори
Geri преди 11 години
За съжаление тази статия е далеч от истината. Тя донякъде може да важи за един определен вид аутизъм-синдром на Аспергер, но оттам нататък няма нищо общо с аутизма. Аутистите наистина нямат развити социални умения и комуникативни, но и Не ги търсят, те искат усамотение, те не разбират другите и не се и опитват, не разбират шеги, хумор, социални сигнали и обществените правила. Те обикновено си създават техен собствен график, който трябва да следват неизменно стъпка по стъпка всеки ден.
11
7
 
7
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
Супер щом са толкова полезни ваксините, защо има фонд създаден през 1986!!!, който изплаща обезщетения на пострадали от ваксинации. Досега са изплатени около $ 2 млрд.
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
12, Прав си, за Бога братя не се ваксинирайте! Ваксините са също така опасни за аутизъм колкото лъченията, с които ни облъчват от съзвездието Кентавър - стойте вкъщи! (И дано умрете там от глад конспиративни ненормалници без работа)
9
13
 
12
 
! Отговори
Д преди 11 години
Обществена тайна е,че за аутизма са виновни главно ВАКСИНИТЕ, в САЩ 1 на 20 деца неофициално има аутизъм. Там дори са успявали да ги осъдят и са получавали големи обезщетения заради тези отрови - ваксините.
8
3
 
9
 
! Отговори
Бавна Мисъл преди 11 години
до ZEITGEIST:Статистиката и тълкуването на резултатите не са за всяка уста чаша. Ние с теб да си сипем по една мастика, че мастика да се пие трябва ... мдааа
7
4
 
14
 
! Отговори
Бавна Мисъл преди 11 години
O,Велики ZEITGEIST, не мислиш ли, че колосалните проценти, които цитираш, са плод на развитието на диагностиката на този тип заболявания, падането на табу-та и нарастнала толерантност в обществото. Забележи, че данните са от държави с утвърдени социални практики. Мога да дефинирам и корелация между броя на случаите на аутизъм и разпространението и употребата на персонален компютър точно през тези години, например, и бих бил точно толкова прав. Тъй, че - замълчи.
6
11
 
10
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
Същата е картината и в САЩ. В Ню Джърси случаите на аутизъм в последните 2 десетилетия са се увеличили с 876%, в Калифорния - с 275% от 1987 до 1998 г., а в Пенсилвания - със 109% от 1993 до 1997 г.! Само в щата Калифорния за първите 6 месеца на тази година са регистрирани 1027 деца с аутизъм, което прави по 6 нови случая всеки ден!
5
11
 
15
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
След масовото прилагане в практиката на комбинираната ваксина МПР през 1988 г. случаите на аутизъм са се увеличили драстично. Според едно научно изследване при 24 деца от 25 с аутизъм, които допреди ваксинирането са били нормални, е установен вирусът на дребната шарка.В Йоркшир, Англия, броят на аутистичните деца се е увеличил 22 пъти след въвеждането на ваксината! В Съри 1 на всеки 69 деца започнало да развива аутизъм.