20 години от първия SMS

Интервю с бащата на кратките текстови съобщения
3 дек 2012 15:56,
10
20 години от първия SMS
Снимка: Архив Reuters

На 3 декември 1992 година, преди точно 20 години, един иженер изпраща съобщение, гласящо “Весела Коледа” от компютър до мобилно устройство. Това е първият SMS в света.

Идеята за SMS-ите обаче е доста по-стара. Тя принадлежи на Мати Маконен, бивш финландски държавен служител. По време на телекомуникационна конференция през 1984 година Мати излага идеята си за услуга, чрез която потребителите да си пращат текстови съобщения през мобилните телефони.

Титулуван “бащата на SMS-ите” - звание, което той не смята за справедливо, тъй като много други са участвали в разработването на технологията - Мати Маконен рядко дава интервюта.

Все пак той прави изключение за Би Би Си и дава интервю - под формата на SMS-и.

Журналист (Ж): Знам, че не сте много по интервютата, но тъй като се навършват 20 години от първия SMS, бихте ли разговаряли с мен, поне чрез SMS-и?

Мати Маконен (ММ): Добре, можем да го направим :) Избрали сте интересен начин за интервю. Очаквам въпросите ви.

Ж: Около 8 трилиона текстови съонщения са изпратени за последната година. 20 години по-рано смятахте ли, че SMS-ите ще станат толкова популярни и за какво мислехте, че ще се използват?

ММ: Преди 20 години не виждах SMS-ите като отделен въпрос, а просто като част от тогава революционната мобилна комуникационна система. Много полезни за бизнес нуждите.

Ж: Никога не сте получавали пари за идеята си, защото не сте я патентовали. Това кара ли ви да съжалявате или сте доволни от стечението на обстоятелствата?

ММ: Аз не смятам, че измислих нещо, което да се патентова, просто бях един от първите хора, които разбираха нуждите и концепцията.

Ж: Описват ви като “неохотния баща на SMS-ите” и е било необходимо вестникарско разследване, за да ви идентифицират. Защо сте толкова тих и скромен по отношение на постижението си?

ММ: Не смятам SMS-ите за лично постижение, а за резултат на съвместни усилия за събиране на идеи и писане на спецификации за услугата.

Ж: Можете ли да пишете на SMS-жаргон? (“Cn u txtspk?” Ползвателите на SMS-услугите, особено в англоговорящите страни, с течение на времето са развили свой собствен  SMS-жаргон, който често е непонятен за външни лица. Подобно нещо се забелязва и у нас с изрази от рода на: “np”, което означава “няма проблем” или "kvo pr?", което значи "Какво правиш?". - бел. ред.)

ММ: Не! Предпочитам да използвам коректно езика, използвайки всички 160 символа.

Ж: А какво мислите за хора, които го правят? Мразите ли ги?

ММ: Не, не ги мразя. Всъщност SMS-ите могат да бъдат разгледани и като начин за развитие на езика.

Ж: Жертва ли сте на SMS-спам? Ако да - от какъв тип?

ММ: Не, никак даже. Тук, във Финландия потребителите са добре защитени. Мaркетингови съобщения получаваш само ако наистина си им позволил. Спам-обажданията са далеч по-чести.

Ж: Предпочитате да пишете на тъчскрийн или на обикновена клавиатура с цифри? И колко сте бърз?

ММ: Обичам тъчскрийна. Пиша достатъчно бавно, за да помисля и понякога дори редактирам това, което пиша.

Ж: Ще оцелеят ли SMS-ите още 20 години или Facebook, Skype и другите програми от този род ще вземат превес?

ММ: 20 години е доста време... Вярвам, че нуждата да се пращат текстови съобщения ще остане завинаги. Не е задължително да са SMS-ите. Без повече заплащане на съобщение.

Ж: Цели осем години минават от представянето на вашата идея и първото изпратено съобщение. Изненадан ли бяхте, че отне толкова дълго време?

ММ: Не. Всъщност аз се чувствах като потребител, който е отбелязал някаква необходимост. Първото истинско пускане на услугата на пазара беше, когато Нокиа пуснаха първия телефон с опция за лесно писане на съобщения - Нокиа 2010 през 1994 година.

Ж: Имаш ли някаква друга голяма идея за бъдещето?

ММ: Не е моя идея, но интегрирането на мобилните дисплеи в очилата ми би било доста хубаво. Може би някой вече го разработва?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: SMSсмсМати Маконен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
por do 7 преди 11 години
Особено ако не е изпратен от тебе. хахахахах
8
1
 
0
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
До МИ тук става - просто се обаждаш на каката и казваш, че искаш да спреш всичко по член 261 от Закона за електронните съобщения. Номерът трябва да е на твое име или поне да знаеш ЕГН-то на титуляра.
7
2
 
4
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 11 години
Жена ми най-мого се кефи на SMS-а Щ+Щ
6
1
 
2
 
! Отговори
М преди 11 години
"Тук, във Финландия потребителите са добре защитени. Мaркетингови съобщения получаваш само ако наистина си им позволил."!!!!!
5
1
 
1
 
! Отговори
Мишев преди 11 години
До писна миВсичко, освен пиянските смс- и посред нощ(в което виждам само положителни емоции), е станало с твоето съгласие ;]
4
1
 
8
 
! Отговори
Иво Танев преди 11 години
И 10 години от първата телевизионна игра със смс-и! Как ви източих парите :D
3
2
 
20
 
! Отговори
Дам преди 11 години
Преди 20 години си говорехме и се гледахме в очите...сега фейсове, скайпове, смс-и, таблети....колелото седи самотно в мазето и няма кой да го кара...сливите си седят недочесани...абе времена....
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз получих фактура с 100 неплатени есемеса към М-тел отпреди 30 год :D
1
2
 
20
 
! Отговори
писна ми преди 11 години
и оттогава кошмара започна - спамове, заплахи за неплатени сметки, пиянски смс-и посред нощ, напомняния за граждански...и прочие досадни истории