Качеството на спермата на французите се влошава

Намалява както гъстотата на спермата, така и броят на сперматозоидите
5 дек 2012 22:05,
63
Качеството на спермата на французите се влошава
Снимка: Ройтерс

Качеството на спермата на френските мъже се влошава, съобщи Bloomberg.

Проучване, публикувано в списание Human Reproduction, обхванало 26 609 мъже в страната, чиито проби от семенната течност са били проследени за период от 17 години, разкрива, че намалява както гъстотата на спермата, така и броят на естествено отделяните сперматозоиди. В рамките на проучвания период гъстотата е намаляла с около една трета.

Броят на мъжете, обхванати в подобен тип проучвания, е сред най-големите в света и повдига опасения, че съвременните начини на живот може да навредят на плодовитостта и здравето, пишат учените.

Вероятните причини за неблагоприятния резултат включват фактори като разрушители на ендокрина – химикали, използвани в производството на пластмаси или храна, които пречат на хормоните в тялото – или промени в индекса на телесното тегло и нивата на стрес, добавят те.

„Тези резултати показват сериозно и всеобщо понижаване на качеството на семенната течност във Франция, вероятно от 70-те години на ХХ век насам, което представлява сериозно предупреждение за общественото здраве“, пишат авторите на изследването, водени от Жоел льо Моал от Института за наблюдение за общественото здраве във френския град Сен Морис.

„Този проблем може да се окаже нарастващо основание за опасение за здравето на следващите поколения“, подчертават те.

Проучваните мъже са били партньори на безплодни жени, потърсили помощни репродуктивни процедури. Гъстотата на тяхната сперма се е понижавала с около 1,9% годишно, или с 32% за 17 години. Процентът на естествено произведените сперматозоиди е намалял с 33% през проучвания период - от 1989 до 2005 г. включително.

Стойностите на концентрация, достигнати в края на проучването, са били достатъчно ниски, за да се отразят на времето, необходимо за зачеване, смятат учените.

Льо Моал и нейните колеги планират да се поровят отново в данните, за да видят дали мъжете, родени в точно определени периоди, са по-засегнати от други, както и да потърсят географски особености. Те ще проучат и данни, събрани след 2005 г., за да се опитат да разберат дали западането на качеството продължава и през следващите години.

Освен като заплаха за плодовитостта, състоянието на спермата може да бъде разглеждано и като показател за обществено здраве, изтъква Льо Моал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: сперма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В днешно време това не е никакъв проблем,който не може да оплоди,да използва инвитро...
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво като спада качеството на спермата в света? Може би това е приумица на еволюцията за редуциране на населението,което може да надхвърли 9 милиона до края на века...Природата си знае работата...Там където има липси/отрицателен прираст/ ще се попълни със емигранти,напр.от близкият изток....Това е и културно разнообразяване на Европа,като се обогатява със ориенталски и всякакви други култури...Мечтая си Европа да заприлича на САЩ - смесица от различни култури и пъстроцветност...
48
0
 
0
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Плодовитостта няма нищо общо със сексуалната ориентация. Качеството на спермата се влошава от начина на хранене,тютюнопушене,употреба на лекарства,стрес и лоша хигиена. Но най-вече стрес и химически замърсявания и пестициди!!!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това не е никакъв проблем... И без това в някои страни има небивал прираст на населението... Демотрафският спад в Европа може да се реши с емиграция - хора от близкият изток и другаде. Какво лошо има и тези хора да усетят развитието и парите?
46
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
не се подигравайте ,малко са мъжете които си мислят че са добре. И аз мислих че съм ок ама не е така сега се наливам всеки ден с някакви добавки за повече подвижност, а не пия нито пуша до колкото мога се храня здравослвоно, ама ето на пак не е достастчно, това хич не си е за смях...
45
3
 
9
 
! Отговори
чичко Адолф преди 11 години
Тя се влошава отдавна. Затова през 1940-та им изпратих няколкостотин хиляди синеоки левенти...Ама като не ги щат-ето им *** и араби!
44
2
 
3
 
! Отговори
Мангал преди 11 години
Господ мрази белите и ги изтребва.
43
0
 
8
 
! Отговори
Бо преди 11 години
А га им пратихме наш'те *** - да има повишат средното ниво на качеството на спермата и то така да има го повишат, че да трябва да разреждат за да тече. И то качество, та качество - натурално, екологично с качество отпреди 1000 години. Щяха да им утроят раждаемостта за има, няма 12-13 г. (то толкова е един цикъл при тях), че да изнасят даже. А ся да си джуркат рехавата ***.
42
0
 
16
 
! Отговори
някой преди 11 години
Няма нищо, французойките си имат здрави африкански жребци на разположение. Също и арабски. В последно време и ромски.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E, точно това ме интересуваше.
40
1
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Усещам, че във Франция скоро ще има Индийско нашествие...
39
2
 
14
 
! Отговори
3 преди 11 години
Наливайте се с алкохол..!Блъскайте ГМО Храни !Инжектирайте си хормони...
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната тема тип "От заглавието към коментарите" но се смях със сълзи! И гарантирам че повече катък няма да вкуся през живота си!!! :D
37
0
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Наистина, защо точно Франция трябва да цитират за лоша ***?В целия свят на мъжете спермата се влошава и това са фактите.Аз знам обаче друго, ако ще говорим за Франция - от Франция е най-дълго живелия човек на света, чийто случай е документиран и доказан: Това е французойката Jeanne Calment (не знам как точно и се изговаря името) починала на 122 години!
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A качеството на *** в България се повишава.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в Бг положението е още по-зле, но не са правени официални проучвания. Все повече двойки имат проблеми със забременяване... :(
34
3
 
10
 
! Отговори
БГ преди 11 години
То им се влошава качеството на кръвта (расата) и изчезват. С техния мултикултурализъм сега само един на трима новородени френски граждани е истински французин. Те свършили вече въпросът е ние как да се отървем от нашите ***. Може би ако ги изпратим във Франция да им подобрят спермата:))
33
0
 
7
 
! Отговори
trt преди 11 години
да ядат повече трюфели тогава
32
1
 
15
 
! Отговори
Handel преди 11 години
Къф им е проблема, не моа да схвана? Нали сме им пратили ***? Шъ съ прежалят вместо тях, като им е толквоа зле спермата.
31
4
 
3
 
! Отговори
Anna до 31 преди 11 години
Ти си гледай твоята страна с какво е пълна и че си част от това. Остави Франция сама да се оправя. Почети малко история-ще ти светне. Тези нации никога не са им били проблем. Какво искаш-света ли да изличиш само защото кожата му не е като твоята. Разходи се и тогава говори, стига с това ограничено съзнание.