Вегетарианците боледуват по-често от месоядните

Те страдат повече от рак, алергии и психични болести
Обновена: 8 апр 2014 14:10 | 7 апр 2014 10:33,
97
Вегетарианците боледуват по-често от месоядните
Снимка: Reuters

Анализ, базиращ се на австралийско здравно изследване от 2006/2007 г. установи, че вегетарианците всъщност, не са толкова здрави колкото хората, които ядат и месо. При тях са повече случаите на рак, на алергии и на психични заболявания, прибягват повече до здравни услуги и качеството на живота им е по-лошо, съобщи сайтът Сайънс20, цитиран от БТА.

Изследователите са отчитали възрастта, пола, социално-икономическия статут. След съчетаването на тези фактори са останали 1320 души - 330 вегетарианци, 330 които освен месо ядели и много плодове и зеленчуци, 300 хранещи се нормално, но с малко месо и 330 наблягащи предимно на месото.

След контролиране на променливите се оказало, че вегетарианците са по-слаби и пият по-малко алкохол, но общото им здравословно състояние е по-лошо, с повече случаи на рак, алергии и психични болести. Като резултат вегетарианците пият повече лекарства.

Много изследвания показват, че храненето влияе върху здравето и затова лекарите препоръчват да консумираме много плодове и зеленчуци. Някои хора обаче стигат до крайности и ядат само месо или само зеленчуци. Данни за ползата от подобен начин на хранене почти няма. Смята се, че вегетарианците са по-здрави, те несъмнено са по-богати и по-либерални, пият по-малко алкохол, пушат по-малко. Това обаче са променливи, които не са задължително резултат от начина им на хранене.

Подобен вид изследвания имат и недостатъци, защото заради големия брой на участниците въпросите трябва да са прости. Възможно е също и хората да са станали вегетарианци, след като вече се е появил някакъв здравословен проблем. Резултатите обаче потвърждават извода, че всички крайности в храненето не са препоръчителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
17
 
! Отговори
Ив преди 10 години
Не мога да давам обобщения затова ще говоря от собствен опит. Имах купища алергии, и други неприятности при консумация на месо и млечни храни. Спрях ги и съм си типтоп свежарка. Откакто ги спрях не съм боледувала от нищо, т.е. от години. Нито хрема, камо ли нещо по-сериозно. Ясно е че по-сериозните неща се виждат след години, но все пак, преди бях по-зле откъм здраве отколкото сега. Вярвам че е и до организъм...
24
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Месото е концентриран зеленчук. А концентрираните зеленчуци на скара са прекрасни! :)
23
5
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Или пък Индипендънт:А и Харвардският университет има издания по темата... :)Мисля да вярвам на тях, а не на вегетарианци!!!
22
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Веганите са най-обърканите биологични единици. За да постигнат морално приемлив ефект не ядат нищо животинско, за да не бъдат пряко звено в изяждането на животни. За сметка на това изяждат тонове трева и плодове и оставят редица тревопасни без храна. Така вместо да причинят бърза смърт с цел прехрана, те причиняват гладна и бавна смърт на животните. Вегани, направете услуга на хората, животните и растенията, яжте камъни!
21
17
 
14
 
! Отговори
Ахам преди 10 години
Да ме извиняват вегетарианците, ама човека е такъв защото е проял месо, а не е останал на банани и корени. Основната причина за развитието на човешкия мозък е консумацията на месо, а не на марули. Само вижте интелектуалния потенциал на тревопасните и го сравнете с този на хищниците...
20
4
 
22
 
! Отговори
Marie преди 10 години
Абсолютна лъжа!!! Вземете следния пример: един човек се храни с бял хляб, пържени картофи, макарони и сирене. Друг човек се храни с много плодове, зеленчуци, ядки, суперхрани, без много млечни и без преработена храна. Ха, и двамата са вегетарианци, но разликата е огромна. За тези, които са опитали и са имали дефицити....дължи се на недостатъчно разнооразно меню! Това е!
19
15
 
17
 
! Отговори
хахаха преди 10 години
Месарската индустрия загива и е нормално да поръчва подобни статии.Много хора проглеждат и се отказват от месото, най-вече от морални подбуди, които мнозинството пишещи тук няма как засега да схванат...Когато човек е глух и сляп за много неща, които би трябвало да му правят впечатления навсякъде около нас... трудно може да му се отвори съзнанието, а месоядните са доста задръстени с ***, които поглъщат (вече отбелязах, че за моралния аспект пък още въобще не са подготвени да мислят).
18
14
 
15
 
! Отговори
Люби преди 10 години
Статията изглежда, че е написана, за да генерира посещения и коментари. Иначе написаното е много далеч от истината. Г-жо М. Захариева, опитайте да не ядете месо и млечни продукти 1 месец, наблегнете на сурови плодове, зеленчуци и ядки и на честа консумация на варива. След това отново напишете нещо по въпроса. Ще бъдете възхитена от състоянието си! Поздрави и успех!
17
0
 
7
 
! Отговори
ksharp преди 10 години
Е не, добър ден.
16
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лъжа.Нагласено проучване с нагласени резултати.Вагетарианците,които аз познавам са здрави и без никакви психо проблеми.Много велики учители са били вегетарианци...Пълни глупости,явно производителите на месо са се уплашили ,защото много хора стават вегетарианци, тъй като месотсо е канцероген.
15
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички вегетарианци които познавам са по-здрави от месоядните.
14
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпреки че не бих казал, че вегетарианците са глупави хора (имах една позната вегетарианка - много добър и разумен човек) - вегетарианството е глупост, особенно в неговите крайнности. Да се съобразяваш и да балансираш яденето на зеленчуци с яденето на месо е едно. Абсолютно да спреш консумацията му е нещо съвсем друго. Не бих искал да давам съвети - всеки си решава сам за себе си и има право на този избор, но да спрете изцяло консумацията на месо е вредно и това не са празни думи - а е истина.
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глупости глупости веганите боледували повече ,че кой би искал да боледува повече има една много голяма подробност ,че продуктите които консумираме са толкова замърсени ,че представа си нямаме не е възможно да се спазва такъв режим в градски условия а и вегитарианец е строго индивидуално за всеки dnes.bg отново не са подготвени.
12
15
 
12
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
Организма ти има нужда от месо ,но не бива да се прекалява.Вегетарианците са по-податливи на болести е факт.
11
5
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Гецата е напълно прав.Организмът знае най-добре, а моят не понася месо и прясно мляко още от дете. Но пък обожавам сирене, кашкавал и кисело мляко. Хапвам рядко риба, когато се чувствам анемичен и изморен. Любимата ми храна са картофите, и мога да ги ям всекидневно без да ми омръзват :)Така че, не всички вегетарианци са позьори следваши някаква мода.
10
5
 
16
 
! Отговори
9 преди 10 години
Аз си хапвам и месо и зеленчуци,но по голяма глупост от горе написаното не съм чел,особено,че боледували от рак тези,които наблягали на зеленчуци.Да абсолютно пълното вегетарянство води до болести,но то и само месо да ядеш,по тази логика е същото.Всяко прекалено нещо е вредно.
9
13
 
20
 
! Отговори
иазтака преди 10 години
Хора четете и нещо различно от жълтата преса, без месо няма качествен живот, месото съдържа всичко което е необходимо за здрав, качествен живот, дори и да има някакви микроелементи в тревите, то е доказано че те не са същите като в месото и не се усвояват от организма...
8
13
 
26
 
! Отговори
коко преди 10 години
По - голяма глупост скоро не се бе появявала. Не че съм вегетарианец, но се ограничавам в яденето на месо и се чувствам страхотно. Тези статийки са меко казано доста съмнителни.
7
12
 
11
 
! Отговори
Месояд преди 10 години
До номер 3: ,КИТАЙСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ'' е лъжа, знае се отдавна че е манипулиран ето източници:Яжте месо да сте силни, здрави, щастливи и да не пърдите:)
6
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бях вегетарианка повече от десет години. Направих тежка желязо-дефицитна анемия и дълго време се лекувах. Сега ям по малко пиле и риба и се чувствам значително по-добре. Никакви крайности не са полезни, не трябва да се прекалява нито с тлъсти меса, нито с крайно вегетарианство - да не говорим за веганство!