Вегетарианците боледуват по-често от месоядните

Те страдат повече от рак, алергии и психични болести
Обновена: 8 апр 2014 14:10 | 7 апр 2014 10:33,
97
Вегетарианците боледуват по-често от месоядните
Снимка: Reuters

Анализ, базиращ се на австралийско здравно изследване от 2006/2007 г. установи, че вегетарианците всъщност, не са толкова здрави колкото хората, които ядат и месо. При тях са повече случаите на рак, на алергии и на психични заболявания, прибягват повече до здравни услуги и качеството на живота им е по-лошо, съобщи сайтът Сайънс20, цитиран от БТА.

Изследователите са отчитали възрастта, пола, социално-икономическия статут. След съчетаването на тези фактори са останали 1320 души - 330 вегетарианци, 330 които освен месо ядели и много плодове и зеленчуци, 300 хранещи се нормално, но с малко месо и 330 наблягащи предимно на месото.

След контролиране на променливите се оказало, че вегетарианците са по-слаби и пият по-малко алкохол, но общото им здравословно състояние е по-лошо, с повече случаи на рак, алергии и психични болести. Като резултат вегетарианците пият повече лекарства.

Много изследвания показват, че храненето влияе върху здравето и затова лекарите препоръчват да консумираме много плодове и зеленчуци. Някои хора обаче стигат до крайности и ядат само месо или само зеленчуци. Данни за ползата от подобен начин на хранене почти няма. Смята се, че вегетарианците са по-здрави, те несъмнено са по-богати и по-либерални, пият по-малко алкохол, пушат по-малко. Това обаче са променливи, които не са задължително резултат от начина им на хранене.

Подобен вид изследвания имат и недостатъци, защото заради големия брой на участниците въпросите трябва да са прости. Възможно е също и хората да са станали вегетарианци, след като вече се е появил някакъв здравословен проблем. Резултатите обаче потвърждават извода, че всички крайности в храненето не са препоръчителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
2
 
! Отговори
ЙО преди 10 години
Не съм предполагала, че в такава медия може да бъде коментирана подобна безумица. Месото което е изцяло киселинна основа, се превръща в токсин момента в който го сложим в устата си, защото както повечето може би знаят, човешката слюнка е АЛКАЛНА. Тоест е невъзможно да бъде преработена месна храна на 100%. Организма се затормозява и започва да трупа резерви от месото, който с отлагането се превръщат в ***. Помислете трезво кога един зеленчук или плод би предизвикал пододно нещо. ХОРА СЪБУДЕТЕ С
64
1
 
1
 
! Отговори
ЛОЛ преди 10 години
аз нямам нищо против да ям месо, но не и тази *** разложена която продават в магазините скрита под някакъв етикет увкосена с половината менделеева таблица. Яжте си мършата вие и живейте без болести !!!
63
3
 
0
 
! Отговори
nikiatanasov преди 10 години
Защото мухата знаете къде каца и с какво се храни ,пчелата също.Според храната им те спомагат за развитието на живота ,без да спорят кое е вярно и кое трябва,и без да се месят в законите природни.Вегетарианец съм и съветвам всеки който иска да разбере кое е правилното-да опита сам кое какво значи и така ще разбере къде да кацне.На този линк по долу има по добра информация: blogzaserioznihora.blogspot/search?q=%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE
62
2
 
0
 
! Отговори
nikiatanasov преди 10 години
Разсмяхте ме здраватаТази статия е голям смях.Спорещите до тук бързам да успокоя ,че всеки по отделно има право.Вярното обаче е ,че според нивото си на развитие всеки може да види това което е вярно според него ,а не истината.Пак така според развитието си всеки се храни с това което мисли ,че е нужно без да знае,че тази храна му влияе на начина по който ще се развива като индивид.В случая става въпрос за развитието на мухата и пчелата има притчата в нета прочетете я и сами вижте от кой вид сте.
61
4
 
2
 
! Отговори
:) преди 10 години
Това са глупости, хора, не им вярвайте. Вижте какво пише на линка и ще ви стане ясно, не се водете от някаква свободно плясната статия в мрежата:en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism#Health_effects
60
0
 
0
 
! Отговори
ТТ преди 10 години
...колкото до проблемите с кръвното, холестерол.. - обикновено, не се дължат пряко на факта, че консумираш тва или онова; по-скоро идват от други фактори - комбинация от стрес, (недоспиване, глад, умора..) последващо развитие на зависимости (към храна, субстанции) и общо несъответствие между приетите количества и преработващата способност (метаболитни п-си) както и детоксикиращите системи на организма; обобщено - прекаляване, спрямо моментното състояние.
59
3
 
2
 
! Отговори
ТТ преди 10 години
Lolla, слънчице, реши си проблема с нервите... съвет (щот съм мноо умен); Нали се сещат, че като се нервираш - що сме правили тъй, а не тъй.. то си е за тебе.. -"Ние"(аз), няма да спрем да ядем месо, защото си го интерпретирала като "***". Щото просто - "месо", не е "***" - дори впр. общия им животински произход, мършата е "ВЕЧЕ не става за ядене", докато месото е "Ок. Папкай." ;)
58
2
 
3
 
! Отговори
ддт преди 10 години
До Lolla предполагам, че си някоя млада ***, дето е попрочела нещо за вегетарианството и се е разпалила! що се отнася до мършата - по твоята логика(доколкото я имаш въобще) и ти ядеш умрели растения. предполагам не ровиш със *** в земята за пресни моркови или покълнала соя?! когато дадеш свястно обяснение какво ядат ескимосите и северните народи през зимата, тогава може и да обърна внимание на бръщолевенето ти! ако разгледаме пещерните рисунки - там има ЛОВЦИ, не жътвари!
57
1
 
3
 
! Отговори
Интересна тема. преди 10 години
Човек не сменя режима от прищевки-обикновено е с цел да се излекува. И аз започнах да ям месо 1 път на 2 месеца, сега по-често-според нуждите-2 пъти на 1 месец. Стана естествено, а и трябваше да отслабна. Така предотвратих развитие на атроза, излшкувах си хипертонията, справих се с анемията си. Пресните зеленчуци и плодове са извор на живот, равновесие и щастие. Всеки следва сам и спокойно да го открие. Тук не действат предписания. И аз преди буйствах и упорствах, но съм грешала.
56
1
 
1
 
! Отговори
Деси преди 10 години
Извинявайте, но от 1000 човека колко пък да се разболяли от рак? Или тая статия е глупост или това изледване не е достоверно.
55
2
 
2
 
! Отговори
Donna преди 10 години
Докато четох статията и изведнъж ми се зави свят, догади ми се, май и кръвното ми се вдигна - от неяденето на месо ще да е :( Само да вметна, че здравното изследване не е австралийско, а австрийско, ама няма значение - важното е, че е супер достоверно!
54
3
 
4
 
! Отговори
Светла преди 10 години
До АнонименЖивотните, отглеждани за месо, мляко и яйца не са хранени с БИО храна !Пък да не говорим за антибиотиците и с хормоните, с които отделно допринасят за токсичността на месото.
53
1
 
1
 
! Отговори
Деси преди 10 години
Това изследване е идиотско - много зависи каква храна ядеш,до колко и дали е третирана с пестициди,хормони,дали е преработена и пълна с Е-та и не само. Това няма отношение с това дали си веган,вегетарианец или всеяден.Аз съм вегетарианец по убеждение от много години (не причиняване съзнателна болка на други живи създания) и въобще не ми пука кога ще умра. Плюс до голяма степен си е и ген дълголетието.
52
2
 
3
 
! Отговори
Митра преди 10 години
Забравили сте да напишете, че както самото изследване, така и тази публикация са ПЛАТЕНИ.:-))Всеки сам може да тества ефекта и за една седмица на един или друг режим.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СветлаАма хич нямам намерение да ти се оправдавам! Глави размътени! Ако мислиш, че предлагания зимата треволяк е полезен - ресто! Или е гледан в оранжерии у комшиите и съдържа менделеевата таблица, или го карат от Южна Америка и е ЙОННО обработен за трайност! Т.е. с микро дози радиация! Кое е по-вредно? Млякото и яйцата, или рукулата и марулята, дето светят в тъмното?
50
3
 
1
 
! Отговори
Светла преди 10 години
До АнонименНашите прадеди са нямали избор. В днешно време има целогодишно растителна храна в магазините. Хората откриха и хладилника. Еволюираха ! Нямате реално оправдание. Търсите отговор в природата (оправдавате се за 4-те годишни времена). Е щом е така, способни ли сте да хванете диво животно? Можете ли да го убиете с голи ръце и зъби ? И после ? Щом търсите отговот в природата не би трябвало и огън да използвате. Противоестествено е. .
49
6
 
1
 
! Отговори
Светла преди 10 години
Най-здрави са веганите, които не консумират млечни и яйца.
48
7
 
4
 
! Отговори
Джон Смит преди 10 години
Хахахахах що за *** е писал тая статия, няма вариант да бъде истина, защото не са упоменати групите , които и как са изследвали :) хахах Иначе е вярно,че вегетарианците боледуват от рак, той се предизвиква от глупостта им да ядат млечни, яйца и храни-*** ,както и и тесто. Затова станете вегане , чжте само чиста растителна храна и никога няма да боледувате :) КАТО МЕН :)
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до лолиткатаМоме, ако е трябвало да сме вегетарианци, такива щяха да станат още пра-пра-дедите ни! Те са били много по-разумни от нас!Живеем на умерена географска ширина-с 4 сезона. Зимата като смръзне на минус 25,ще те питам, как ще я караш на киноа и соеви кълнове! Между другото, най-много дълголетници има в планинските райони там където се яде сланина, истинско мляко - киселото с нож се реже!Нещо да кажеш? А за кълновете-открай време, покълналите семена/зърна са изхвърляни-и на стоката не
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До LollaПрекален светец - и Богу не е драг, Lolla! Още повече, че човекът е опортюнист по отношение на храненето, както маймуните, мечките и прасетата, т.е. праносмилателната система е пригодена и за растителна храна и за месо. Факт - неоспорим! Ако не е така, щяхме да имаме храносмилателна система като на кравите, овцете, козите. Нека всеки сам си определя какво ще яде, а? Освен това, като сте толкова извисени, вие, вегетарианците, хеле пък вегъните, защо сте толкова агресивни спрямо нас?