Ръкостискането говори за здравето ни

Издавало и възрастта ни
8 май 2014 16:11,
4
Ръкостискането говори за здравето ни
Снимка: Reuters

Силата на ръкостискането е показател за биологичната възраст на индивида, сочат резултатите от международно
изследване, цитирани от Франс прес.

Тестването на силата на ръкостискането разкрива големи различия в стареенето на отделни групи хора, заявиха авторите на изследването от Международния институт за приложен системен анализ във Виена, Австрия.

Силното ръкостискане може да каже много за даден индивид, за доверието му в себе си, за агресивността му, но може да даде също индикации за здравословното му състояние. Новото изследване е базирано върху петдесетина проучвания в целия свят, извършени с хора на различна възраст.

Учените заключили, че силата на ръкостискането може да е сред най-ефикасните начини за изследване реалната възраст на стареещи хора заедно с някои биомаркери, като намаляването на умствените способности, артериалното налягане, силата на мускулите на краката, състоянието на артериите и способността за възстановяване след престой в болница.

"Ръкостискането лесно може да се изследва, а освен това откриваме много данни, свързани с теста, в повечето значими проучвания за стареенето в света - заяви един от съавторите на изследването Уорън Сандерсън от института във Виена и университета Стоуни Брук в района на Ню Йорк. - Резултатите показват също, че с подобен тест може да се сравни биологичната възраст на индивиди от отделни групи население."

Тестването на ръкостискането установи, че хората с по-висок образователен ценз стареят по-бавно. "Силата на ръкостискането на 65-годишна бяла жена, която не е завършила гимназиалното си образовение, е като това на 69-годишна бяла жена с по-висок образователен ценз", отбелязаха учените. Това навежда на мисълта, че в зависимост от силата на ръкостискането 60-годишните с по-висок образователен ценз се чувстват по-млади.

Учените наблюдавали същото при мъжете с изключение на чернокожите, за които образователният ценз не показал различия, що се отнася до стареенето. Учените не могат да обяснят защо това е така. За сметка на това се оказало, че чернокожите жени с по-висок образователен ценз също "стареят" по-бавно.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
Tatyana преди 10 години
Saglasna sam za bezsmislenata statija!
2
0
 
4
 
! Отговори
Беше ми интересно преди 10 години
В статията са посочени само най-общи данни относно изводите от научно изследване, осъществено зад граница. Който си е надвил на харча, може да финансира каквито си ще изследвания. На нас ни се струват странни, безсмислени, дори забавни, но богатите държави трупат ли, трупат сведения от най-различно естество. Не се знае в каква ситуация какво ще се окаже полезно като информация.
1
2
 
6
 
! Отговори
!!! преди 10 години
po-bezmislena statia ne bqh chela, nisto ne se kazva v neq