Днес е Световният ден на бургера

От появата си в началото на 1880 г. бургерите са любима храна
28 май 2014 09:50,
14
Днес е Световният ден на бургера
Снимка: Reuters, архив

Днес е Световният ден на бургера, който всяка година се чества на 28 май, съобщава foodpanda.

Бургерите, които са сред любимите храни на американците, произхождат от германския град Хамбург. Германците, които емигрирали в Щатите, смилали пържолата, за да направят месото по-меко. Дълго време специалитетът се наричал "хамбурска пържола" и едва по-късно било преименуван на "хамбургер".

От появата си в началото на 1880 г. до днес бургерите се сервират и приготвят по безброй начини. Те се приспособяват бързо на всяко едно място по света.

Ето и някои рекордни факти за бургерите:

- Средно американците изяждат по три бургера на седмица и около 14 милиарда бургера годишно. Като количество това е достатъчно, за да се обиколи Земята 32 пъти.

- Най-големият бургер в света е приготвен и изяден през 1982 година от около 10 хиляди души.

- Най-скъпият бургер струва 10 000 щатски долара. Той е приготвен за годишнината на USocial.net. Парите от продажбата му са били дадени за благотворителност. В съставките му е имало специален сорт говеждо, трюфели и е бил покрит с 24-каратова позлата.

За днешния Ден на бургера foodpanda / hellofood направи проучване за количеството бургери, които клиентите поръчват в рамките на един месец в повече от 40 страни. Най-високите са за Бангладеш, следва Унгария, Индонезия, Сенегал, Гана и Тайланд.

В България бургерите също са много предпочитана храна, но отстъпват пред добре позната и любима пица и китайските специалитети, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: хамбургери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
do 7 преди 9 години
Понеже американците ядат по един бургер, че да стравняваш калории. Какво изобщо гледаш калории при такъв тип храна?!?! Все едно да гледаш при кола с 500 коня колко са и вредните емисии.
11
0
 
1
 
! Отговори
do 2 преди 9 години
На английски да, но на немски не!
10
1
 
0
 
! Отговори
От 10 до "минус преди 9 години
Може би не си следил новините на Днес.бг всеки ден. Статията, за която пиша - за студентката от Северна Корея, я прочетох в този сайт.
9
1
 
0
 
! Отговори
Масова култура преди 9 години
Zbigniew Brzezinski в книгата си "The Choice: Global Domination or Global Leadership" страница 45, подчертава ролята на интернет, на Hollywood, на музиката от "Rock 'n' Roll" до "Techno", поп-културата, "Fast-food", модата, както и навлизането на англицизми в езиците на народите.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само че преди няколко седмици прочетохме, че според една студентка от Северна Корея, хамбургерът бил измислен преди няколко години от другаря Ким Чен Ир.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименburgur mai as e prozno6enieto vika se burger ot nemski idva ***
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 1 - tova e bylgarski burger!!! lipsva mu salatkata za da e po vitaminozen, a kaloriite sa pove4e otkolkoto na istinskia burger., ama nali vse triabva da pi6eme gluposti - bylgarska rabota.
5
3
 
4
 
! Отговори
Прасчо преди 9 години
А утре - световен ден на ла*ното!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Превод:бургер (бюргер) = гражданинхамбургер = хамбургчанин
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Днес е Световният ден на бургера"Само в тъпите страни. Хубаво ядене е за като бърза закуска, но ден на някое ястие или храна, звучи много глупаво.Ама Американци и Германци и търговците им явно си нямат други занимания.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Произношениети е : ( бъргър )
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес съм на кебапчета и картофки с биричка, е*ал съм ви бургерите.

Спонсорирани публикации