Шведска тв прочиства "Пипи Дългото чорапче" от расистки изрази

Изрязана е сцената, в която Пипи си играе на "китайци"
29 сеп 2014 19:28,
22
Шведска тв прочиства "Пипи Дългото чорапче" от расистки изрази
Снимка: Архив Reuters

Шведската телевизия SVT съобщи, че е прочистила филмите за Пипи Дългото чорапче заради опасността да бъде обвинена в расизъм, предаде Франс прес.

В комюнике ръководството на телевизията съобщи, че елементи, които биха могли да бъдат преценени като шокиращи, са били изрязани.

Например след ремикса, на местата, където популярната героиня на Астрид Линдгрен говори за баща си като за "крал на негрите", ще се чува само "крал". Сцената, в която момиченцето играе на "китайци", дърпайки очите си настрани, също е била изрязана.

Групата Saltkrakan, която държи издателските права на Астрид Линдгрен, е дала съгласие за тези промени.

"Астрид Линдгрен е имала други ценности, изключващи тези да обижда хората", се посочва в комюнике на неин представител.

Телевизионната серия за Пипи Дългото чорапче е била излъчена за първи път през 1969 г. Програмирана отново за Коледа, тя ще бъде излъчена в нова усъвършенствана версия, която ще се предлага и на DVD.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Бирено шкембе преди 9 години
"451 градуса по Фаренхайт" гледали ли сте? На - гледайте го, ама на живо.1953-та година е писан. Рей Бредбъри и Джордж Оруел май са виждали в бъдещето.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евродебилизмa придобивa все по големи рaзмери. И товa нa фонa нa бързaтa ислямизaция нa европa.
12
1
 
21
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Време и защитниците на животни да въведат малко цензура в червената шапчица.Сега ловеца не е ловец, а природозащитник, той няма да разпори корема на вълкът за да изкара бабата и капата и да го напълни с камъни, а ще му направи масажче на коремчето да не го боли и по бързо да ги смели, после ще го прибере в приюта за да го обезпаразити и накрая Кумчо Вълчо ще бъде осиновен от някое любящо семейство природозащинци... ХЕПИ ЕНД :)))
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В най-скоро време Израел може да потърси компенсации от създателите на "Пипи Дългото чорапче" за нанасяне на обиди над "Богоизбраните". Ква е тая Пипи, че да може да си позволява някакви си расистки и евентуално анти-семитски обиди.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ужас! Ужас!!!!!!!
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Посегнаха и на "Пипи дългото чорапче".Който ечел, чел.Сега всичко ще се манипулира вече.
8
1
 
16
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Хубаво де, аз ако бях китаец, щях да се почуствам дискриминиран, че махат играта на "китайци" щот смятат смятат, че в думата китайци има негативен смисъл.
7
2
 
16
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Т.нар. политическа коректност все повече прилича на новоговора от Оруелвия роман ,, 1984" . Да живее ЕССР!
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, анимационната героиня не може да си играе на безобидна игра - "китайци", ноооо затова пък днешните деця могат да си играят на "спондж -бот", на "гурмити", на "монстър хай" и на всякакви други простотии, които последа пренасят в действителността по най-извратения начин! Може да си играят с пушки и пистолети, пък после да вземат и със истински такива да пострелят - така, на игра! - в училище! Пък двайсетина убити деца - какво пък, нали "героят" е жив!Напред с еврогеизма! Ще цъфнем и вържем!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тея имат като моя шкаф на телевизора
4
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А така, учете децата от малки да казват на черното бяло, ваш'та кожа еврогейска. С тая толерастия ще се затрие Европа и ние с нея... Създала ли е природата пет раси? Създала е!!! Какво сега, да лъжем децата, че няма *** и китайци ли?!?!?!
3
20
 
4
 
! Отговори
Сергей Д. Станишев преди 9 години
А кога Българска Кинематография ще изреже сцените обидни за българските мюсулмани - помаци или българските турци, както и ислямоизповядащото ромско население? Докога Турция ще бъде споменавана в негативна конотация, а турците наричани "поробители" и показвани като злодеи? Това филми като "Козият Рог", "Капитан Петко Войвода", "Време Разделно" и т.н. художествени измислици трябва да се изчистят от расизъм и да са в разрез с Европейската ценностна система! БСП ще се бори за това да бъде направено!
2
2
 
34
 
! Отговори
djon преди 9 години
Майко мила - накъде върви този свят.
1
2
 
39
 
! Отговори
Коментатор преди 9 години
Извинявам се на всички войници, защото аз като дете играех много "на войници" и бях здраво въоръжен, за което пак се извинявам. Не съм искал да ги обидя.