Вадете пуловера и шапката - иде много студена зима

Въпреки това цялата 2014 г. е по-топла от обичайното
Обновена: 21 окт 2014 16:28 | 21 окт 2014 16:24,
28
Вадете пуловера и шапката - иде много студена зима
Снимка: Reuters

В Европа, включително и в европейската част на Русия, предстоящата зима ще е по-студена, отколкото тези, с които сме свикнали през последното десетилетие. Това съобщи за ТАСС директорът на Хидрометеорологичния център на Русия Роман Вилфанд.

По думите му прогнозата за температурата през зимата е, че ще бъде близка до средната климатична стойност, но тя ще е студена, тъй като за средна климатична стойност синоптиците вземат 30-годишния период от 1961 до 1990 г. А той е бил "достатъчно студен".

За предстоящата зима ще е характерно често редуване на относително топло и много студено време. Вилфанд пояснява, че от време на време над Северния полюс ще се образуват антициклони, които ще пренасят студени въздушни маси над Европейска Русия, Източна и Западна Европа.

В същото време от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата на САЩ информират, че 2014 година ще е най-горещата за цялата 135-годишна история на метеорологичните наблюдения. През септември средната температура е била 15,72 градуса - по-висока от когато и да било преди. През тази година температурни рекорди бяха регистрирани също през май, юни и през август.

Американските учени отбелязват, че през първите девет месеца на тази година средната температура е била 14,78 градуса по Целзий. Подобни високи стойности са били регистрирани само през 1998 г. На тази база е напълно вероятно според учените на САЩ 2014 година да се окаже най-топлата за последните 135 години.

Според Роман Вилфанд съществува 90-процентна вероятност 2014 г. да е сред най-топлите в света. Това обаче ще е за сметка на летните температури.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да не сте копирали някоя стара статия бе,точно преди дни немските вестници писаха, че тази зима ще е топла
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не сме зиморничави, не ни дреме.
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еееми, почвам ракията и лютите чушки!
20
1
 
16
 
! Отговори
ема чолакова преди 9 години
Само разваляте настроението на хората...токът ще поскъпне, парното не знам си кво, сега и люта зима идела.Айде, баста! Няма пък да е люта зимата, казвам аз.Точка по въпроса!
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом го съобщава ТАСС значи няма да е студена зимата.
18
2
 
15
 
! Отговори
wtf преди 9 години
То и миналата зима щеше да е "най-студената зима от векове", а нищо не стана....
17
1
 
21
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ами ХААРП-а работел на затопляне и бури,а СУРА-та на застудяване!Ха да видим кой ще надделее!?Най-вероятно дядо Господ(или Природата-за атеистите).Аз за всеки случай си купих дърва и въглища-като индианците!
16
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците сигурно са видели че чукчите събират дърва и са казали по телевизията че зимата ще бъде студена. А чукчите като видели прогнозата по телевизията и са започнали да събират дърва.Иска им се на руснаците да е студена зимата за да замръзнат Европа и Украйна като им спрът газа.
15
2
 
8
 
! Отговори
DraemTheater преди 9 години
Червен Колю няма ли да направи една прогноза за зимата?!Че той е антисоциолог,но може да се преквалифицира на синоптик!
14
1
 
15
 
! Отговори
до Discovery преди 9 години
Как ще е най-топлата година, заради отминалите месеци, след като летните температури бяха доста по- ниски от обичайните?И как се правят заключения за годишната температура, като цяло, при положение,че данните за половин година липсват,все още.Статията е ***! Пак прогнози на базата на очакванията на несъществуващи "учени"
13
1
 
27
 
! Отговори
Ледено-гореща зима? преди 9 години
Ей на това му се вика: Много да говориш и нищо да не кажеш.
12
2
 
14
 
! Отговори
минчо преди 9 години
е от тези прогнози да ти писне.Само шаш и паника всяват сред населението.Ако не се лъжа и за това лято прогнозите бяха ,че ще бъде най - горещото от 600 години насам,а то кво стана?- потоп и ква прогноза за 2014,че ще е,значи ще бутаме още една 2014...хахаах пълен фалш и пародия.
11
1
 
34
 
! Отговори
Бончо преди 9 години
Студено нестудено, код "Наздраве" за цялата страна. Зима като зима, к'во толкова :)
10
1
 
10
 
! Отговори
Манго преди 9 години
Не са плашете ,септември ще бъде май .октомври е като юни ,по нова година ше е като август ,януари ,кат септември и живота в България ше е един безконечен вазход Лъжат 35 грд. по коледа ше е
9
1
 
16
 
! Отговори
надежда за топло преди 9 години
Приятели, а гореща зима има ли ?
8
2
 
13
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Зимата ще е студена през януари и февруари , но ще има и нестудени дни и ако украйнците започнат да краднат отново , то ще се мръзнем през зимата .
7
3
 
17
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Варете ракията,ако не сте го направили и вижте виното дали кипи.Слагайте и зелето в бидоните и чакайте първия сняг вдругиден.Топла или студена ще е зимата,обявявайте код"червено" и наздраве!"Дългосрочната прогноза сочи облачно време с превалявания от сняг.Да посрещнем Новата 2015 година и да си пожелаем здраве и късмет!Най-ниските януарски температури ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса,а най-високите между 10 и 15 градуса."Според БАН от септември 2014 г.
6
2
 
40
 
! Отговори
До зяпнал преди 9 години
Абе зима ще е. Вероятно. Още не са сигурни... Точна прогноза за зимата можеш да чакаш напролет. Това метеоролозите са согиолзите - нищо не познават, ама все ги питат...
5
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Противоречива информация, имаща за цел да подготви електората за високи цени на ток и парно :)
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от топла до много студена такава прогноза мога и аз да направя,в последно време нерядко и седмица не познават тръгнали за месеци напред