30 г. по-късно – природата в Чернобил цъфти!

Оказва се, че резерватът е пълен с лосове, елени, вълци...
Обновена: 6 окт 2015 13:37 | 6 окт 2015 13:15,
82
30 г. по-късно – природата в Чернобил цъфти!
Снимка: Reuters, архив

Близо 30 години след ядрената авария в Чернобил районът е еволюирал от бедствена зона в природен резерват, обитаван от лосове, елени и вълци, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Current Biology".

Забележителният обрат в района, обявен за постоянна необитаема зона за хора след инцидента през 1986 г., кара учените да смятат, че радиационното замърсяване не пречи на дивия свят да процъфтява. Специалистите освен това обръщат внимание на благоприятния ефект от човешкото отсъствие върху популациите на диви бозайници.

"Когато хората не са наоколо, природата процъфтява - дори на мястото на най-сериозната ядрена авария в света. Напълно е възможно броят на дивите животни в Чернобил сега да е по-голям, отколкото преди инцидента", казва Джим Смит от университета на Портсмут във Великобритания.

След пожара и експлозията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. облаци от радиоактивни частици изпълват въздуха. Хиляди хора напускат района и никога не се завръщат. Смит и колегите му се възползват от възможността да изследват какво се случва с дивата природа в обезлюдената зона.

Направени по-рано проучвания са показали сериозни радиационни ефекти в т.нар. Чернобилска зона на отчуждение с площ 4200 квадратни километра и понижен брой на популациите от диви животни.

Нови данни обаче разкриват, че популациите на диви бозайници са се "съвзели бързо". Наблюдава се относително изобилие от различни видове елени, лосове и диви прасета, като броят им е приблизително същият като в четири незасегнати от радиация природни резервата в района. Вълците в и около Чернобил са седем пъти повече, отколкото в резерватите.

"Фактът, че голям брой животни благоденстват на мястото на ядрена авария разкрива издръжливостта на дивата природа, когато е освободена от човешко присъствие", казва един от съавторите на проучването, Джим Бийзли от университета на Джорджия в САЩ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-голямото престъпление на БКП-БСП е скриването от хората за случилото се в Чернобил! Без да са предупредени за опасността и без йодова профилактика, българите поеха най-много от радиоактивния прах! Не случайно сега сме на едно от първите места по ракови заболявания!
31
3
 
20
 
! Отговори
да преди 8 години
птичките лаят, дърветата се разхождат, червеите си летят, всичко си е нормално !
30
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно! Хората са по-лоши и от ядрена авария!
29
5
 
11
 
! Отговори
щерю преди 8 години
Подготвяйте се за ядрена война.Това искат да ви кажат извратените мозъци.
28
3
 
28
 
! Отговори
до varg преди 8 години
"лъжите на западната пропаганда както за мащабите на радиационно замърсяване така и за неговата степен"А лъжите на източната пропаганда - как нямало проблем - тях коментирай !Ако не беше шведската метеорологична служба да подуши наакването на Москва и да стане международен скандал, нас нямаше и никой да ни каже дори !
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vargЗащо е нужно да съм бил жив свидетел на всичко след като в интернет има достатъчно снимки и видео от пследните 150 години насам ?Защото говориш в минало число толкова убедено, все едно си ги познавал лично, а не си чел някакви субективни статии в интернет за време в което не си живял.
26
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в България дивите животни се завръщат. Без да е имало ядрена катастрофа, селата се обезлюдяват и дивата природа си връща териториите.
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сещам се за вица, където момче-чернобилче се оплаквало на майка си "Мамо, мамо, никнат ми гърди" а тя му отвърнала "Дреме ми на к......"
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Населението на град Припят бяха честни трудови хора за пример на целият социалистически свят."Varg, съобразно снимката ти, не си ли много млад да помниш "честните трудови хора" от Припят?
23
0
 
11
 
! Отговори
ЛОШОТО Е ЧЕ И преди 8 години
ГО ЗНАЯТ ТОВА! А ТАМ ГРЪМНАХА 400-500 ХИРУШИМСКИ БОМБИ НАВЕДНЪЖ! ЗНАЧИ ЧОВЕЧЕСТВОТО МОЖЕ ДА СЕ ЗАБЛУДИ И ДА СИ ПОЗВОЛИ ЕДНА ЯДРЕНА ПАТАКЛАМА.... ВСИЧКИ ЖИВОТНИ СЕ ЗАВЪРНАЛИ СЛЕД 30 ГОДИНИ, НО ОБЛЪЧЕНИТЕ ХОРА ОТДАВНА СА ПОД ЗЕМЯТА!
22
1
 
15
 
! Отговори
yyy преди 8 години
Същото е регистрирано и на атолите в Тихия океан. Природата си наваксва с лихви пораженията от човека. Може да остане и само природа, без човеци.
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е доказателство, че човекът е по-вреден дори от радиацията. Ние сме като вирус, който ще опустоши планетата.
20
2
 
10
 
! Отговори
люси преди 8 години
Ами да започва третата световна война.Да останат поне само животните докато не сме ги изтребили.
19
3
 
5
 
! Отговори
ЛЕСНИЧЕЙ преди 8 години
ЩЕ ВИДИТЕ И ЧУЕТЕ ОРКЕСТЪР ЕЛЕНОВИ ДУЕТ ГЛИГАНОВИ ТРИО ВЪЛЦИ И КВАРТЕТ ЛОСОВЕ А В ШЕСТ ЧАСА ОЧАКВАЙТЕ И ДИВИТЕ КУЧЕТА ДА ТАНЦУВАТ С ЧАКАЛИТЕ
18
1
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
глупост е щото 2 платен ***. Независимо он новината, за всички злини е виновен Западът, а Русия е най-балагата държава на тая планета. Те затова! Утре ще пише, че гаргите отлетели на юг и той ще коментира, че ако не е бил великия вожд ***, гарги изобщо нямало да има.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 123Сериозно?!
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има животни защото няма хора, но това не значи, че радиацията е отишла някъде и може да се живее там. То всъщност може, но за година две просто умираш от рак.
15
4
 
20
 
! Отговори
123 преди 8 години
На животните радиацията не пречи да живеят,а за хората е пагубна.Дали не сме чужди на тази планета...
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и защо да е глупост това което твърди варг? Самите западни издания потвърждават, че животинският свят се увеличава рязко. Значи мащабите за последиците от ядрената авария са силно преувеличени и много хора сега трябва да си посипят главите с пепел
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудесно, сега всички които чертаят апокалипсиси заради използването на ядрена енергия да се засрамят! ще ни карат да ловим вятъра, за да произвеждаме електричество,хахахахах

Спонсорирани публикации