Доказано: Пушенето уврежда и ДНК, засяга над 7000 гена

Промените остават и 30 години след спирането на цигарите
24 сеп 2016 12:38,
24
Доказано: Пушенето уврежда и ДНК, засяга над 7000 гена
Снимка: архив, Ройтерс

Тютюнопушенето може да остави своя отпечатък върху човешката ДНК, увреждайки над 7000 гена по начин, който да допринесе за развитие на свързани с пушенето заболявания, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Като анализирали резултатите от 16 предишни проучвания върху кръвни проби, взети от близо 16 000 души, учените установили също, че у участниците, които са спрели да пушат, повечето увредени гени могат да се "възстановят" 5 години след отказването от цигарите. "Макар това да потвърждава продължителния ефект от пушенето, добрата новина е, че колкото по-рано човек откаже цигарите, толкова по-добре ще се чувства", заяви ръководителката на изследването, епидемиоложката Стефани Лъндън от Националните здравни институти на САЩ.

Екипът й освен това констатирал, че някои генетични промени остават дори 30 години след отказването от цигарите.
Д-р Лъндън и колегите й фокусирали вниманието си върху процес, известен като ДНК метилиране - генетични промени, които не увреждат генетичния код, но могат да променят генната експресия.

Известно е, че тютюнопушенето допринася за редица здравословни проблеми, включително рак, сърдечни болести и инсулти, и си остава водеща предотвратима причина за смъртност по света. Дори десетилетия след отказването от цигарите, вредният навик е свързан с продължителен риск от заболявания. Дължащи се на ДНК метилиране промени бяха посочени като една от възможните причини за това.

Идентифицирането на свързаните с пушенето промени в ДНК може да доведе до разработване на диагностични тестове, които да направят прецизна преценка на тютюнопушенето на пациента в миналото.

"Можем да използваме тези данни, за да преценим пушенето на хората в миналото - поясни д-р Лъндън. - Никой не казва, че пуши, при положение че не е пушач. Мнозина обаче заявяват, че не пушат, а в действителност са пушачи. Ще можем да се възползваме от тези сигнали, за да открием тези хора." 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: пушенеДНК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ли не ще надувате още 25 годиниСеверноамериканската Флейта с Висящи Тонклонип.сВаша работа
18
0
 
6
 
! Отговори
Пушач преди 7 години
А бе Щете,НещетеЛулата на Мирът ще Пушите с РусияНяма де да Ходите
17
0
 
1
 
! Отговори
от Доказано преди 7 години
До До доказано!3-4 цигари на седмица.Вече 26 години.Рекорда ми е 1 кутия цигари за две години.Значи - може! Не ми харесва да пуша.Просто регулират обмяната и до следващия път.Това е просто едно мнение, базирано на жизнен опит.Не е натрапване на модел на поведение.Много лично го приемате.
16
0
 
11
 
! Отговори
До жената на Андрей преди 7 години
До Ернестина ШиноваСкъпа, госпожо, говорите пълни глупости и аз знам, че ги пишете нарочно, за да провокирате самите пушачи. Недейте! Пушачите са достатъчно заблудени и може някой наистина да направи това със собственото си дете. Всъщност самите пушачи не разбират, че убиват децата си бавно. Също така са готови да ги напердашат, ако ги видят с цигари в устата. Що за пример? Пушиш и биеш и казваш, че е лошо да пушиш. Лицемерие и простотия, тъга
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаде сега още някой да излезе и да каже, че не се ползват настойки от тютюн в народната медицина, и че не помагат.Твърде сложно за възприемане ли ще ви е и информацията, че тютюнът е растение - билка.Кой и как го е превърнал в убийствена индустрия, това е друга тема.Който има глава на раменете си - ползва положителните качества дори на "неща", които са официОзно антемосани, по една или друга причина.
14
0
 
6
 
! Отговори
До Андрей преди 7 години
До Андрей СлабаковияВчера, гледах женати по телевизията. Прилича на бабичка, а май не е на много години. Смени и марката цигари, че тази която пуши я састаряват и сбръчкват пич!
13
1
 
10
 
! Отговори
Марк Твен преди 7 години
Цигарите са направени от тютюн.Съдържащият се в тютюна никотин предизвиква висока степен на психическа и физическа зависимост която е толкова силна, колкото тази, причинена от хероина. Това превръща тютюна в най‐често употребявания и единствения напълно легален и свободно продаван наркотик. Пушачите не се различават по нищо от останалите наркомани. Разликата идва само от това, че пушенето е социално одобрено, а това да се боцкаш под някой подлест е срамно. Лицемерието на пушачите е тотално.
12
2
 
7
 
! Отговори
До доказано! преди 7 години
До АнонименДоказано! Пушенето е зависимост и никой не може да пуши по 3-4 цигари на ден. С времето пуши повече и повече. И какво е полезното след като в цигарите има над 6000 отрови за организма. Какво е полезното? Да изпушиш една цигара сутрин за да се изсереш. Това ли е полезното в пушенето на цигарите? Истината е че те са убиец 1 в света.
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доказано!3-4 цигари седмично, че и по-малко, по предписание на знаещ, преодоляват проблеми с обмяната, зависеща от нивото на никотиновата киселина в организма.За кой ли път - няма отрови - важна е дозата!За който не е в състояние да се контролира и се пристрастява - да си прави сметката!
10
1
 
20
 
! Отговори
равносметка преди 7 години
Цигари :Минуси : - Вредят на портфейла, скъпи са- Вредят на белите дробове- Вредят на зъбите- Вредят на дъха- Вредят на околните, които не са пушачи- Вредят на дрехите, омирисват ги- Вредят на колите , осмърдяват интериора- Вредят на къщите, пожълтяват стените и таваните- Създават ракови образования- Вредят на очите, сълзят на моменти- Увреждат гена- Създават невротичен навик, ако не пушиш и държиш нещо в устата и ръката откачашПлюсове: - Социализиране с други пушачи. The end
9
2
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Принципно си прав, ако цялото човечество пуши, природата в даден момент ще намери точният ген, който да увеличи резистентността на човека към цигарите. То даже не е необходимо да пушиш, достатъчно е да живееш в града и да дишаш газовете на трафика.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко гена унищожава ГМО, предизвикващо рак у потребителите?
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можеш да претендираш, че си чистоплътен, ако съзнателно си овоняваш устата и с това дъха си.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете цигарите, вредите и на децата си, като приучвате, че да се пуши ,е нормално и ги принуждавате да дишат отвратителния ви дим. Ако нямате акъл поне не в ред е те!!
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не мога да разберем едно нещо!Цигарите и вредата от тях ли са най важното нещо в живота на някои хора?! :-) :-) Всичко друго е окей!Та всеки ден си драскаме за цигарите?! :-) :-)
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе дайте да си го кажем направо и да приключваме темата - цигарите вредят на всичко. Това е ясно от дълги години, за какво се правят изследвания и се пишат статии, не знам.
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пушени свински гърди.
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
повечето увредени гени могат да се "възстановят" 5 години след отказването от цигарите...............могат д а,но могат и да НЕ... а аз съм на 68....я камилата,я камиларя! и още нещо : Промените остават и 30 години след спирането на цигарите................заначи мен вече не ме заяга обяснявайте го на младите.
1
4
 
21
 
! Отговори
Чудесно преди 7 години
Значи малко помагаме на еволюцията да намери правилният ген, с който ще може да си пушим като ***.

Спонсорирани публикации