Котешкият език – съвършената четка за коса

Американски учени от Джорджия разкриха свойствата му
3
Котешкият език – съвършената четка за коса
Снимка: Dnes.bg

Учени от Техническия университет на щата Джорджия разкриха тайните на котешкия език и защо той е най-съвършеният аксесоар за писаните, когато си правят тоалета, пише в. "Дейли мейл".

Специалистите изготвили четирикратно уголемено копие на този анатомичен орган на домашните ни любимци с помощта на триизмерен принтер.

При внимателен анализ ставало видно, че езикът им е снабден с миниатюрни, приличащи на нокти кукички, които прекрасно разресват козината на котките, докато се ближат.

Всеки от нас, който е бил близван от котка, е бил удивен донякъде от грапавостта на езика им, приличащ на шкурка. Именно това негово свойство помага на тези животни да разресват и най-сплъстените косми от козината си.

Учените с изненада открили също, че котешките езици имат свойството да се самопочистват. Кукичките по тях се прибират и прилепват върху езика, когато не се използват за тоалета на животното.

Тези открития ще помогнат на специалистите да разработят нови четки за коса за хората, както и на иновативни превързочни материали. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: котки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
none преди 7 години
"писаните" ?!?
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле, с какво само се занимават учените в Джорджия... По-лошото е, че някой е финансирал подобно изследване... Накъде отива тоя свят?!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоест открили са защо топлата вода е топла... Имах котка в продължение на 20 години, на пръсти се броят случаите, в които ме "разресваше" с език, косата ми след това беше перфектно разресана и фиксирана без гел, пяна или вода. Мога да потвърдя усещането за извити "кукички" по езика. Съвсем различно е от усещането от шкурка, обаче.