Учени установиха: Кафето предпазва сърцето

Напитката защитава клетките от увреждания
Обновена: 23 юни 2018 20:55 | 23 юни 2018 20:52, Елка Василева
16
Учени установиха: Кафето предпазва сърцето
Снимка: архив, Reuters

Учени от университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф установиха, че редовната консумация на кафе подобрява функциите на митохондриите и защитава от увреждания клетките на сърдечносъдовата система, съобщи Лента.

Било констатирано, че защитният ефект се постига при ежедневния прием на съдържащия се в 4 чаши кафе кофеин. Той подобрява функциите на ендотелните клетки, които покриват вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Една от главните роли в този механизъм играе протеин, известен като р27, който участва също в потискането на клетъчния цикъл.

Въпросният протеин присъства в митохондриите на всички основни типове клетки на сърдечносъдовата система. Той защитава клетките на сърдечния мускул от смърт и предизвиква превръщането на фибробласти (клетки на съединителната тъкан) в клетки, съдържащи съкращаващи се влакна.

Кофеинът предизвиква активно навлизане на р27 в митохондриите и както изясниха учените, намалява риска от сърдечни увреждания у възрастни и засегнати от затлъстяване гризачи.

Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: сърцекафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
досега плашиха хората че кафето било вредно защото повишава кръвното сега взеха да пеят нова рекламна песен които пие много кафе много му се такова разбираш ли
12
0
 
6
 
! Отговори
барман преди 5 години
- Едно кафе.- Какво кафе ?- Нес кафе.- Като не е с кафе с какво да бъде ?
11
0
 
9
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
Когато стана сутрин в шест без петнадесет ,първо слагам водата за кафето,защото го пием "ала турка",тя завира докато вземам свръх-експресен хладен душ,правя кафето /то е от два вида кафе плюс 40% леблебия/. Получава се хубав каймак ,наливам го в порцеланови чаши с форма на антична ваза на бегом го носа на съпругата ми,като внимавам да не капне някъде.Тя ме поглежда леко кисело ,констатира,че съм пак "вампирясал" и отпива от горещата напитка.На ден изпивам към 300 мл кафе,но правено в джезве
10
1
 
8
 
! Отговори
Батко преди 5 години
Какви са тези детски коментари бре?Къде се бутате в шамарите бе хлапаци невръстни.Става дума за нормалните хора.Като порастнете,тръгнете на работа,създадете семейства и деца ще разберете как е в реалният живот.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До .......На теб май цялата Азбука ти е убягнала...
8
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАФЕТО Е ЕДНА ОТ НАЙ-ПРОДАВАНИТЕ СТОКИ НА СВЕТА!!ПУСКАТ СЕ НЕПРЕКЪСНАТО ПЛАТЕНИ ПРОУЧВАНИЯ ДА СЕ ОБЯСНЯВА КОЛКО Е ПОЛЕЗНО АМА ДРУГ ПЪТ!НАРКОТИК Е!
7
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тези учени определено искат да ни изтрепят,аз като изпия две силни кафета и тръгвам по стените и по тавана,ако изпия 4 тупкалото ще стане като дизелов двигател и от ключа няма да мога да го угася,има да трака като картечно гнездо в бункер,абе тея или са ненормални или са най флегматичните хора и само 4 кафета ги нормализират
6
4
 
22
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Имам завишено кръвно, но си пия хапчетата и си смуча кафетата. Не мога без кафе, това е!
5
5
 
16
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Щом не са британкски учени ,може и да е верно
4
4
 
22
 
! Отговори
Манчо преди 5 години
Незнам за вас но аз щом поканя некоя мацка на кафе тя веднаги си мисли , че искам да я.......и аз я ...,....
3
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз вдигам кръвно от кафе и вече пет години не пия !Успоредно с отказването на кафето спрях и лекарствата нямаше смисъл да ги пия .
2
2
 
28
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Живота е много вреден ,защото резултата от него е че умираш като куче!
1
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кафето е вредно за сърцето предизвиква сърцебиене което не е добре.