Уволниха художник заради карикатура на Доналд Тръмп

Издателството обаче твърди, че не това е причината за освобождаването му
1 юли 2019 20:50, Нели Христова
30
Уволниха художник заради карикатура на Доналд Тръмп
Снимка: Twitter

"Възходът и падението на карикатуристите. Днес бях уволнен от всички вестници в Нов Брунсуик". Това написа в своя Twitter акаунт карикатуристът Майкъл де Адер, който ден преди това публикува сурова карикатура на Тръмп.

Канадецът, афектиран от съдбата на удавените край Мексико Оскар и Валерия, рисува Доналд Тръмп на голф игрище, а труповете на бащата и детето стоят в краката му. "Имате ли против ако продължа да игра", пише над главата на президента на САЩ, който по никакъв начин не се трогва от трагичния край на семейството.

На практика, Адер не може да бъде уволнен, защото е сключил само договор за свободна практика. Но след излизането на карикатурата, от компанията Brunswick News Inc, която го представлява пред канадските медии, решават да прекратят взаимоотношенията си с него. От издателството обаче са категорични, че карикатурата на Доналд Тръмп не е причината, която ги е подтикнала към такова решение.

Те твърдят, че Адер никога не е предлагал карикатурата на издателството, а техният план бил да върнат друг автор, който е по-популярен сред читателите.

Според Уес Тарел, президент на Асоциацията на карикатуристите в Канада, издателството избягвало да публикува картинки на Тръмп, а Адер, както всеки друг негов колега, често рисувал американския президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако бяха уволнили художник заради карикатура на Путин? Представям си какъв вой щеше да бъде.
26
2
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
И какво име виновен Тръмп?Дай и те да си отворят границите и да пускат МАСОВО И НА ТАЛАЗИ необразовани люде,както направи Европа!Тия,левите, само за лятното слънцестоене не са го обвинявали още!
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми не иска клошари и гангстери човекът и го разбирам напълно.Тия умиращите дето са окупирали границите какви са?Цял живот само къркане,правене на деца ,яко друсане и ако могат да откраднат нещо или поне да наръгат някого.През останалото време се татуират понякога решават да пропеят.Предимно гангстерски рап.Сега разбрали че някъде има келепир и просто се преселват.И ще им умират децата много ясно като е тръгнал на 40 градуса на сянка през пустинята.И как така всички жени и момичета са бременни?
24
5
 
9
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Извинете ме, *** аз не вдявам...Аз копам по цял ден и шефа ми плаща.А той има много пари, които всичките ги е вложил в машини и матеряли....и може да ги загуби.И ся искате да ми доведете един Хосе с цялата му фамилия та да работя и за него?Еми ще емигрирам в Русия!Там ще работия само за Путин!
23
4
 
11
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Знаете ли колко хора ще си легнат гладни тази вечер?Някои от тях и по ваша вина.Та бат Дончо няма връзка с тез удавяния.Туй дето го рисува тоз се нарича диверсия.Многото *** и мързеливи латиноси, дето се уредиха в америката.... туй свърши... щото станаха повече от много и се счупи клона.За да ядеш ти и да не работиш, някой друг трябва да работи, а то е до време.А карикатурращия е канадец. Нема работа при Тръмп. И не бива да се чуди що не го харесват.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zeus"Демокрация?" - ами да, демокрация е. Собствените на вестника са напълно свободни да преценят какво съдържание да публикуват и какво не. Ако у вас дойде някой познат и започне да крещи на хората през прозореца с което ти разваля взаимоотношенията с тези хора и ти имаш право повече да не го каниш. Въпросния карикатурист също е свободен да си предлага творбите на други издания. Никой не го е изпратил в гулаг.
21
0
 
11
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Свобода на словото и изразяването.В крайна сметка карикатуристът си е нарисувал каквото си му е на сърце и никой де факто нито му е забранил да го прави, нито пък го е уволнил реално, защото не е бил на трудов договор.От друга страна, издателят също има право да не му издава карикатурите и то пак според същата свобода на словото и изразяването.Ето, че сега маса издания, близки до противниците на Тръмп, са му издали карикатурата в много по-голям тираж, а и все още никой не го е арестувал.
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във вестник Дума колко карикатури на Путин има, я кажете?
19
3
 
10
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Не забравяйте, Цог-овете са ужасно добри на тема пропаганда! С подобни false flag събития набутаха Америка в Първата и Втората световни войни, за малко да вкарат Америка във война с арабите от 1967г. (с инцидента с USS Liberty), бутнаха кулите на СТЦ, запалиха войната в Ирак, отвориха границите на ЕС за нашествениците от 3-я свят (със снимка, на която твърдят че има удавен малък кюрд), а сега искат да запалят война с Иран!
18
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не му е забранил да си издава карикатурите, но за негова сметка. И аз ако имам вестник и харесвам Тръмп, няма да оставя мякакъв гомн ьо да ми го мърди.
17
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е при демокрацията! Ако някой си мисли, че в така наречения "демократичен свят" има свобода на словото, да не хаби хляб - направо да почне да пасе на мерата! Дори по куманазско време в българия ние имахме много по независима и обективна медия, отколкото в днешна америка.
16
6
 
20
 
! Отговори
Като наш Бочко преди 4 години
Политици без чувство за хумор и нетърпящи критика, не стават за политици, а само за диктатори.
15
10
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
МНОГО ТОЧНА КАРИКАТУРА !
14
11
 
6
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
До всички умници, дето разбират всичко.Походите на латино мигрантите бяха организирани от Гватемалската Ком Партия и платени от Венецуела и затуй Венецуела от има проблеми, а и Гкп.В момента проблеми няма, щото има стена. Казва се Мексико. И е финансирана 100% от Мексико, както Тръмп обеща.
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип става дума за Канада, не за САЩ. Не знам дали разбрахте.
12
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде идват "бежанците" в Европа?- От държави с военни операции на САЩ и смяна на режими.- В Сирия има военна операция на Просия. Бягат сирийци от руския сектор, а не кюрди от американския.
11
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно си е заслужил уволнението. Дано не си намери никъде работа като карикатурист/пропагандист.
10
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карикатурата е т-па и пошла, и е гавра със съдбата на идавените.
9
4
 
15
 
! Отговори
дам преди 4 години
А пък в България Комарницки се изхранва вече 10 години само с карикатури на Баце
8
8
 
18
 
! Отговори
Путин и Медведев преди 4 години
Що за *** уволнения,къде е свободата на словото ?