Грета Тунберг към хейтърите: Да си различен е суперсила

Тя проговори за своя Синдром на Аспергер
1 сеп 2019 16:56, Нели Христова
91
Грета Тунберг към хейтърите: Да си различен е суперсила
Снимка: Reuters

"Когато хейтърите нападат външния вид и различията, това просто означава, че няма за какво друго да се хванат", написа 16-годишната Тунберг в профила си в Instagram. След дълго и тежко плаване, преди няколко дни тя най-накрая акустира в Ню Йорк и вече дори участва в протест, настоявайки за действие по въпроса с промените в климата.

"Аз имам Синдром на Аспергер, което означава, че понякога съм малко по-различна от нормата. Но предвид обстоятелствата - да си различен е суперсила", написа още Грета. Тя сподели, че не е коментирала диагнозата си в медийното пространство, не защото я крие, а защото се притеснява как невежите хора ще реагират.

"Знам, че невежите хора още приемат това като болест и да, диагнозата ми ме е ограничавала преди. Преди да започна протестите в училище, нямах енергия, нямах приятели, не говорех с никого. Но всичко това се промени, след като намерих смисъл в света, който на някои се струва толкова безсмислен и кух", допълни още Грета.

Невролози от цял свят побързаха да похвалят Тунберг за откритостта й и съобщението, което изпраща на всички, които имат този синдром.

 

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

When haters go after your looks and differences, it means they have nowhere left to go. And then you know you’re winning! I have Asperger’s syndrome and that means I’m sometimes a bit different from the norm. And - given the right circumstances - being different is a superpower. I'm not public about my diagnosis to "hide" behind it, but because I know many ignorant people still see it as an "illness", or something negative. And believe me, my diagnosis has limited me before. Before I started school striking I had no energy, no friends and I didn’t speak to anyone. I just sat alone at home, with an eating disorder. All of that is gone now, since I have found a meaning, in a world that sometimes seems meaningless to so many people. #aspiepower #neurodiverse #npf

Публикация, споделена от Greta Thunberg (@gretathunberg) на

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
4
 
! Отговори
Жълтите павета преди 4 години
В това дете има много зло.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си зрлен не е сила а политическа олего..френия
48
2
 
13
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Да си болен , означава че си болен . Да имаш психично разстройство , означава че имаш психично разстройство . Не си преродения Супермен , не си Жената чудо , а още по малко пък означава че притежаваш Суперсили . Абсолютен, неоспорим ФАКТ.Единственото което един болен човек получава е вниманието на лекарите и съчувствието на семейството и приятелите си.А най важното, неподлежащо на съмнение е че -Ако те болят краката - не можеш да тичаш а ако имаш заболяване на мозъка - не мислиш адекватно.
47
0
 
12
 
! Отговори
кухаци преди 4 години
земята била пренаселена!!!!?ако всички се съберем на едно място (цялото човечество) и всеки получи 100 квадрата (в метри) ще се съберем на територия голяма колкото Тексасцялото човечество с площа която му тряябва за оцеляване (изхранване) пасва два и половина пъти в австралияпроблемите са други #мислете
46
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В случая се налага извода, че всеки болен и луд е различен и в това му е силата. Силни са, докато не спрем да им плащаме лечението и паразитизма. А най-ефективно ще е да се отървем от режисьорите на всичко това - онези с 6те милиона, Холивуд и централните банки. Тогава лудите няма да бъдат силни. Силните ще сме ние.
45
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помним как нейния чичо ритна камериерката!
44
4
 
10
 
! Отговори
Еколог с голем джип преди 4 години
Ако всеки патува еко нема да останат дървета и плексиглас за всеки по една пладноходка ке се задръсти океана.Иначе аз персонално спирам да копува всичко що иде от Бразилия...
43
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая прилича на безполов робот...
42
3
 
15
 
! Отговори
Писимист преди 4 години
Бразилския президент е популист-националист (не че има Бразилска нация ама карай нале е мода) и обеща земя за фермерите и сега разчиства Амазонкската джунгла-20%от горите в Света...Запада ако иска за 24 часа ще изключи Бразилия от търговията и президента ще бъде линчуван от озверелите от глад бразилци след 168 часа, но парата е сладка (макар и палмовото масло да е гадно,вредно и кисело)Иначе ни лансират това дете видетели-Прави се нещо-ПР некъв...
41
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврейщина след еврейщина. Новата мантра в разрушаването на белите страни - екологията. Трябва да няма бели деца, защото те замърсявали планетата, видите ли. Нищо, че в Африка субчовеците се множат със страшен темп и унищожават всичко, до което се докоснат. Нищо, че Индия и Китай са отговорни за над 90% от замърсяването на въздуха и водите. Отново белите хора са виновни и те трябва да нямат деца и икономика, за да спасят планетата. А белите хора са 11% от населението на планетата.
40
9
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
До 42Тьпчо, не виждаш ли, че на снимката се смее, бе?Ти да не си по-убав?
39
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лице на киборг, който не познава емоциите - нито усмивка, смях, учудване, изумление, мъка, радост. Тя напомня за онези силиконови кукли, които известяват края на човешкото и възшествието на постчовешкото. Тя има лицето, възрастта, пола и тялото на киборг от третото хилядолетие: нейната външност е неутрална. Уви, тя е това, към което върви Човекът
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светът, управляван от парите, в който живеем, унижощи разума, съзнанието, размишлението, съзерцанието, анализа, логиката, за да може да управлява по-добре хората чрез чувствата, емоциите, афектите. Дотук стигнахме. Грета Тунберг и нейните глупости добавят нова глава към 1984 на Оруел
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ Е ЛУД КОЙТО ЯДЕ ЗЕЛНИКА, А КОЙТО МУ ГО ДАВА.
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До къде я докарахме, а!Навремето философите и социолозите изтъкваха недъзите в обществото, за да привлекат вниманието му, а днес келе...и като това "девойче" изтъква недъзите си , за да привличе внимание за една или друга своя цел!!!!!
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква суперсила не е.
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре ще е да се провери доколко тази супер активност не се дължи на болните амбиции на майката. Залязващата слава на певицата Малена е важен елемент от тази "детска" история! Как иначе се става известен без медийната машина? Всичко е ПР и много пари за "каузата"!
33
3
 
16
 
! Отговори
ааа преди 4 години
Тази е болна и няма да се оправи.
32
2
 
23
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Толкова различни, че почват да си приличат всичките.
31
2
 
19
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Наивник! Светът се управлява от психопати като Клинтън, Епстийн, Тръмп и прочее психичноболни индивиди.