Брашно от щурци, "сирене" от ядки... пицата на бъдещето

За да стигне до масата, е необходима авангардна химия на храните
18
Брашно от щурци, "сирене" от ядки... пицата на бъдещето
Снимка: Reuters, архив

Организаторите на научен фестивал поръчаха на експерт да направи пица "Маргерита", каквато ще ядат хората през 2039 г., като демонстрация как науката ще определи бъдещето на храната, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Предложената от приложния футурист Том Чийзрайт пица е с брашно от щурци, доматите са отгледани без почва, а "сиренето" е от ядки - бадеми или кокос. "Зехтинът" е от водорасли. Резултатът прилича на обикновена пица, но за да стигне до масата, е необходима авангардна химия на храните.

На вкус обаче пицата на бъдещето е съвсем приемлива. Тестото е като хляб с квас. Доматите са дори по-сладки и ароматни. Сиренето обаче е гумено. Някои не харесват и миризмата и останалия послевкус.

Заради увеличаващото се население в света и променящия се климат, откриването на нови начини за производство на храна е ключово за устойчивото изхранване.

Майстор-готвачите на бъдещето ще трябва да използват продукти, отглеждани хидропонно - без истинска пръст, в осветени с LED ферми. Основното качество на храната ще е устойчивото производство, прогнозират експерти.

"Пицата на бъдещето за фестивала "Големия взрив" е направена с налични технологии, но се задават големи промени - каза Том Чийзрайт. - Съвсем близо сме до произведеното в лаборатория месо и сирене, както и до гигантските вертикални ферми, които ще доставят зеленчуци в супермаркетите".

"Пицата на бъдещето може да е от съставки, които не са виждали нито слънце, нито поле. Възможно е тя да е отпечатана триизмерно от робот-готвач и след това опърлена внимателно по краищата с лазерен грил. Това е само идея какво може да крие бъдещето" - добави Чийзрайт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: пицаводораслищурци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Смята се, че почвата ще изчезве и няма да има маслини за зехтин ли? Според мене по-бързо ще се стоплят океаните и няма да има водорасли, ама айде...
11
0
 
2
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Е, моите са си от градината, а и моите деца и внуци ще ядат чиста храна. Кой е опрел до супермаркета, да яде карамел от ***, ако ще... :D
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До шматкаДоматите в Холандия и Израел и сега се гледат без почва. Иначе, пълен отврат. Хубавото е, че в Европа това "бъдеще" ако се случи ще е последно на планетата.
9
0
 
13
 
! Отговори
шматка преди 4 години
И защо в бъдещето (след 16г) ще отглеждат доматите без почва и на изкуствена светлина.Почвата ли ще изчезне или слънцето ще изгасне.Това ми прилича на онова предсказание от 1996г че през 2020г всеки ще е с въртолет
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекрасна пица, изглежда като истинска, вкусът е като на истинска италиянска пица, сготвена на пещ с дървени въглища. Само че... послевкусът е на л***ина.
7
0
 
16
 
! Отговори
+ и - преди 4 години
Лоша новина -в бъдеще ще ядем *** . Добра новина -ще има много.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не бих разчитал на някой да е просто чалнат, за да ми пргнозира бъдещето, ама това си е само мое мнение. Както и че народът до толко е изпpocтял да не може да напише маргаритка.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Организаторите на научен фестивал поръчаха на експерт да направи пица "Маргерита""Пише се "Маргарита". Като преписваш английски статии, поне се опитвай да ги превеждаш правилно.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гадост
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ядеш и ревеш.
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пицата на бъдещето ще продължава да е нормалната пица. А тази пoми я ще си я ядат увредените в главата.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вкусът е ядлив.Като я наръсят с мононатриев глутамат или подобни овкусители и като и сложат яко есенция на пица могат да я направят от талашит или стиропор.