Българката Филипа към Грета Тунберг: Нямаш право да се оплакваш!

Имаше ли храна, докато растеше, пита Филипа активистката
7 яну 2020 19:30, Нели Христова
221
Българката Филипа към Грета Тунберг: Нямаш право да се оплакваш!
Снимка: Reuters

Също като Грета Тунберг, Филипа Николова е на 16 години. Тя е от България, но живее в Лос Анджелис. Филипа решава да направи видео, с което да се обърне към шведската активистка, тъй като не е съгласна с думите й от срещата на ООН миналата година.

"Също като милиони хора по света, аз чух речта ти. Ти говориш от името на нашето поколение, но колкото и да оценявам това, има някои неща, с които не мога да се съглася. Надявам се да разбереш мнението ми", казва Филипа в своето видео, публикувано в Youtube.

Милиони деца дори не са били на училище

"Грета ти спря да ходиш на училище, за да говориш за промените в климата. Но има милиони деца, които дори не са стъпвали в училище. Казваш, че детството ти е откраднато. Нека те попитам, когато растеше, имаше ли храна, която да ядеш? Защото милиони деца умират от глад. Имаше ли вода, която да пиеш? Милиони деца умират, защото нямат чиста вода. Трябвало ли е да работиш, за да оцелееш? Милиони деца напускат училище, защото трябва да работят. Ти знаеш какво е да ходиш на училище и да имаш нормално образование. Също така знаеш какво е да имаш тоалетна. Така че Грета, нямаш никакво право да се оплакваш за своето детство", казва 16-годишната българка.

Не можеш да противопоставиш икономиката на опазването на околната среда

В своята реч пред лидерите на ООН Грета Тунберг също така заяви, че повечето решения се взимат в името на парите и икономическият растеж. Филипа не е съгласна и с това: "Грета, не можеш да противопоставиш икономиката на опазването на околната среда. Надявам се, че знаеш, че най-великите постижения в човечеството, науката и изкуството, са постигнати благодарение на финансовата подкрепа на богати хора. Грета, нямаш право да обвиняваш богатите, че не помагат в намирането на решение на проблема. Това не е честно.

Богати хора като Опра, която построи училища за момичетата в Африка. Като Мат Деймън, който помага на хората в Африка да имат достъп до чиста вода. Организацията на Бил Гейтс и жена му е помогнала на толкова много хора в нужда. "

Направи нещо истинско

"Вярвам, че със славата, която придоби през последните месеци и влиянието, което имаш, дори стана "Личност на годината", ще можеш да превърнеш тази слава в сила, която да намери решение на проблема. Имаш възможност да създадеш организация, която да помогне за спасяването на света. Направи нещо истинско, Грета. Като Боян Слат от Нидерландия, който създаде Ocean Clean Up на 16 години. Сигурна съм, че можеш да измислиш решение, толкова добро, колкото това", допълва още момичето.

"Надявам се, че някой ден ще се срещнем и ще работим заедно. Но дори и да не стане, вярвам, че можеш да направиш нещо велико. Късмет. Благодаря ти", завършва своето обръщение Филипа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига злобяли бе!Това е 16 годишно момиче, от чиито име говори Грета и не е съгласна.Къде видяхте алчност и домогване до популярност.Детето си говори съвсем нормално за из тука.Аз улавям нещо в англииския й, но не съм достатчно кадърен даже да го опиша.
92
7
 
5
 
! Отговори
до 107 преди 4 години
в Австралия причината за пожарите са неизсечените изсъхнали дървета, а причината за това е, че вече забранено да гориш дървета от правителството като част от борбата им с въображаемите климатични промени. така, че причината за пожара е точно обратното на каквото промитото ти от пропоганда мозъчи ти мисли. Иначе, за 2-те пик ли си с верен анализ, така че има надежда за теб, остава само да прогледнеш, че не само затопляне няма, а средната температура на планетата пада, заради Слънчевата активност!
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая какво "истинско" е направила, че се позволява да поучава... Като живее в Лос Анджелис, що не вземе да дари "истински" за борба с глада в света, ами само празни приказки. Вместо да напада по тези, които се опитват нещо да направят, да опита да направи нещо и тя! Типична празноглава и завистлива гърла, жадна да й обърнат внимание. Пак се изложихме
90
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лигла от САЩ говори назидателно за бедността на Лигла от Швеция. Голяма новина. И двете никога не са гладували и двете са напълно подсигурени финансово, емоционално и физически. Грета поне пътува с катамаран, тая от видеото путурюва само с кола сигурно. Накратко, пълни глупости. А в Австралия са загинали половин милиард животни от пожарите. Заради клим. промени и горската глупост.
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая просто завижда на славата на Грета Тънберг и бърза да се покаже и тя...
88
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Филипо, като се дигнеш и ти да стачкуваш с това постоянство и самоотверженост като Грета, като ти узрее мозъка достатъчно, за да разбираш за какво говори Грета, като посмалиш малко суетността си, чак тогова можеш да даваш акъл! Ако ти го искат...
87
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази българка е неискрена и предвзета персона, желаеща да спечели 5 минути слава на гърба на Грета.Като е толкова загрижена за глада или за каквото и да е, да отиде и тя да стачкува, Грета не я е спряла. Тази фръцла не може да определя на Грета дали тя има право да се оплаква или не
86
2
 
4
 
! Отговори
Харвито преди 4 години
опита ти да те забелязах успеще ти дам главна роляти ще ми дадеш другоама сега не могадруг пътот затвора Харвито
85
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно погрешен начин на разсъждение на българката. Типичен манипулационен и логически грешен похват - ти не можеш да имаш проблем, защото някой има по-голям проблем. Например, нямаш право да се оплакваш, че нямаш работа, защото аз пък нямам жилище; или нямаш право да се оплакваш, че мъжа ти те бие, защото аз пък съвсем нямам мъж и т.н.Грета не е отговорна за всички мъки на света. Това, за което говори, е сериозен и истински проблем, който касае всички ни. Тя не се оплаква, а го посочва
84
4
 
11
 
! Отговори
анализ 0, пр0стота преди 4 години
"Богати хора като Опра, която построи училища за момичетата в Африка." - нормално е да се грижи за своята раса и племе!"Като Мат Деймън, който помага на хората в Африка да имат достъп до чиста вода." - нормално е за съвременен бял мъж да е патологично наивен и да работи за заличаване на собствената си раса, а и нали иначе ще го обяват за нов-Хитлер."Организацията на Бил Гейтс и жена му е помогнала на толкова много хора в нужда." - евтин начин за експериментиране с нови ваксини и лекарства!
83
1
 
26
 
! Отговори
Биографична Справка преди 4 години
или Как с Вашите Пари от Данъци, Р0бе, едни и същи си Живеят като Царе:===Филипа и Анна-Мария Николови са дъщери на бившата зам.-министърка на икономиката в кабинета Сакскобургготски и на екологията при тройната коалиция Любка Качакова.14-годишната Анна-Мария направи изложба в Лос Анджелис, а със сестра си Филипа изкараха актьорската школа на Клуни и Пфайфър.Майка им отскоро в Кабинета Борисов 3 е търговското аташе на България в Лос Анджелис===то не е НДСВ,не е 3-на Коалиция,не е ГЕРБ
82
6
 
2
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
РУСИЯ Е МИЗЕРИЯ.----------Да живее Руско - Украинската братска Мизерия!!!!Пример за неПодражание на вечно "гниещия" Запад!!!!
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моиичето е чиста българка, майка ѝ е т.нар."търговско аташе" в Лос Анджелис.
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май, елита във висшите масонски кръгове не е стигнал до единно съгласие и са се разделили на противоборстващи групировки по въпроса за " методите, и механизмите по опазването на околната среда и промяната на климата"!?Със сигурност се знае, че "пси!?!. хо! - диспан. с -!ера" Грета е протеже на мумията Со!!ос, а нашта Филипа за чий отбор играе???
79
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСИЯ Е МИЗЕРИЯ.
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, каква дилема се заформи. По кого да плюем сега - по "псевдобългарката" или по Грета? Мен ако питате, не си заслужава нито едното, нито другото. Големи хора си губят времето да обсъждат тийнейджъри по форумите ...
77
2
 
9
 
! Отговори
Kiki преди 4 години
Мнооо оригинална нашенката
76
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже бедността не е засегнала Грета Тунберг, въпросната нямала право да се бори срещу промените в климата. Пълен логически абсурд, типично ниво за българка, търсеща известност. Да не ни бяхте занимавали, по-добре.
75
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е икономическо джудже. Огромна територия, изработваща 200 000 000 000 по-малко от една Италия, смешно е!
74
3
 
6
 
! Отговори
До 444 преди 4 години
Ти си руски *** пич! Това е ясно! Да съвременна Русия е по-добре от когато и да било в историята си... това е така... но да я сравняваш с Америка ?!? Като за начало БВП на Русия номинално е колкото на Испания!!!! И тук ще спра... няма какво да се говори Това девойче много се напъва, но много повърхностно разсъждава! Като цяло - тъпо! Грета не ме въодушевява, но е 100% права. Какво да се прави. Прецакахме хубавата планета ...