"Отело" с български певци от световния оперен елит

Спектакълът е на 17 август
16 авг 2022 17:37, Александър Попов
2
"Отело" с български певци от световния оперен елит
Снимка: ТМПЦ-Варна

Българските певци от световния оперен елит Красимира Стоянова, Владимир Стоянов и Милен Божков гостуват на варненска сцена. На 17 август от 21:00 ч. в Летния театър те ще поднесат концертно изпълнение на „Отело“ от Джузепе Верди, част от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2022.

Красимира Стоянова ще пее Дездемона веднага след рождения си ден, който празнува на 16 август. Тя смята, че Варна е прекрасен културен център, особено привлекателен през лятото не само с великолепния си климат и хубавото наше море, но и с богатия си афиш. „Щастлива съм, че с моите великолепни приятели и колеги Милен Божков, Владо Стоянов и маестро Павел Балев ще претворим прекрасната опера на Верди“, казва тя.

Симбиозата между силно заглавие и добри колеги може да роди нещо много хубаво за публиката в прекрасния Летен театър на Варна, смята и Владимир Стоянов. Милко Божков, който е възпитаник на Стоянова, за втори път ще дебютира в родния си град, след като изпълни за пръв път Каварадоси през 2018 г. Той споделя, че е изключително щастлив да бъде отново във Варна и за първи път да пее с такъв каст от световна величина.

Концертът ще бъде под диригентството на маестро Павел Балев, който отбелязва, че е гордост за всички участници да бъдат на една сцена с такива първокласни световни имена, наши съотечественици. Той споделя, че изпитва възхищение пред човешкия глас, който е най-съвършеният инструмент. „Ако можех да пея като нашите солисти в „Отело“, вероятно нямаше да се занимавам с дирижиране“, добавя той. Балев определя Красимира Стоянова като най-добрата съвременна Дездемона.

Всеки образ в „Отело“ е триизмерно създаден и по никакъв начин не бива да бъде поднесен еднопланово, коментира певицата. Тя смята, че това личи ясно както в либретото на Ариго Бойто, така и в гениалната партитура на Верди, който изгражда по възхитителен начин чрез звука архитектоничната същност на персонажите. „Те не са нито само добри, нито само лоши, имат амбиции, страхове, конфликти, любов и в нашето концертно изпълнение ние трябва да покажем именно тази многопластовост“, подчертава Стоянова. „Този невероятен Гордиев възел публиката ще усети най-напред в задълбочената интерпретация на Владимир Стоянов в ролята на Яго, с неговата хитрост, мнимо добросърдечие и лъжлива вярност към Отело. Милен Божков ще представи мавъра по един нестандартен начин – като Лоенгрин, с тромпетния тембър и брилятни височини, с хубавия отривист начин на изразяване“, допълва тя.

Предполага се, че за написването на драмата „Трагедията на Отело, мавъра от Венеция“ Шекспир е черпил информация от различни източници. Историята на Яго може да бъде отнесена към Стария завет и библейското противоборство между братята Яков и Исав. Има връзка вероятно и със Свети Яго (Сантяго), патрон на испанците, когото до Втората световна война те призовавали във всяка битка. Според една легенда Свети Яго се явил на бял кон като предводител на испанците в победата им над маврите, разказва диригентът Павел Балев.

След представлението във Варна Красимира Стоянова има концерт в Страсбург, после участие в „Дон Карлос“ в Мюнхен и в „Аида“ в Мадрид. Следва ангажимент във Виена през декември с „Кавалерът на розата“, отново „Аида“ с Владимир Стоянов, а после ще дебютира във Виена с „Тоска“, съобщават от Държавна опера - Варна. За Владимир Стоянов новият сезон идва с дебюти и с няколко нови заглавия, като „Палячи“, „Вилхелм Тел“, „Симон Боканегра“ в Парма, където е ръкоположен за „Рицар на Верди“. След две седмици Милен Божков ще пее „Кармен“, после „Русалка“ и „Палячи“, предстоят му гостувания в Египет и Полша. Той се надява следващото лято отново да се срещне с публиката във Варна./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари