Хърби Хенкок и Джон Лорд – блясък на клавиши

На Music Jam 2010 идват легендарните пианисти Хърби Ханкок и Джон Лорд
3 сеп 2010 10:10,
8
Хърби Хенкок и Джон Лорд – блясък на клавиши
Снимка: SME

Двама виртуозни пианисти ще бъдат специалните гости на есенния фестивал Music Jam 2010.

На 27 октомври в зала 1 на НДК от 20,00 часа ще бъде първата среща на българската публика на живо с разказвача на неповторими джаз истории, които очароват света на музиката вече 5 десетилетия – Herbie Hancock.

На 30 октомври на същото място ще се повтори магнетичната среща на българските фенове с легендарния кийбордист на Deep Purple – Jon Lord, който гостува миналата година в Пловдив. Той ще излезе на сцената с цял симфоничен оркестър, като отново ще свири с група Те.

Роден в Чикаго през 1940 г., още в ранна възраст Хърби Хенкок е своеобразен гений на пианото. На 11 прави феноменално изпълнение на концерт за пиано на Моцарт заедно с Чикагския симфоничен оркестър.

Започва да се занимава с джаз в гимназията, повлиян от Оскар Питърсън и Бил Евънс.

През 1963 г. Хърби е поканен от Майлс Дейвис да се присъедини към Miles Davis Quintet, с които прави емблематичните албуми ESP, Nefertiti и Sorcerer. 

По-късно Хенкок участва в създаването на новаторските компилации Silent Way' и Bitches Brew, които предвещават раждането на стила джаз фюжън.

Солокариерата му започва с албумите Maiden Voyage, Empyrean Isles и Speak Like a Child.

По-късно създава музиката за филма на Микеланджело Антониони „Фотоувеличение” (1966 г.), което го повежда към успешна кариера в композирането на музика за кино и телевизия, довела до Оскар за филмаОколо полунощ” (1986).

Следва собственият му бенд The Headhunters, чийто хит Chameleon превръща едноименния им албум The Headhunters в първото платинено джаз заглавие

По-късно работи с Бил Ласуел, Стинг, Кристина Агилера, Ани Ленъкс, Карлос Сантана и още много от световните музиканти.

Подробна биография на Herbie Hancock чети тук!

На първия му концерт у нас ще чуем както класики от цялото му творчество, и композиции от последния му проект The Imagine Project, в който той, чрез универсалния език на музиката, извежда на преден план идеята за мира като глобална отговорност.

The Imagine Project включва колаборации с Дейв Матюс, Анушка Шанкар, Джеф Бек, Джон Леджънд, Индиа Ари, Сийл, Пинк, Хуанес, Дерек Тръкс, Чака Кан, Уейн Шортър, Джеймс Морисън и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Уха! преди 13 години
Страхотно е, че ще имам шанс да го слушам на живо. Я да врътна отново Head Hunters с бутилка червено вино :P
7
0
 
9
 
! Отговори
ПАК ОТ МУЗИКАНТА... преди 13 години
МАЛЪК АПОСТРОФ КЪМ "БЪЛГАРИНА" ОТ НОМЕР 1: НЕ Е ЧАК ТОЛКОЗ ЧЕРЕН,ДРАГИ,ВИЖДАЛ СЪМ ГО НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ ОТ МЕН,ПРЕДИ ВРЕМЕ,В ЕДИН ДЖАЗ-КЛУБ,В ЕДНА КУЛТУРНА И МНОГО ЦИВИЛИЗОВАНА ДЪРЖАВА.... УВЕРЯВАМ ТЕ,ЧЕ ТИ СИ МНО-О-О-ОГО ПО-ЧЕРЕН ОТ НЕГО!.... НАПРАВО НЯМАШ ПРЕДСТАВА КОЛКО МНОГО,АКО ПРАВИЛНО МЕ РАЗБИРАШ.....
6
0
 
9
 
! Отговори
ЕДИН МУЗИКАНТ... преди 13 години
ПОЗВОЛЯВАМ СИ ДА НАПРАВЯ ЕДНА ЛЮБЕЗНА,МАЛКА ПОПРАВКА: НЕ ТОЙ РАБОТИ СЪС СТИНГ,КРИСТИНА АГИЛЕРА И АНИ ЛЕНЪКС,А ОБРАТНОТО - ТЕ ИМАТ ЧЕСТТА И ЩАСТИЕТО ДА РАБОТЯТ С НЕГО,И ВЪОБЩЕ С МУЗИКАНТИ ОТ НЕГОВИЯ РАНГ!!
5
0
 
12
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Велик! Най-сетне нещо хубаво, което да очаквам! Ура-ураа
4
0
 
15
 
! Отговори
offline преди 13 години
ще подмина с цялото си презрение амебата коментирала под N1... Herbie Hancock е едно от най-невероятните събития, които могат да ни се случат и не трябва да се пропуска!
3
0
 
19
 
! Отговори
thebrainless преди 13 години
Е хе хе ти си българин, но от тези, покрай които винаги ме е било срам!Ходи си пусни Сашка Васева и другите гротестни пластмасови пачаври и недей го мисли никак този ***, защото това е един от най-великите живи музиканти!
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти си ***
1
39
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Какъв е тоя черен *** бе - кой е чувал за него. ***, *** - ето какво се предлага на народа - *** на майка България продължава с пълна сила!