Elevation – вятърът на слуховете

Липсата на комуникация срина доверието във фестивала
Обновена: 27 юни 2011 14:56 | 27 юни 2011 09:35,
132
Elevation – вятърът на слуховете
Сърцето в логото на Elevation бе разчупено на две и превърнато във... въпросителен знак.

Ако се направи сборник с всички конспиративни теории от обявяването на Elevation до снощи, вероятно ще има достатъчно материал за нов фантастичен бестселър.

Скептицизмът по отношение на фестивала от самото начало беше огромен, а причините за него вероятно са комплексни – първо издание, непознати организатори, ядосани конкуренти, амбициозен лайн-ъп от големи звезди, силов PR, продължителна липса на спонсор.

При всички случаи от самото начало позитивната страна на очакванията за Elevation беше за фестивал от висок клас, основен конкурент на Spirit Of Burgas, с още по-горещи световни артисти на върха на славата си. А негативната – за пирамида с отказали се големи изпълнители и ощетени посетители.

За съжаление в момента, след провала на първото издание, общественото мнение клони към второто.

Иронично, причината за това не е в липсата на добри намерения и компетентност на организаторите, а в лошия им късмет и неподготвеността им да се справят с него.

Всички проблеми на организацията щяха да бъдат пренебрежими, ако двата фестивални дни бяха преминали успешно (дори без Jamiroquai). На фона на случилото се обаче лъснаха до най-малката подробност.

И най-големият от тях беше лошата комуникация.

Например, въпреки че доста по-рано на организаторите е било известно, че Jamiroquai няма да може да излезе, те държаха публиката в пълно неведение, докато на официалния сайт на изпълнителя не излезе официалното съобщение за травмата му.

Масата посетители на Elevation, които бяха във фестивалната зона към 17,00 часа, научиха новината под формата на слух. А това е просто недопустимо за която и да било организация.

Причината е ясна – минимализиране на загубите от продажбите на билети на място. Мотивът максимално много хора да влязат с риск да бъдат разочаровани обаче е некоректен по отношение за всички посетители от чужбина, както и за българите, дошли главно заради Jamiroquai. Още повече на фона на липса на какъвто и да било резервен план, включително и разместване на програмата, за да могат Stereo MC's например да не се изявят във времето за следобедна дрямка.

Въпреки разочарованието обаче първият ден премина под осезаемо положителен знак. Най-масово младата публика, поразително красив залез и природа, безупречен звук, достъпни барове и тоалетни, безплатен транспорт от Разлог и Банско...

Бяхме гледали Morcheeba и Parov Stelar Band, но на сцената на Elevation те блестяха още по-силно и бяха на мястото си като хедлайнери.

Българските групи се изявиха очаквано на ниво, Stereo MC's повдигнаха настроението със самото си появяване, а шоуто на Hurts беше една от най-хубавите и качествени случки в родния концертен живот тази година.

Екипът на Метрополис спретна поредното си лудо парти, а на третата сцена феновете на хип-хопа, денсхола и черните стилове също си изкараха доста приятно.

Като цяло всички излязоха доволни и ако едно изречение можеше да обобщи настроението, то беше „Jamiroquai не дойде, но така или иначе сме тук, ще се забавляваме!“.

След това обаче започнаха проблемите. От 11,00 в събота сутрин в Банско (а вероятно и в Разлог) започнаха слуховете, че заради вятъра концертите няма да се състоят. От къмпинга на фестивала ясно се виждаше как предмети падат от главната сцена и работниците разглобяват конструкциите и оборудването. В зоната на фестивала не бяха допускани хора.

Към обед почти всеки твърдеше, че организаторите и замесените във фестивала са му звъннали, за да го информират лично, че няма да има фестивал.

По същото време чуждите групи са изпратени към София (поне тези, които вече са били на място), а от PR екипа на фестивала се носеха противоречиви информации по въпроса кои точно вече са там и кои изобщо не са стигнали до Разлог.

Въпреки прогнозите екипът на фестивала така и не излезе с официално становище до 17,00 часа (явно надявайки се вятърът да спре). Часове дезинформация. Гняв. Разочарование.

Тогава лъснаха и проблемите.

Липсата на постоянно течаща вода, електричество и безплатна питейна вода в къмпинга. Липсата на нормална храна (палачинки за 5 лева???). Липсата на транспорт през деня от фестивалната зона до Банско и Разлог. Недомислиците с фестивалните пари за храна и напитки. Неудобният преход от входа на фестивала до входа на къмпинга...

И най-голямата липса – резервен план и комуникация.

Стотици коли напуснаха региона. И стотици останаха. Вятърът утихна. Започнаха партитата по улиците на Банско със стотици „фестивални нещастници“, които танцуваха, пиеха и играеха на думи – elevation, desinformation, evacuation, failevation...

Очевидно ентусиазмът, огромната инвестиция и добрата идея не бяха достатъчни. И второто издание на Elevation (ако има такова) ще струва на организаторите двойно повече.

Защото освен големи звезди, този път ще се наложи да си възвърнат на двойна цена скъпа стока – доверието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
11
 
12
 
! Отговори
kd преди 12 години
въпрос до авторката на статията - А къде е по-добре да се проведе такъв фестивал? В задния ти двор ли?
45
8
 
9
 
! Отговори
Мистик преди 12 години
толкова ли нямаше по-добър терен за фестивала,та го направиха на полето,че да може един вятър да го отмени.според мен е организирането е пирамида.елевейшън повече няма да има.
44
6
 
23
 
! Отговори
gg преди 12 години
Най-лесно е да се плюе, но се замислете-организацията беше на ниво, личеше си желанието и страстта на организаторите. Влизаше се нормално, имаше 2 КПП и така хората не се блъскаха.Вътре почти навсякъде обменях спокойно елевове и не съм чакал много за напитки-няма как да стане мигновено. Имаше предостатъчно барове и тоалетни, звукът беше супер. Честно казано нищо не ме издразни.Останалото е лош късмет, стига сте хейтвали. Освен това правете разлика между спонсори и организатори и бъдете обективни
43
7
 
14
 
! Отговори
do 42 преди 12 години
Бойко поръча вятъра за да прецака фестивала! Оставка!...*** платен..
42
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преебейшън 2011! Генерален спонсор - Мобилтел еврейска фирма!
41
19
 
8
 
! Отговори
harakiri преди 12 години
защо ли си мисля, че поредната бьлгарска мутро-пирамида просто е целяла да посьбере парички от хората, без каквито и да е намерения за каквото и да било... пирамиди, фараони... при управлението на мутрите процьфтяват точно такива неща. не е никак чудно. странно ми е, че все още има хора, които се врьзват на подобни циркове, но като гледам, че герб все още имат привьрженици и ми става ясно... пьлна тьпотия.
40
8
 
9
 
! Отговори
мура преди 12 години
Ама виж ако беше чалга фестивал щеше да е лудница!!! Простаци ни управляват, простаци са бизнеса и *** е доста народ! М-тел са пълни нещастници и нищо общо нямат с австрийската шапка! Тук всичко е пропаднало и само лъжат инвеститорите, че работим по европейски - то се видя колко европейско беше!!!
39
6
 
14
 
! Отговори
Пфее преди 12 години
Първо това не е най-добиря или най-големия , изобщо не е най.. Най-добрия фестивал в България e "Spirit of Bourgas" и в Каварна за 1 юли. Всички други са просто зле. Много реклама и нищо. В Каварна хората си ходят защото знаят, че всичко е перфектно. За този фестивал ми промиха ушите 2 седмици и накрая провал. Така е.. в македонията осве пирин фолк друго не могат да правят.
38
2
 
14
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Стоянчо, говорим за липса на комуникация - защо никой не каза 2 дена по-рано че Джей Кей няма да идва, да видим колко щяха да се откажат!!! Иначе за оборудването, оставаше и то да е зле...
37
3
 
21
 
! Отговори
Stan преди 12 години
Много слаба органицация. А това с елевовете беше най ама най най голямата простотия!! Няма такава глупост! И защо организаторите не проявиха малко гъвкавост и не преместиха стерео МС на мястото на хедлейнера JAMIR? щяха да разцепят, той тоя вокала не издържаше пък го пуснаха в най - големия пек и когато бяха влезли едва 1/4 от феновете! Супер зле, ако бях аз тези щях да им забраня да организират фестивал доживот! Мега зле!
36
2
 
30
 
! Отговори
Brym преди 12 години
И нека разведрим..... ужасното мъчение, което преживяхме всички присъстващи с Песената на Лили Иванова Ветроооовееееееееее....Благодарим на организаторите освен за разочарованието което усетихме и , че бяха толкова големи националисти и показаха на 30 SECONDS TO MARS и CYPRESS HILL народната попфолк - фолклорна култура на Родината в стличният чалга клуб.
35
6
 
4
 
! Отговори
Жоре Бекъма преди 12 години
.... Ауеее... Маните тоз иливейшън мейшън.... Ам то май пропада и здравото летно турне на любимият ни КОМБАЙНЕР МЮЗИК... немало кинта за организация... че играе май винкелу за тез... само да не додат у Пуерник тфа лето.... ей тук не моам да се успокоим... и аз та и Марчето... че зема да скъсам некой менискус от напрегане.... :( :( :( :( :(
34
2
 
23
 
! Отговори
дуда преди 12 години
М-тел са пълни ***!!! Хем крадат, хем не могат да организират нещата! Изобщо какво правя още на българския пазар не знам???
33
25
 
24
 
! Отговори
Стоян преди 12 години
Пълни глупост е написала това мрънкящо човече! КАКВОТО ЗАВИСЕШЕ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ, БЕШЕ НАПРАВЕНО ПО НАЙ ДОБРИЯТ НАЧИН! Честно казано ми е жал за хвърленият труд и желание от тяхна страна. Баха се постарали страшно много. Оборудването беше взето директно от Нова Рок в Австрия като гледам. Мога да им пожелая само успех занапред, защото така се прави. Да спрат вятъра ли????
32
6
 
19
 
! Отговори
KoL преди 12 години
Жалка работа! Само в България не може да се проведе нормално фестивал - с добра организация, актуални звезди и без ценови безумия!
31
4
 
21
 
! Отговори
Пич преди 12 години
Започвам все повече да вярвам на слуховете за бързи печалби от парите за билети. Първо Sonisphere, сега Elevation.
30
2
 
40
 
! Отговори
... преди 12 години
Като всяка услуга на мтел - долна ****ня
29
2
 
44
 
! Отговори
УГЗ преди 12 години
с една дума: РАЗПЪРДЕЙШЪН
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тая година хич ги няма фестивалите, остава и София рок да се провали, и ще станат 3 на брой :(
27
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво да кажем за тазгодишното провалено издание на друг голям фестивал у нас "Sonishpere"? Слуховете за отменянето му започнаха около месец и половина преди официалното му отменяне от организаторите-в случая БЕК! Двама от участниците отмениха участието си заради "отмяна на събитието от страна на местните промоутъри", а те горките нищо не знаеха по въпроса?! След като обаче го отмениха отново излъгаха за някакви логистични причини извън техния контрол, но какви така и не упоменаха!