Оставки, конкурси.... Скандалът с Дарина Такова разтресе културните среди

Оперната прима искала да преподава в Музикалното училище, но...
26 авг 2019 09:50, Петя Славова
337

Скандал разтресе културните среди. Оперната прима Дарина Такова е трябвало да се яви на конкурс, за да преподава в Музикалното училище.

В социалните мрежи Такова написа: "Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня пет произведения под съпровод на пиано, за да се види, годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години..."

Директорът на гимназията обясни, че такива били правилата, а министърът на културата Боил Банов поиска оставката ѝ.

Според журналиста Юлиана Методиева случаят показва, че не разпознаваме големите хора или разпознавайки ги, ние се страхуваме от тях.

"Има училище, което работи непрекъснато с университетски преподаватели. В това училище децата отиват, защото преподават звезди. Тази жена е светило. Изпитвам много голяма тъга от разговора между директорката и г-жа Такова", коментира тя в "България сутрин".

По думите й, в музикално училище подобни правила за конкурс са безумни.

"Става дума да привлечеш преподавател, който да носи рейтинга на собственото си умение. Такова се е занимавала с ученици и след музикалното училище те пак отиват при нея да ги обучава на пеене", коментира още Методиева и допълни, че конкурсите служат за успокояване на обществото, че правилата се спазват.

Журналистът Петър Пунчев призна, че би забранил провеждането на конурси в България, защото по думите му това е начин да се прикрие предварително ясно назначение.

"Всеки, който има мениджърски опит знае, че конкурсите се провеждат, за да се назначат хора, за които мениджърът поема отговорност да ги покани, защото неговата "фирма" печели или губи. Имаме мениджърски проблем, защото ако министърът и г-жа Добрева бяха добри мениджъри, до нас нямаше да достигне новината за скандал. Между министъра и директорката има един селски разговор", настоя Пунчев пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът се съгласи, че директорката няма вина, тъй като в случая спазва правилата. Пунчев е на мнение, че е неправилно министър Боил Банов да ѝ иска оставката, тъй като самият той не си е свършил работата.

"Наистина държавата показва, че няма нужда от тези кадри. Съвсем други са принципите, които работят в тези т. нар. конкурси. България, която е опоскана от таланти, не използва капацитета на хората, които има. Това е националният проблем от цялата тази история. За г-жа Такова трябва да дойдат на колене да я молят да преподава", каза още Петър Пунчев.

Директорът на Музикалното училище Столина Добрева обясни пред bTV, че правилата са такива от години, а оперната прима заявила желание да се включи в конкурса, след като условията вече са били определени. "Опитах да обясня, че няма как да заобиколим тази процедура, след като тя вече е утвърдена и е обявена публично и след като вече има участници, заявили своето желание да участват в нея", обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно е да можеш да пееш, друго е да можеш да преподаваш, а съвсем различно е да можеш да ръководиш. Затова има конкурси и изисквания за всяка длъжност
233
4
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
БЮРОКРАЦИЯ. ПЕСЕН ИЗПАЛНЯВАНА ОТ РОК ГРУПА ЕРА В ДАЛЕЧНАТА 1989 ГОДИНА ЗА ЖАЛОСТ АКТУАЛНА И ДНЕС
232
0
 
44
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Тази голяма "прима" миналата година кандидатстваше и за директор на Националната опера, и понеже не спечели, няколко месеца правеше скандали!
231
1
 
29
 
! Отговори
Ф преди 4 години
Младите журналета,които не са учени на ред и дисциплина ,нека знаят че без това и държава няма да има! По схемата на тази прима даже и Аврам бакалина може министър да стане,защото е бил известен ...ама на село!
230
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do WEМного ясно, че ще Ви откажат, като нямате педагогическо образование. Никой няма да ви позволи да обучавате деца е така, щото знаете разни неща.
229
8
 
12
 
! Отговори
opera browser преди 4 години
Директорката я е било страх да поеме отговорност и да не я обвинят че не е спазила закона и процедурата. Абсурдно е да я уволнят за това. Иначе можеше да прояви усет и да се обади по нагоре да пита какво да прави.Проблемът е законодателен, трябва да има изключения в тия конкурси за доказани хора.
228
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 223Има специализирани училища, които са към Министерство на културата. Танцувални, музикални, НГДЕК, за изобразително изкуство. Има и към Министерството на спорта...
227
3
 
15
 
! Отговори
Известен музикант преди 4 години
Интересно, аз за сефте чувам за тази "известна" прима, но щом е Такова_на, може и да е станала някъде известна. Е сега стана още по-известна, с реването си, че видите ли не са я "опрaвили" без конкурс, жалка работа ...
226
1
 
31
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
Журналистката не е много в час; КОНКУРСЪТ Е ЕДИН И СЪЩО ОТ 25 Г. Дори директорката се е явявала на същия . Аман от неадкеватни гости.
225
1
 
33
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
отношението на бившата прима е обидно- едва ли не е под нивото й да преподава в НМУ. Ами като е толкова велика, зщо не отиде да преподава , без конкурс, в музиканлното в Рим. Или се е надявала, че ще почне ей така работа- безконкурс без нищо, разичтайки на "нашите " си обичаи. #OSTAVKABANOV
224
2
 
24
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Оставката на Банов кога да я очакваме?
223
0
 
2
 
! Отговори
До 227 от 223 преди 4 години
Благодаря, наистина нямах представа.
222
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам, какъв е проблемът. Щом е казано, че е с конкурс и са регламентирани правилата, правилата важат за всички кандидати. В университетите също е така. Ако предположим хипотетично, че Нобелов лауреат реши по някакви странни причини да стане професор в български университет, по Закона за развитие на академичния състав на РБ ще трябва да мине конкурс и избор. Пред журито лауреатът ще трябва да докаже, че изпълнява Националните минимални изисквания за длъжността. Няма мърдане.
221
3
 
18
 
! Отговори
we преди 4 години
Ние сме софтуерна фирма и решихме да преподаваме безплатно някои програмни езици в съседната гимназия в извънкласна форма . Директорката отказа, защото нямаме педагогическо образование и да не би да изчезне нещо от компютрите в кабинета.
220
6
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Дежурните онанисти в сайта са малко затруднени,но под защита на закона прозира духовната нищета на чалга поколението,управлявано но политически игноранти като тиквата Боко!Сред драскачите личат кандидат учредители на последното изпражнение на погрома-преход партия НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!Кой каза 80%,много повече са ...
219
0
 
7
 
! Отговори
до 223 преди 4 години
Не, всъщност всички училища по изкуствата - балетно, художествена гимназия, по приложни изкуства и музикално - са под шапката на М-во на културата. Има си цял експертен отдел, занимаващ се с тях.
218
17
 
7
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
През последните 75 години руската колониална администрация напълни България с наредби, които са ножове с две остриета: ако зачетеш някоя звезда и я назначиш без конкурс - нарушил си наредбите,уволнение! Ако не я зачетеш - културата ти е ниска, не си разбираш от работата и си лош мениджър - пак уволнение! Ако обаче си червен продажник, при такъв скандал може въобще да не те уволнят, а най-малкото ще те повишат!
217
1
 
18
 
! Отговори
защо преди 4 години
"Россатом"/не сещам за друга фирма в момента но задължително има/ е построила стотици АЕЦ. Защо бат Бойко или отговорният министър не ги одобри веднага, а ги праща на конкурс? Я да иска оставката на ресорния министър.
216
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не желае да се яви на конкурс, защото съди швейцарския доктор, който и е повредил гласните струни (жалко за което, наистина), пропее ли тук на конкурс за преподавател, адвокатът на доктора ще и види сметката там.
215
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинете незнанието ми, но защо културният министър иска оставка? Училището не е ли под шапката на МОН? И кой всъщност определя конкурсните правила за конкретното училище - едва ли е директорката.