Оставки, конкурси.... Скандалът с Дарина Такова разтресе културните среди

Оперната прима искала да преподава в Музикалното училище, но...
26 авг 2019 09:50, Петя Славова
337

Скандал разтресе културните среди. Оперната прима Дарина Такова е трябвало да се яви на конкурс, за да преподава в Музикалното училище.

В социалните мрежи Такова написа: "Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня пет произведения под съпровод на пиано, за да се види, годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години..."

Директорът на гимназията обясни, че такива били правилата, а министърът на културата Боил Банов поиска оставката ѝ.

Според журналиста Юлиана Методиева случаят показва, че не разпознаваме големите хора или разпознавайки ги, ние се страхуваме от тях.

"Има училище, което работи непрекъснато с университетски преподаватели. В това училище децата отиват, защото преподават звезди. Тази жена е светило. Изпитвам много голяма тъга от разговора между директорката и г-жа Такова", коментира тя в "България сутрин".

По думите й, в музикално училище подобни правила за конкурс са безумни.

"Става дума да привлечеш преподавател, който да носи рейтинга на собственото си умение. Такова се е занимавала с ученици и след музикалното училище те пак отиват при нея да ги обучава на пеене", коментира още Методиева и допълни, че конкурсите служат за успокояване на обществото, че правилата се спазват.

Журналистът Петър Пунчев призна, че би забранил провеждането на конурси в България, защото по думите му това е начин да се прикрие предварително ясно назначение.

"Всеки, който има мениджърски опит знае, че конкурсите се провеждат, за да се назначат хора, за които мениджърът поема отговорност да ги покани, защото неговата "фирма" печели или губи. Имаме мениджърски проблем, защото ако министърът и г-жа Добрева бяха добри мениджъри, до нас нямаше да достигне новината за скандал. Между министъра и директорката има един селски разговор", настоя Пунчев пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът се съгласи, че директорката няма вина, тъй като в случая спазва правилата. Пунчев е на мнение, че е неправилно министър Боил Банов да ѝ иска оставката, тъй като самият той не си е свършил работата.

"Наистина държавата показва, че няма нужда от тези кадри. Съвсем други са принципите, които работят в тези т. нар. конкурси. България, която е опоскана от таланти, не използва капацитета на хората, които има. Това е националният проблем от цялата тази история. За г-жа Такова трябва да дойдат на колене да я молят да преподава", каза още Петър Пунчев.

Директорът на Музикалното училище Столина Добрева обясни пред bTV, че правилата са такива от години, а оперната прима заявила желание да се включи в конкурса, след като условията вече са били определени. "Опитах да обясня, че няма как да заобиколим тази процедура, след като тя вече е утвърдена и е обявена публично и след като вече има участници, заявили своето желание да участват в нея", обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази госпожа само като й видиш наглата герберастка физиономия и всичко ти става ясно.Още повече ако я слушаш - лично аз издържах само първите 30 секунди от интервюто на тая надута и надменна твар.
253
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 256 до 257И с какво, ще ми помогне тая надута лелка? Да рева, като някаква пикла в интернет ли? Нейните учители, да не да са били световноизвестни звезди? Хора са я учили! Тя така се отнася към директорката на институцията ни, предполагам, как ще ми се озъби насреща, като не стане по нейния...
252
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом се оплаква - значи е виновна, най-вероятно издава горното и долното до през различни отвори
251
1
 
13
 
! Отговори
Божинката преди 4 години
И аз се чудя дали да стана треньор в националния отбор по футбол! Играл съм в 15 отбора и в 200 кръчми на пет континента! Мога и да пея - "Треп,Треп,треп,...трепни!" Имам още много да дам. И да взема!
250
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая си мисли, че кето е от ГЕРБ всичко й е позволено.Няма такава държава.
249
8
 
2
 
! Отговори
До 256 преди 4 години
Можехте и можете да имате и двете.Некадърността на политиците доведе ситуацията до противопоставяне на директое срвщу оперна прима.Със сигуеност звезда като нея ще ви помогне. Сега трябва да взимате стеана..което е още по лошо.
248
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ученик във въпросното училище, искам да изразя отвращението си, от случващото се. Никой не иска тази жена за преподавател, та ако ще и да има запазен час всяка седмица в Карниги Хол! Искаме си директорката!
247
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ситуацията има ли замесени политически интриги?
246
10
 
3
 
! Отговори
До 253 преди 4 години
И къде, според теб, трябва да стои една прима?Или на сцената или в преподавателската стая.При теб, на село...няма място за оперни прими.
245
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е прима, защо не си стои там където е прима? Или може би вече не е прима и там, ако някога изобщо е била.
244
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, да не беше падал комунизъма, тя щеше да е женена за некой некъди и такива проблеми .. немаше да ги има.
243
0
 
25
 
! Отговори
10 преди 4 години
Ами министърът да промени правилата , а не да призовава към беззаконие ! Макар ,че всички конкурси у нас са предрешени !Лично аз като доктор на науките се явявах няколко пъти на подобни конкурси за учител и бях късан ! Накрая все пак ми дадоха място на нощен възпитател да стигна до пенсия . Абе , жалка работа - парад на посредствеността ! Бай ти *** го е казал " Не си ли с тях ,спукана ти е работата !" Това е положението !
242
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господинът Банов за десети или 20 път показва, че не става за министър...който го крепи толкова силно да си поема негативите!
241
3
 
11
 
! Отговори
Свинята преди 4 години
ВЪй ..ще си разплета чорапките , белите , щото не познавам едни другарки дето търчеа по сцената и квичеа както се изказа щкумбата преди много години...и в заключение класиката си заминава...след 100 години ще има тук таме некой сбъркан дето да се сеща за таз музика...сори *** всичко тече и всичко се променя....а всичките тез убавци дет спретнаха от нищо нещо са за бой с пръчки на голо...щото баа Пена не се интересува от изкуство кат нема кво да сложи на масата и долапа и е празен...
240
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
един държавен служител да действа по правилата ... и вие го изтипосахте по новините като престъпник !
239
2
 
24
 
! Отговори
Петърчо преди 4 години
Директорката трябвало е да предложи да не се спазят процедурите а въпросната прима да настоява да се спазят и така всичко е щяло да приключи. Много шум и глупави искания за оставки буквално за нищо. Ако и е под достойнството на въпросната прима да е като всички останали тогава да си гледа работата и да не се сърби там където не я сърби. И какво? Не е сигурна че ще покрие условията ли? Ама това гордостта и самозабравата са огледало на характера на човека. Да не се вдигнеше шум хайде де.
238
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, защо не кандидатства без конкурс там, където е била прима, защото в България е неизвестна и не бива да разчита на по-специално отношение.
237
0
 
29
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
За последно- в едно от най- реномираните музикални училища в света- Berкlee College of Music, разни звезди и прими се канят само като лектори- веднъж-два пъти в годината и толкова!
236
1
 
42
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
Както се казваше в една реклама:" СТИГА ГЛУПОСТИ"1.Уважаемият министър Банов показа, че мястото му не е в министерското кресло! При обявен конкурс с предварителни условия, ако бяха назначили Такова, всеки друг кандидат може да обжалва решението в съда и....изненада! Съдът ще обяви конкурса за опорочен!Тогава кой ще носи отговорност?2. Уважаемата Дарина Такова, след като загуби конкурса за Директор на Операта, какъв език използваше за конкурентите си?3.Г-жа Такова НЕ ПЕЕ от 2007г.
235
21
 
3
 
! Отговори
До 235 преди 4 години
Ами ти ако слушш само чалга, няма как да я познаваш.Жената е известна в света на оперното пеене, признато в цял свят.Не взимам нейната стеана...но това, че не си я чувал не означава, че не заслужава.Капиш?