Васил Найденов и Стефан Димитров: Народът има нужда от култура

Да дадат повече пари, не може младите да слушат само чалга
28 окт 2023 22:17, Анисия Иванова
19

"Много е важно да се срещаш с хора, които те разбират и те допълват. Нека да си пожелаем в деня за размисъл да бъдем малко по-добри", каза легендарният певец Васил Найденов в предаването "Опорни хора".

"Един от най-добрите кметове на София беше Иван Иванов. Всички обещават детски градини. В София се събраха страшно много хора, това е бъдещето, градът стана огромен. Малко ми звучат популистки всички обещания", посочи известният композитор Стефан Димитров.

"Желателно е да има и малко повече зеленина. Когато започнат да се преодоляват тези пространства, не е много приятно", добави Найденов.

Стефан Димитров призна, че не вярва на кандидат-кметовете. Според него думите им не идват от сърцето.

"Никой не може да ме убеди, че искрено милеят за София. Румъния вече не можем да я стигнем никога. Всичко се забавя, всичко върви по някаква система. Правилата, които трябва да ги има в една демокрация, за която се борихме, трябва да се спазват, иначе не става", коментира той.

По думите на Васил Найденов проверките на някои институции са "много особени". "Обикновено се хвърлят да проверяват хора със средни възможности, а тези, които са на върха, много често не са проверяеми и нямат нужда от проверка", отбеляза певецът.

"Народът трябва да мисли като гласува. Избираш някого и трябва да му вярваш. Тези партии и правителства, ако донесат някаква вреда на държавата и се сменят едни след други, то никога няма да мръднем напред. Имам чувството, че всички отиват за някаква далавера. Има хора, които седят в парламента с години - той се е родил, за да стане депутат и да се пенсионира като депутат. Не знам дали в света може да се случи такова нещо - 25 години да си депутат", коментира Димитров.

"Да се надяваме, че ще се дадат малко повече пари за култура, защото този народ има нужда от култура. Това с което ние се занимаваме, е доказателство. Държавата не може без култура", заяви Найденов.

По думите на Димитров идентичността на България е културата. "Тя е тази, която ни дава нещо пред света, с друго не може да се похвалим. Културата не може да е на последно място", изтъкна композиторът.

Васил Найденов отбеляза, че в Гърция и Турция се слуша съответно гръцка и турска музика главно, докато в България преобладават американската и руската.

На въпрос чувства ли се обезверен да прави музика днес, Стефан Димитров отговори, че на всеки един, който пише и твори нещо, което трябва да се чуе от хората, но не намира поле за това, "действа малко песимистично".

"На седми ноември сме решили да направим един концерт в НДК, в "Зала 1", от 19:30 часа с Васил, ще дойде и Виктор Калев, ще дойде и така нареченият "ерген" и той ще изсвири нещо, ще дойде и моята стара група "Вариант Б", Артур и Сандра. Искам да изпеем много песни, които не са пускани по радиото, хората ще ги чуят за първи или втори път", съобщи Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Цялата тази професия е съдба. Това не е да изпееш една песен, еднодневка за лятото. И на Васил, и на Богдана, и на Лили и на Мишо, на всички тези хора, за тях беше съдба и е съдба. Този текст, като го чуеш, те възпитава, учи те на нещо", добави той.

Васил Найденов сподели, че е пял и по-агресивна музика. "И рок съм пял, и ритъм енд блус съм пял, и соло. Всичко това нещо те учи и създава музикална култура. На младите им липсва малко повече музикална грамотност в целия спектър на музиката. Сега с много малко думи се изказват чувства", посочи певецът.

"Трябва да се остави избор на малките деца. Не може да слушат само чалга, може да слушат и Моцарт. Не казвам всичките да станат класици", коментира Димитров.

"С Васил сме приятели, защото имаме еднаква естетика. Може да се разплачем на един филм. Като гледаме една картина, казвам "тази нещо не ми харесва", и той е на това мнение. Много сме близки като характери и усещане. Мога да му звънна в 3 часа или той на мен", сподели Стефан Димитров за приятелството си с Васил Найденов.

На въпрос защо да гласуват хората утре, Димитров отговори, че от техния вот зависи "да дойде читав човек, който да управлява". Найденов добави, че много трябва да внимаваме, когато гласуваме, защото това е част от нашия живот и от нашето бъдеще.

Вижте целия разговор във видеата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Реалността преди 5 месеца
Младите от предишното поколение веднага след промените искаха ЖИЦИ, искаха качествена рок музика. Но някой умишлено налагаше npocтaщuнaтa. И като модел на бъдещия попфолк избра най-долнопробната сръбска кръчмарска музика и съответните изпълнителки - като че ли събирани по Околовръстното и вадени насила от кабините на турските тирове. Тъкмо според вкуса на онези, в чиито крадливи ръце отидоха активите на България!
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Богдана,купи слухов апарат на мъжа си,че е глух ,не чува,и е много агресивен деменция го е хванала,горко ти,а старите шлагери са за пияници по баровете,Васко пък го ударил хормона на любовта и това е част от деменцията.
10
1
 
0
 
! Отговори
Не преди 5 месеца
Ми правиш впечатление а и репертоара ти се изчерпа
9
1
 
0
 
! Отговори
Вьобще преди 5 месеца
Не ме интересува ще подам пак жалба срещу тези терористи на които им е вкусно и лесно
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Народът има нужда от култура - колко високопарно и изтъркано, кухо клише! Беден народ като българският първо има нужда от приличен бит и сигурен живот , после сам ще повиши културата си!
7
1
 
9
 
! Отговори
Чичи преди 5 месеца
Гледах предаването. Васил Найденов не спря да се *** през цялото време, типично в неговия си полупедалски стил. Много грозно не оставяше Стефан Димитров да се изкаже но няколко пъти. Прекъсва го, по средата на изказването му, липса на елементарна култура.Рядко гомно. Той бил най -най-най...За друг дума да не се каже....А бе дъртапедеругооо...Скрий се.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дърти *** като Лили Иванова - 200 лв. за билет искат :)))
5
0
 
4
 
! Отговори
Тъп американец преди 5 месеца
Ноу шит?
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре нахранените реститути и галеници на много режими не създават културата и те самите нямат нужда от нея.
3
0
 
11
 
! Отговори
Евала преди 5 месеца
Птичките на СДС, на Костов. Позахлебиха от политиката, сега искат култура. Да я поискат от ППДБ, нали те управляват.
2
5
 
8
 
! Отговори
Дебелият Херман преди 5 месеца
Като чуя за култура и се хващам за ко.бура!
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чалгарти как го праят явно без пари ?