Музикалните предпочитания на българина: 17% харесват чалга, 12% - рок

3% от хората посочват, че обичат да слушат джаз
188
Музикалните предпочитания на българина: 17% харесват чалга, 12%  - рок
Снимка: Pixabay

55% от българите обичат да слушат музика в ежедневието си, защото им действа успокояващо и подобрява настроението им. Много от тях слушат основно или предимно българска музика, но обичат и чужда.
Качеството на музиката също е важно за тях, а не само нейният произход. Радиото остава лидер сред източниците на музика у нас, но все повече българи се обръщат и към музикалните стрийминг платформи и са склонни да плащат за това. Радиото е следвано от телевизията като източник на музика. Youtube също е често използван за музика от българите.

Най-предпочитаните жанрове на българите са поп-фолк, поп и естрада. Те са почти по равно разпределени сред предпочитанията на слушателите.

Това са само част от изводите от първото представително широкообхватно проучване на музикалните нагласи на българите.

"Музикалните навици на българите" е реализирано по поръчка на Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ от Изследователски център „ТРЕНД“. Допитването е проведено в периода 22 ноември - 9 декември 2023г. между 1010 респонденти, слушащи музика, на възраст 16-64 г., от всички административни области на страната.

„Българите много обичаме да слушаме музика, макар и невинаги да плащаме за нея. Но започваме да я ценим и разбираме, че тя има стойност и все повече се нагласяме и да платим, когато искаме много добра музика“, коментира в „Тази сутрин“ Петя Точарова, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти.

„4 от 10 души слушат изцяло или почти изцяло българска музика, но чуждестранната музика също има своя дял. 27% предпочитат чуждестранна музика, а само 4% казват, че въобще не слушат българска музика. Населеното място също влияе на това. В София хората са по-отворени към чуждестранната музика“, посочи Димитра Воева от социологическа агенция "ТРЕНД" пред bTV.

В проучването се открояват и най-слушаните жанрове. Това са поп музиката, поп фолк, естрада, рок музиката и народната музика. Попът и чалгата имат еднакво разпространение – по 1/3 слушат тези стилове. В различните демографски групи дяловете им варират.

„При хората с висше образование ножицата между чалга и поп се отваря по-значително. Те в по голяма степен предпочитат поп музиката. Естрадата също се слуша малко повече от висшисти, при класическата музика също ясно се вижда тази разлика. Влияние оказват и поколенческите различи. При по-възрастните – над 50 години, чалгата е изместена от народната музика и естрадата. Докато тези два стила рядко присъстват сред почитанията на най-младите“, коментира Димитра Воева.

3% от хората посочват, че обичат да слушат джаз.

„Дяловете на пиратство за високи. Около 1/5 признават, че са теглили от Youtube музикален аудио файл/ 12% признават, че го правят от сайтове за торенти. Голям дял от запитаните обаче не отговарят на този въпрос“, посочи още тя.

11% купуват компакт дискове, а плочи – 3%. Близо 1/3 от запитаните посочват, че обичат да посещават концерти. Това не се влияе от доходите им, а доколко обичат музиката.

"Близо сме до другите държави в западния свят и сме доста в крак", посочи Петя Точарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: музикаТрендрадио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
Просто човек преди 1 месец
А българска музика?!
162
1
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Послушайте новото произведение на английския оркестър за сватби My Dying Bride Thornwyck Hymn. Чалгарите посмъртно не могат да стигнат такова ниво на композиция и текст.
161
2
 
2
 
! Отговори
глупости преди 1 месец
50-годишните обожават чалга.
160
0
 
1
 
! Отговори
В Джаза преди 1 месец
Е как каква, джаз бейби, джаз, то другото не е музика, джаз на плочи и с маняшки лампови усилватели и тонколони... Кристален звук...
159
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората, които слушат поп-фолк са 99% необразовани. Да са живи и здрави родителите ми, че никога не паднахме до тия ниски слоеве. Но, в момента почти всичката българска музика е чалга, както и целия живот в тази гротескна държава
158
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
поп музиката и рапа са си чалга бро
157
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Едно време радио точката на прозореца и от там в двора звучи Изкарай Гано *** , вашите Гано и нашите. Появи се шап и партията забрани тази песен ,докато се справят с шапа.Ех славни времена бяха. Млади с онзи войнишкия.
156
8
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
И в САЩ слушат кънтри музика , но не я наричат чалга.
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз слушам Евроденс музиката на 90-те. Попаднах на едно румънско радио което го върти non-stop.
154
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Потвърждение на факта, че нискообразованите слушат чалга. Повече от достатъчно! Всеки сам си "преценя" къде ще се позиционира :)
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българската история трябва да се чете с методите на криминалистиката, щото бъка от хермафродитни византийчета, дето замитат пакостите на бащите си - с КомунЧалгите!
152
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно от най-леснодостъпните места, където Чaлгата живее в естествени условия и сама Пее - "Дай Пари! Дай Пари!" е мястото, където левият жeнски крaк преминава в дeсен. След като получи тази ценна информация за Чaлгарската Мyзика, сега лесно можеш да спретнеш още една правдоподобна хипотеза за откриването на технологията на българското кисело мляко и защо по магазините го продават: "Дай Пари! Дай Пари"! Вместо сам да си направиш Кисело мляко и в дома си сам да свириш на гайда, акордеон, китара!
151
3
 
3
 
! Отговори
Веско преди 1 месец
Това че "Галена и Десислава в твоите очи" била мелодична песен, го видях в няколко коментара и рекох да го чуя. Ами явно е няква *** форма на ПР. Чиста чалга. Аз лично единствено една песничка съм запомнил, "погледни ме във очите и кажи че ме обичаш" пееше една мацка. Елементарна, но приятна.
150
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ценителите по света си купуват винилови плочи за грамофони , тука чалга на айфони..
149
1
 
10
 
! Отговори
Новата чалга преди 1 месец
Лошото е че вече има "нова чалга" чалга в поп- музиката, чалга в рап музиката и т.н .Вижте един Криско , Гери- Никол и много , много други световни звезди правят от така наречената нова чалга. Та постепенно "чалгата "превзема много други жанрове в Бг, но и по света...
148
1
 
19
 
! Отговори
@@@ преди 1 месец
Във всеки жанр има хубава и лоша музика, просто в чалагата концентрацията на шитове е огромна.
147
1
 
23
 
! Отговори
Observer преди 1 месец
Спрямо настроението си, мога да слушам от класическа музика, през джаз, диско, поп, латино, кънтри, българска народна музика, рок до хеви метъл. Не споменавам чалга защото няма нищо общо с българското, всичко е заимствано от гръцко, турско и всякаква ориенталска сбирщина плюс пошъл кич. Явно не малка част от слушателите изпадат в нирвана от тия мало азиатски ритми, но те са огледало на културата, възпитанието, егото най вече и интелекта им.
146
4
 
13
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 месец
Питали 1000 човека от София и околните села и имаме "проучване". Пълен смях. Което няма да ми попречи да си пусна Dead by April, че велик сингъл издадоха - Outcome- с който буквално закопаха още по-надълбоко в гроба Честър от Линкин парк. А вие си слушайте Преслава и Галена и си слагайте задната част на мандрила за уста :D
145
2
 
19
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
Отидете по селата да видите колко процента слушат чалга и колко слушат рок...
144
7
 
26
 
! Отговори
Йо преди 1 месец
За съжаление много повече от 17% слушат чалга. Без да правя статистика го виждам. За съжаление и не намаляват хората, които слушат такава музика.