Биткойнът - гигантска спекулативна игра, която никой не разбира

Американците не знаят защо инвестират във "валутата", според анкета
Обновена: 19 ное 2017 19:54 | 19 ное 2017 19:45, Екип на Investor.bg
175
Биткойнът - гигантска спекулативна игра, която никой не разбира
Снимка: архив, Ройтерс

Загрижени ли сте за гигантската биткойн мания? И би трябвало да сте.

След като спекулативната онлайн "валута" се повиши отново в четвъртък до нов рекорд от над 7 800 долара, оценявайки общата стойност на пазара на биткойни на 130 млрд. долара, ново проучване разкри, че повечето американци, които играят високорисковата игра, нямат представа какво правят, пише MarketWatch.

Още по темата
Три четвърти от притежателите на биткойни не могат да посочат една финансова причина за инвестицията си, а повече от половината от тях не се притесняват за технологичната сигурност на своите биткойни, въпреки че стотици милиони долари вече бяха краднати от онлайн хакери.

Това показват резултатите от проучване на 564 спекуланти или инвеститори, проведено между 9 и 13 ноември от изследователската компания Pollfish по поръчка на финансовия уебсайт LendEDU.

Средният биткойн спекулант притежава 2930 долара в „дигиталната валута“ в момента на провеждане на анкетата. Оттогава тази стойност се е повишила до 3500 долара, ако се допусне, че нито е купувано, нито е продавано.

Запитани защо са залагат на биткойна, 41% от анкетираните отговорили, че смятат виртуалната валута за „технология, променяща света“. 21% твърдят, че това е „дългосрочен инструмент за инвестиция като златото и среброто“, а 15% са започнали по съвет на роднина или приятел.

Нито едно от изброените не е финансова причини за извършване на инвестиция.

Дори ако технологията зад "биткойн да променя света“, това не дава никаква инвестиционна оценка или обосновка, пише MarketWatch.

Биткойн не притежава патент над технологията. И ако се вярва, че може да се превърне в аналогия на инвестицията в злато и сребро, е чудно как това се твърди на този етап. Биткойнът съществува само от няколко години и е един от най-нестабилните финансови активи в света.

Биткойнът поскъпва с близо 700% от март насам. Но две трети от анкетираните, 67%, заявяват, че не са предприели никакви стъпки за продажба на част от своите жетони. Само един на всеки шестима души казва, че приема биткойна като краткосрочна инвестиция, като планира да продаде в рамките на една година. Повечето от анкетираните заявяват, че планират да държат своите биткойни в продължение на години.

Поддръжниците на идеята за виртуалната валута казват още, че биткойн ще преоткрие начина, по който плащаме за нещата. Може би. Но само 8% от анкетираните планират да го използват за покупки.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: инвестициибиткойн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да си професор по икономикаи пак да не разбираш криптовалутитеи да говориш глупости. Аз мога даизпратя на мой познат в сащ или той намен тук btc на стойност 1000 доларабез да ползвам банка, от компютъравкъщи. Естествено, че се крадат- това се случва на всичко ценно илошо съхранено. Още не сме чулиобаче някой да е метнал през балконаbtc на стойност10000 лв.
130
1
 
16
 
! Отговори
Block Chain преди 6 години
Стойност има всичко, което може да се купи и продаде. Нарича се пазарна икономика, централизираните пари са пирамида създадена от банкерите. Който иска ползва банки, който не иска да храни търтеите банкери ползва криптовалути, скоро системата ще се срине, защото са надули балона твърде много и е редно да получат един голям обемист шамар.
129
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Този път е различно" - казал Пончо и си вложил парите в КТБ 2017 ЕООД.
128
4
 
7
 
! Отговори
анон преди 6 години
Този път е различно. Казал Холмс и купил луковици да сади лалета.
127
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, то по неговата логика, ако си купиш биткойн за 100 долара или купиш 100 долара за 85 евро, следователно има само цена и стойност равна на нула. Уникално! То не че не е далеч от истината това, но стойност има ВСИЧКО, което пазарът може и иска да приеме.
126
3
 
17
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Както Бил Гейтс беше казал през 1995 г. -банкирането е необходимо, но банките не са".
125
5
 
12
 
! Отговори
Pen преди 6 години
Ами може биткойна да го продадеш за долари и да си купиш каквото искаш.Ще видите ,че въпросните крипто валути ще променят нещата драстично.
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 126Не, не ни звучи познато, звучи ни абсурдно. Като купуваш биткойна с левчетата си, зад които имало стойност, както сам твърдиш, това стойност равна на нула ли е? Питам и отговор не искам. Мислете малко, като говорите нещо.
123
1
 
5
 
! Отговори
Pen преди 6 години
То по тази логика всичко може да е пирамида.Нека да видим как ще се развият нещата :))
122
13
 
17
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Не знам какво е неразбраното в биткойните. Същността им е една дума - пирамида. Дори и зад българския лев стои някаква реална стойност. Докато биткойните нямат никаква стойност - те имат само цена, която е различна от нулата докато има нови и нови купувачи.Предполагам че вече ви звучи познато.
121
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го разбират ***, умните хора са проучили и знаят за какво става дума. Не след дълго цената ще подмине 100 хиляди долара и няма да спре, защото е ограничено количеството.
120
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
122, така е, но върви обяснявай на предубедени хора, чиито доходи ежедневно биват "крадвани" от политиците и от скритото нещо, наречено инфлация. Да не говорим за дерачницата на кожи, наречена "банка". Биткойн не може да се печата или мултиплицира неограничено както в банките чрез депозитите, кредитите, новите депозити и новите кредити и т.н. и затова стойността му затова постоянно расте, защото приема пазарна капитализация на математическа база, а не на база политически настроения.
119
1
 
12
 
! Отговори
спас преди 6 години
Как от няколко години бе другарю - биткойн скоро ще врътне 10г., Но експанзията започна някъде през '12 или '13г. Криптовалути има сигурно стотина, но биткойн е на върха. Прието разплащателно средство Япония например, където може да платиш хотел, самолетен билет и мн. Други неща. В сащ експедия го приемат и Амазон до скоро. Венецуела го приема като алтернатива на фалиралата система и т.н. Сега, има много промени, които трябва да се случат, защото популярността тепърва изгрява, а с това идва и тр
118
3
 
12
 
! Отговори
до 118 преди 6 години
Стоят да речем моите пари искам купувам какво стои зад една картина която някой я купува за милоини а после ако не намери купувач какво ще я прави тая картина? Какво стои зад един банкер ако всички си изтеглят парите от банката и банкера фалира. При биткойна никой не може да печата защото е криптиран ще се минират определен брой пари и туй е няма инфлация при тях най сугурната валутa в света а долари всеки ще ти продаде или дори ще те напечатат стига да ги купиш.
117
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много непросветени хора имало. Вие, дето плюете по биткойна, си живейте в измисления хартиен свят от банкови мошеници, а ние, които сме избрали да инвестираме в бъдещето си е наша работа как организираме икономическия си живот. След години ще се разбере кой е крив и кой е прав. И стига сте дрънкали небивалици. Биткойнът е международна абсолютно конвертируема валута, щом се приема от всички. Той акумулира реална покупателна способност и дял, а не е балон. Всичко се купува и продава в USD и EUR.
116
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много непросветени хора имало. Вие, дето плюете по биткойна, си живейте в измисления хартиен свят, а ние, които сме избрали да инвестираме в бъдещето си е наша работа как организираме икономическия си живот. След години ще се разбере кой е крив и кой е прав. И стига сте дрънкали небивалици. Биткойнът е международна абсолютно конвертируема валута, щом се приема от всички. Той акумулира реална покупателна способност и заема пазарен дял, а не е балон. Всичко се купува и продава в USD и EUR.
115
8
 
6
 
! Отговори
Гогич преди 6 години
А кажете какво стои зад тази ненормална стойност на биткойна - реална икономика или реално производство или какъвто и да е фундамент ? Поредната пирамида от която ще спичелат само тези, които първи кешират....
114
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите са природно *** и елемeнтарни и като не схващат що го купуват, ами поради същата причина поради която теглят заеми. Дълговете им вече са космически ако ги попита някой как ще ги връщаг ситурно пак не разбират. Кравар - единица за простотия.
113
1
 
2
 
! Отговори
113 преди 6 години
То пък в Китай е чист комунизъм щото.Няма частни компании-държани от подходящите другари.Няма милиардери харчещи като разпрани и в същото време хиляди работещи при мизерни условия Спомнете си самоубийствата във фабриките на Фокскон.Ако някой е забравил да припомня.При комунизмът уж всички са равни няма много богати и много бедни и собствеността като цяло като и икономическата инициатива е на държавата.ако не друго поне по комунизмът тук нямаше трудова експлоатация.
112
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки знае как NSA скенира нета всяка секунда и копира всичко що минава през сървърите, които ползваме. Те могат да четат SSL в реално време, така, че паролите на биткойн портфейлите на хората са им ясни. В един момент ще решат, че парите в циркулация са достаъчно, и ще сложат ръка на всичко. После ще кажат, че хакери са разбили акаунтите на всички инвестирали (което е ставало досега в по-малки мащаби) и край с милионите.