Руски войски се изтеглят от Сирия. Кой ще помага на Башар Асад?

Експерт: Нищо няма да се промени, двете бази остават
12 дек 2017 21:34, Елка Василева
173
Руски войски се изтеглят от Сирия. Кой ще помага на Башар Асад?
Снимка: Reuters

Владимир Путин даде заповед за изтегляне на руската войскова групировка от Сирия. За да направи изявлението, президентът на Русия пристигна в тази страна за пръв път от началото на войната.

Той оповести изтеглянето на войските във военновъздушната база Хмеймим, застанал до президента на Сирия Башар Асад, министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и командващия руската военна групировка Сергей Суровикин.

Кремъл не за пръв път заявява, че приключва с победа сирийската си кампания. Руската редакция на Би Би Си запита военни експерти дали Русия този път наистина ще изтегли от Сирия всички свои войски.

Игор Сутягин, старши научен сътрудник в Кралския обединен институт за изследвания на отбраната

И. С.: Нищо няма да се промени, той не се кани нищо да изтегля. Изтегляне на руската групировка - но ще останат двете бази, силите, необходими, за да гарантират сигурността на тези бази, силите, необходими за дейността на тези бази . . . Както си беше там групировката, така ще си стои. Ще изтеглят едно-друго, ще пратят там нещо ново. Толкова.

Още по темата

Какво прави там Русия? Подкрепя сирийския режим, който пък поддържа способността на Русия да се базира в Близкия изток. Те даже нямат кой знае каква нужда от самия сирийски режим. Допреди година само казваха: "Не възразяваме Башар Асад да се махне, нека да е някой друг - важното е да гарантира, че двете ни бази ще си останат там: въздушната и морската. За всичко останало ни е все тая".

"Ние си гледаме интересите, а интересите ни са да имаме две бази на Средиземно море", казват те. Затова не се канят да ги изтеглят.

Би Би Си: Ще се справи ли сирийската армия без руската групировка?

И. С.: Сирийска армия като такава няма. Там има иранска армия, има полупартизански войски, т. нар. милиции - проирански милиции, има и твърде деморализирани войски, наричани Сирийска арабска армия. Тя обаче работи много слабо.

Тази сирийска армия няма достатъчна огнева мощ, няма артилерия, няма авиация, а каквато има, то не лети нормално или пък не може да улучи целта. Хвърчат, но само по един. Разпознават се от пръв поглед - ако долети един самолет, със сигурност не е руски.

Би Би Си: Как смятате, дали е разбита "Ислямска държава"?

И. С.: Няма как да я разбиеш. Това е като цирей. Ето например, уахабизмът в Чечения разбит ли е или не? Щом виждаме, че в Чечения всичко е прочистено, а наоколо ври и кипи - Дагестан . . . Просто натиснаха този цирей и всичката гной изтече нататък.

Същата работа стана с ИД. Е да, отнеха й наистина териториите, но... Вижте, те сега ще идат в Лондон, значи разбити ли са или не? Атентатите, все по-начесто и в по-голям мащаб из цяла Европа - значи разбити ли са или не? Като държава - да, впрочем в крайна сметка грешката беше тяхна, но това си е идеология.

Виктор Мураховски, главен редактор на сп. "Арсенал отечества"

В. М.: Съвсем сигурно е, че остават командният щаб на групировката, руският център за помиряване на страните, руският център за разминиране, ПВО на авиобазата Хмеймим и на Тартус, сухопътните сили за охрана и отбрана на тези обекти, остава и част от авиогрупата за подсигуряване на текущата дейност и изпълнение на внезапно появили се задачи. Остава военната полиция по КПП-тата в зоните за деескалация. Колкото до силите за специални операции, част от тях сигурно ще си тръгнат, но все едно ще остане някаква група.

Изобщо не сме се канели да изтегляме (групировката) изцяло - нали имаме договор за авиобазата, за логистичния пункт в Тартус. Не си тръгваме оттам; намаляваме групировката, но не я изтегляме.

Би Би Си: Но ето, Путин заповяда да започне изтегляне, какво става сега при това положение?

В. М.: Ами изтегляне, естествено. Ако припомним, че по време на най-силното присъствие имахме към 35-36 ударни самолета в Хмеймим, че и хеликоптери 15-16 броя, че и военнотранспортна авиация действаше на непостоянна основа, разузнавателни самолети се базираха там, общо излизаха до 40 самолета от различни типове, сега ще останат в пъти по-малко.

Дори във връхната точка обаче няма как да говорим за свръхмощна авиационна група. Какво са 36 самолета? Кажи-речи един авиационен полк.

Би Би Си: Може ли да смятаме ИД за победена?

В. М.: Ако говорим за военни формирования, организирана военна сила, която може да води полева война, тогава да. Тези формирования са разгромени и разбити, изгубили са лъвската част от техниката, включително бронираната, артилерията си и т. н.

Но ИД като терористична организация не е унищожена, защото е международна, има различни клетки от привърженици в Ирак и Сирия, из целия Близък изток и в Европа, на територията на ОНД и в Русия.

На сирийска земя обаче не действаше само Даеш (другото название на ИД, бел. Би Би Си), сега продължават да действат наследниците на Джебхат ан Нусра, Ахрар аш Шам, Нур ад Дин аз Зинки, които са особено силни в провинция Идлиб, в северната част от провинция Хама, в Източна Гута. При все че тези групировки все пак не представляваха такава организирана военна сила като ИД.

Александър Голц, зам.-главен редактор на онлайн изданието "Ежедневний журнал"

А. Г.: Операцията явно е навлязла във фаза, в която с атаки от въздуха нищо не се решава.

А за войските на терен не знаем нищо. Значи началството изобщо не е длъжно да ги изтегля или някак да демонстрира такова нещо.

Би Би Си: Ще може ли сирийската армия да поддържа сигурност самостоятелно? Боеспособна ли е тя?

А. Г.: Освен да е станало някакво чудо, близко е до ума, че след шест години война сирийските войски са доста обезкървени.

Съвсем наскоро "Красная звезда" помести репортаж, в който много бодро се разказва как руските военни съветници учат на бойни умения 40-50-годишни сирийски резервисти. Това показва, че всички ресурси са изчерпани. С оглед на това последните успехи на правителствените войски са доста трудно обясними.

Сега вече никой не крие, че операциите са планирани от руските съветници, това се заявява с гордост. Сирийските войски осъществиха дълбоки, многоходови операции - това сочи, че на терена присъства някаква сила, която преди я нямаше.

Това са или нови ирански отряди, Хизбула, или пък наемници от (частната военна компания, б. пр.) "Вагнер". От друга страна, ако тези отряди останат, сирийците по принцип ще могат да воюват и занапред.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
22
 
! Отговори
споко преди 6 години
В Сирия остават две бази в който има достатъчно техника и сили да избият всеки терорист подал си главата,вия по добре се запитайте какво прави САЩ в Сирия без покана и разрешение ....
114
13
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
никой от никъде не се изтегля...театър..за пред медиите...Путин винаги играе 2 представления...едно пред завесата и другото зад завесата...
113
2
 
19
 
! Отговори
чери преди 6 години
До АнонименТЕ И АМЕРИКАНЦИТЕ НИ "ПОМАГАТ" ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ И НАИСТИНА СЕ ВИЖДА ДОКЪДЕ СМЕ СТИГНАЛИ.АМА НАИСТИНА!
112
6
 
10
 
! Отговори
чери преди 6 години
До АнонименГОРКИЯ ПУТИН! ЩЕШЕ ДА ФАЛИРА ОЩЕ ПРЕЗ 2014. БРЕ ТИ ДА ВИДИШ! НЕ ФАЛИРА ГАДА БЕ. НЕ ФАЛИРА. СЕГА 100% Е ФАЛИРАЛ. НЯМА НАЧИН.
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще помага Каракачанов и Симеонов в атака със Сидеров.
110
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хората си гледат интересите на държавата и имат независима политика...в отличие на някои други...
109
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старшият научен сътрудник в Кралския обединен институт за изследвания на отбраната Игор Сутягин е толкова лично засегнат и огорчен от триумфалната победа на Русия над терористите в Сирия, че дрънка откровени глуп0сти.Проста агитация и пропаганда.
108
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще останат американците да поддържат така наречената "опозиция"...
107
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, на Черноморието доста сме се забавлявали с рускинчетата през годините. Глупостите, че руснаците си пазят жените ги разправяй на друг. Колко сайтове за руски булки има? Идват в най-бедната европейска страна България да се женят за българи-тираджии само и само да се спасят от путиноният рай! А в Германия си дават г... под път и над път.
106
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбрали са грешно Путин. Той е казал на терористите да се прибират у дома в Русия да празнуват..ха.ха 2500 руснаци(православни) има в ИД и още 6500 от другите народи в РФ. и сирийския народ не съм видял да посреща с хляб и сол "руските освободители."
105
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предизборно "изтегляне" на войските. Нищо повече.
104
3
 
12
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 6 години
До Рутений 106 Скъсал се е да онанира с картинки на рускини. Първо в Германия 90 на 100 от т.н. рускини всъщност са украинки, а не рускини и второ си знаят цената. С *** едва ли биха си легнали. За сведение рускините и украинките ,които живеят в Германия са доста охранявани от своите. На твоя тъпкач най много някой украински казак да му се е израдвал в тъмното. *** нищо. Това са новите европейски ценности. Няма само той да те опъва. Да види какво е.Така ще можете да се употребявате взаимно.
103
2
 
12
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 6 години
До Рутений 106Само дето забрави да кажеш че това са преселници от времето на Елцин, когато Русия лижеше *** на САЩ, а конгреса определяше бюджета на Русия. От 2 години насам е обратното.В Русия са се върнали над 1.5 милиона руснаци, а са напуснали около 100 000. Освен това *** не бъркай купуването на имот някъде в Европа или Америка с миграцията.Много хора го правят за бизнес.За сведение на овцете като тебе у нас имоти имат 1.2 милиона англичани и толкова Руснаци.Те дали жевеят у нас а?
102
11
 
7
 
! Отговори
Рутений 106 преди 6 години
До ВикингаДа бе не мигрирали руснаците, затова ли има само 3 милиона в Германия и още толкова в САЩ, Франция, Великобритания? Ако премахнат визите половин Русия ще се пресели в Западна Европа, както сега цяла украйна емигрира в Полша и други европейски страни. Дори в България, най-бедната страна в Европа, е пълно с руснаци. Рускините идват да се женят за бългапи. Смятай колко ви е зле Русийката към която ни бутате със зъби и нокти, другаре.
101
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, у Близкото Изток шЪ става много "рошаво", което ще рече всеки срещу всеки и всичкото "камила" срещу Израел!Явно Путин е осетил къв "кадаиф" има да става там (или някой "екстрасенс" му е нашепнал) щото всички са се събрали на едно парче земя:- Сирия-Ирак-Йордания-Ливани за капак - Израел-"Хизбула"-Иран (с воения си контингент и съветници)Турция (на север)- кюрдите- САЩ с коалицията си от ИД и Ал-кайдата за туй май е решил да си прибере момчетата.Абе, голямо "мурабе" сЪ очертава!
100
5
 
20
 
! Отговори
Викинга преди 6 години
Здравейте,Аз съм в Москва,за разлива от много други тук,които пишет глупости без и процент истина.Разликата между нас и руснаците е,че те при проблем се обединяват за секунда,а ниже бягаме да се "спасяваме" в чуждата къща ,а не мислим,че ты не е наша и от там ще ни изхвърлят !Имама си прекрасна държава,а ще я унищожим с прототията си!Братя славяни ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ !!!!!!!!!
99
21
 
7
 
! Отговори
Polska преди 6 години
Ислямска държава е създадена от генералите на Садам, които са били тренирани от Русия. Русия просто влезе в Сирия за да спаси кървавия си диктатор, посегнал на собствения си народ и избил десетки хиляди жени и деца. Най-много войници в редиците на ИД са от Русия. Русия е терористична страна и винаги е на страната на лошите. Русия подкрепя и терористите от Иран, Палестина и Северна Корея. Незнам как може да има фенове на тази ***. Народа няма пенсии, а Путин дава пари да крепи диктатури.
98
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Примитивния ти русофилски фундаметализам безспорно доказва, че си израсъл и живееш в поселище с не повече от 5000 души.Да отидеш понякога на пазар до хипермаркет в близкия голям град за теб е стрес и приключение. Мнозина от будните умове на България са израсли на село. Но те са чели, а не пили като теб.
97
0
 
2
 
! Отговори
Факт!Сион!Сорош! преди 6 години
го доказват.А не на Хилъри!Айде ауфвидерзеен и на теб че не ми се занимава повече мнението съм си го казал рано или късно се стига до тоталното превъзходство няма равни никой не е равен винаги има някой който е повече от друг и логичното е тоя по-малкото човек просто да бъде отстранен сиреч убит и така!
96
3
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
А за тоталната победа на Русия спор няма.Чрез Асад отрязаха алтернативните доставки на газ за Европа и по този начин стават монополист на пазара особено с изграждащият се Северен поток 2.Сащ глобализма Сорош са аут няма ги не играят аут оф дъ рейс!Щото няма как да накараш компаниите в Германия да ползват по-скъп втечнен газ и да фалират.А без силна Германия и ЕС Сащ не могат да оказват достатъчен натиск на Русия.Нямат полезен ход.Ауфвидерзееен на глобализма и самият избор на Тръмп от Ротшилд