Русия и изборите в САЩ: Как демокрацията се влияе от нета?

"Гардиън": От услугите на Facebook и Google може да се възползва всеки
19 фев 2018 11:15, Анисия Иванова
37
Русия и изборите в САЩ: Как демокрацията се влияе от нета?
Снимка: архив Reuters

Разбира се, че Русия се е опитала да повлияе на президентските избори в САЩ - шокиращото е, че се е оказало толкова лесно. Повечето следили случая вече са убедени, че Москва е направила всичко по силите си за избирането на Доналд Тръмп, но подробностите какво точно е било направено, според обвиненията на специалния Робърт Мълър, са по-слабо проучени, отбелязва в. "Гардиън".

Според отправените от Мълър обвинения за повлияване на изборите в САЩ 80 души са работили на пълен работен ден, преструвайки се на американски граждани и използвайки частна виртуална мрежа, за да изглежда, че постовете им идват от САЩ. Те са се концентрирали върху Faceboоk, където са създавали групи, чиито имена са имали за цел да използват и разпалят разделението в американското общество.

Всичко това може да е шокиращо за тези, които не знаят как може да бъдат използвани Faceboоk и други социални медии. По-важният въпрос е дали новините трябва да ни шокират. Както показват обвиненията за руската кампания, някои от най-ефективните методи за разпространяване на послания в социалните медии дори не се отчитат като реклама, което ги прави по-ефективни - също като пропагандата, представена като нечие мнение.

Когато зададем въпроса защо Русия е била в състояние да направи това, очевидният отговор е, че може би защото всеки може да го направи. Големият дуопол на Faceboоk и Google ги превръща в най-влиятелните рекламни агенции, които светът е виждал. От услугите им може да се възползва практически всеки.

Най-притеснителният въпрос зад подробностите от обвинението не е дали Русия е направила това, което се твърди, а кой още може да води подобни кампании. Групи за натиск от САЩ, като НРА (Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия), големите петролни и тютюневи фирми, са използвали подобни методи от десетилетия, съзнателно създавайки объркване за известни факти. Всъщност те дори са подобрили предполагаемия план на Русия, правейки дарения за предизборните кампании на известни политици.

Рекламите, поствани от Русия във Faceboоk, са били абсурдни, но ефективни, защото стотици хиляди американци са казали подобни неща, без да им се плаща. Големият шок от обвиненията на Мълър не е, че Русия се е възползвала от големите слабости в американската политическа система - това е нормално за враждебно настроена сила - а това, че тези слабости са толкова лесни (и относително евтини) за използване от всекиго, подчертава в. "Гардиън".

Описаният от Министерството на правосъдието на САЩ руски заговор изглежда дързък, но с относително тясна насоченост, пише в. "Ню Йорк таймс". Самият факт, че подобни усилия може да са повлияли на резултата, или поне са имали подобна цел, подчертава влиянието на една сила, която дестабилизира американската демокрация далеч повече, от които и да било измислени в Москва новини. Тази сила е политическата поляризация.

"Привързаността към партии може дори да промени паметта и оценките", показва неотдавнашно проучване на политическите анализатори Джей Ван Бейвъл и Андреа Перейра. "Привлекателността на фалшиви и недостоверни новини е сериозен проблем за нормалното функциониране на демокрацията", добавят те.

Политическото разделение е обхванало политическата система на САЩ, отслабвайки политиката й и правейки я податлива на манипулации. Руската дезинформация може да е влошила симптомите, но самото обвинение напомня, че основната болест, вероятно далеч по-вредна, е чисто американско творение. Фалшивите твърдения не са създали нови разделения в обществото на САЩ, а са използвали вече съществуващи такива. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой контролира Фейсбука?Например един български бизнесмен описа как се контролира и манипулира фейсбука от България от НДК от хора на Ц.
15
0
 
24
 
! Отговори
Дрлън дрън преди 6 години
Тази статия е несериозна! Нито един факт! Имало някакви реклами, които повлияли на базата на разделението...Какви реклами, Кои реклами? Може би на ЗАЗ? Имало нещо, което повтяряли хората? Какво е това нещо, което повтаряли хората...? Дрън дрън ярина. Безпомощни политици, фалирали, но неотказали се от вредната си власт. Важното е, че вече дори няма какво да кажат. Не замлъкнат завинаги.
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стават смешни с този театър. Все Русия им е виновна на каръцците. Май нарочно тласкат политиката към война. Винаги им трябва някакъв враг, Ислямска държава е победена и сега идва на ред Русия. А след Русия сигурно и зелените човечета с летящи чинии ще пуснат, само и само да сме в страх и напрежение. Пикам ви и на политиците и на световния ви ред.
13
0
 
15
 
! Отговори
ха-ха-хакер преди 6 години
Анонимен деанонимизиран служител от ФБР, участващ в неуточнено точно разследване, със съдействието на известни неизвестни, именити, безименни, ненаименувани детективи и ха-ха-хакери, под неприкритото прикритие на явни тайни служби, с незабележимо забележими методи, съобщил, че има неустановено установени, скрити покрити, рационално ирационални, теоретични предположения, за намеса на Русия в изборите в САЩ. И изобщо по целия свят и извън него.
12
0
 
21
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
"Разбира се, че Русия се е опитала да повлияе на президентските избори в САЩ - шокиращото е, че се е оказало толкова лесно. Повечето следили случая вече са убедени, че Москва е направила всичко по силите си за избирането на Доналд Тръмп"Разбирам само ,че това е поредната *** западна пропаганда :)
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Допускам,че е възможно Русия да са участвали,но не мисля,че те са основния потребител от едно такова действие.Каква им е ползата дали е единия или другия президент?Обаче има държави,които имат полза и то не само една държава,да се направи манипулация. Някои други пък си решиха кюрдския проблем например със смяната на правителството в щатите и т.н.Мисля,че и Меркел беше засегната от смяната,случая не е един.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В Москва са си умрели от смях. Събуди се, Америка!", писа президентът тази сутрин в нова поредица туитове.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИнтернетЯ и гласът на народа ще смачкат главата на Сатаната!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това са пълни глупости. на тези политици мисленето им е като от втората световна. пропагандата им е прозрачна и несериозна. никой не ги взима насериозно вече, и авторитета им пада. мъчат се да измислят всевъзможни обяснения за провала си. демокрацията била заплашена от интернет ? а какво ако ви кажа, че интернет е демокрацията, а това което е заплашено е само естаблишмънта на милиардерите, на лъжата и манипулацията. те вече нямат сила и в бъдеще ще става по зле за тях. в нас е силата и бъдещето.
7
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
брокерьт го назначи впк на сащ русия е дьвка в устата на ам медии да отвличатвниманието на 300 милиона гмо мозьци които вчера се сетиха да протестират зарадиубииството на 17 деца вьв флорида една година се продаде орьжие за 350 милиардана са на катар за 4 милиарда на пентагона 700 милиарда каква русия какви 5 лева
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Разбира се, че Русия се е опитала да повлияе на президентските избори в САЩ" - откъде се разбира? За цяла година няколко агенции за сигурност всяка с бюджет, колкото на цяла държава не можаха да намерят нито едно доказателство за тая прословута намеса, но продължават да ни убеждават в нея и трябва да им вярваме само на "честната" дума. Не, мерси.
5
2
 
21
 
! Отговори
ДА преди 6 години
САЩ станаха за смях,при 10 секретни и тайни служби с бюджет над 10 милиарда уж някой им се на мешал в изборите,ако това е истина браво на тези който са го направили,боли нали да видят те като правят преврати и се месят навсякъде как е...
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето на социализма пречеше капитализма, а сега на капитализма им пречи социализма. При положение, че някои капиталистически държави подържат безплатно обучение, згравеопазване и социални придобивки. Само, че колониализмът свърши и сега много от западните държави няма от къде да крадат, затова им трябва някой виновен.Превърнахте Европа в колониална клоака със съществата от гз на географията които довлякохте.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много лесен за манипулации бил американския народ, бе!
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не се гръмнете бе??? Значи трудягите от "ръждивия пояс", които са загубили хляба си, когато краварските олигарси пренесоха производството в Китай са толкова глупави, че им е трябвало някакви си фейбуковски съобщения та да разберат, че трябва да гласуват за Тръмп, който им обеща работа, а не за оная лигава тетка, дето ги разори!!! Нас ли ни правите на ***, тях ли.............?????
1
1
 
25
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Не знам кое от написаното е вярно и кое не, но ако Русия е успяла толкова сериозно да манипулира изборите, то САЩ трябва сериозно да се замислят как при такъв бюджет не могат да си осигурят национална сигурност.