Тръмп със заплахи към ЕС: Облагаме колите с входни мита!

Президентът на САЩ се оплака отново от търговския дефицит
Обновена: 4 мар 2018 01:06 | 3 мар 2018 22:50, Екип на Investor.bg
106
Тръмп със заплахи към ЕС: Облагаме колите с входни мита!
Снимка: Reuters, архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши ЕС да наложи мита на колите му, ако Съюзът вземе ответни мерки срещу митата, които Тръмп обяви върху вносната стомана и алуминий, предадоха ДПА и АП, цитирани от Investor.bg.

"Ако ЕС иска да увеличи вече високите си мита и бариери за американски компании, които работят на негова територия, ние просто ще наложим мито на колите му, които свободно влизат в САЩ. Те правят невъзможна продажбата на наши коли (и други стоки) там. Голям търговски дисбаланс!", написа Тръмп в Twitter.

Тръмп се оплака отново от търговския дефицит и го обясни с "нашите много глупави търговски споразумения и политики". 

"Други страни "се подиграват на лидерите ни, които станаха за посмешище. Край на това", добави Тръмп.

 

Tърговският спор започна в четвъртък, когато Тръмп обяви намерението си да наложи мита от 25% върху вносната стомана и 10% върху много категории вносни алуминиеви продукти. Това накара търговските партньори на САЩ да обмислят ответни мерки и предизвика критики от страна на МВФ и СТО. По-късно Тръмп заяви, че "търговските войни са нещо хубаво и лесно се печелят".

 

 

Говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн заяви, че ЕС отдавна се готви за такава ситуация и добави, че Съюзът е готов да вземе защитни мерки за европейския пазар на стоманата, а освен това ще се стреми да реши спора в Световната търговска организация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сложете по-големи мита на Епъл, Форд, Боинг, Кока-Кола, Пепси и изгонете МакДонълдс и КФС. За друго което произвеждат американските некадърници не се сещам. Те не произвеждат нищо.
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото рабирам от медицина, ниските им мита са за стимулиране на консумацията от американския гражданин. А тя е най-важният им параметър. Не случайно цените в щатите са най-ниските.
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина другарите разбират от всичко, но най вече от икономика. Стига сте давали акъл на Тръмп той знае какво прави , а оправете нашата икономика. Вече над 50 години затъваме с вашите умнотии.
48
2
 
6
 
! Отговори
Чичко Маркс преди 6 години
Това вече съм го описал и е много просто - война за пари-стоки-пари прим между режимите във Вашингтон и Брюксел!
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещата са по-сложни,не са просто между държави,а и разни лобита,които се интересуват от печалби,но пет пари не дават за държавите+кухи уж държавни структури,но де факто защитаващи не интересите на държавата,а фирмите и лобито,които им плащат и откъдето печелят.
46
6
 
4
 
! Отговори
ха-ха преди 6 години
Палчовци. 90% от алуминия се произвежда в Русия. 95% от алуминия е от рециклиране! Всъщност, Русия в най добрия случей запълва дупката от 5%. Всъщност, не русия а един олигарх роден в колхоз. със странно име...... Дерипаска!
45
4
 
4
 
! Отговори
ДО 41 преди 6 години
Е не може да сте толкова ***! Какви сте, не знам, комунисти, социалисти, обикновенни улигофрени. Ама такива глупусти дрънкате, че не е истина. Пияни мозъци или избушени кратуни. Спрте да пиете поне за седмица и си направете хормонални прегледи, поне. Супери, Меркел, Бойко...... Ужас и безумие!!!
44
1
 
14
 
! Отговори
Юнкер преди 6 години
Не ни се искаше да взимаме крайни мерки, но не ни оставяте друг избор. Ще наложим мито на Хуба-Буба и Орбит, Кит-кат, зрънчото Чийтос...
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера разбрахме че юнкер обещал да увеличи "реципрочно"митата на дънки и мотори......имам чувството че в ЕС всички управляващи са като нашите българските-кухи ***. Сега пак реципрочно могат да отговорят а увеличаване митата на бисквитите орео,понеже пращят от акъл
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Междо другото,първата описана търговска война в историята е между България и Византия,между Цар Симеон Велики и император Лъв Философ.Стилиан Зауца премества тържището за българските стоки от Константинопол в Солун и ги облага с данъци,а българските търговци се оплакват на Симеон,след което започва война,завършила с победа на Симеон.
41
1
 
4
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
Ликвидирайте тая фалшива копания Тайтън машинъри.
40
4
 
16
 
! Отговори
Adam преди 6 години
А лалаха глупости за свободен пазар и демокрация:)))) ЕС ако е независим да наложи мита и глоби на американските корпорации и санкции за неспазване на човешките права:))
39
1
 
32
 
! Отговори
??? преди 6 години
А до преди две години щяхме да подписваме безмитно споразумение ЕС-САЩ
38
2
 
27
 
! Отговори
Венци преди 6 години
ЕС готви безпрецедентен по мащабите си отговор! Ще облага с мито вноса на американския бадем!
37
14
 
21
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Веднъж един финансов експерт каза за тоя риж шапшал нещо много вярно: - Когато се надуваше имотния балон в САЩ и всички ставаха мултимилионери от това, единствено Тръмп успя да фалира 4 пъти. Сега пак почва с неговите схеми, които няма да доведат доникъде. Тъпо парче се оказа, много даже.
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарят полковник Тръмп шъ такова лелята на Кравария!Просто не трябва да му пречят!
35
6
 
14
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Германците са аут!
34
1
 
0
 
! Отговори
Коки преди 6 години
До Малко по-запознатотдавна - по-малко от година ...
33
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баща му му е дал 13 милиона. От толкова пари да направиш няколко милярда не е лесно. Ако беше, Клинтън щяха да са милярдери. А те не са. И не само те. Клинтън си плати на изборите за натиска да се приеме *** идеологията, а не заради руснаци или нещо друго. На хората им писна социопати да им обясняват кое е правилно и морално и кое не е.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има заводи на Интел в Германия.