Тръмп със заплахи към ЕС: Облагаме колите с входни мита!

Президентът на САЩ се оплака отново от търговския дефицит
Обновена: 4 мар 2018 01:06 | 3 мар 2018 22:50, Екип на Investor.bg
106
Тръмп със заплахи към ЕС: Облагаме колите с входни мита!
Снимка: Reuters, архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши ЕС да наложи мита на колите му, ако Съюзът вземе ответни мерки срещу митата, които Тръмп обяви върху вносната стомана и алуминий, предадоха ДПА и АП, цитирани от Investor.bg.

"Ако ЕС иска да увеличи вече високите си мита и бариери за американски компании, които работят на негова територия, ние просто ще наложим мито на колите му, които свободно влизат в САЩ. Те правят невъзможна продажбата на наши коли (и други стоки) там. Голям търговски дисбаланс!", написа Тръмп в Twitter.

Тръмп се оплака отново от търговския дефицит и го обясни с "нашите много глупави търговски споразумения и политики". 

"Други страни "се подиграват на лидерите ни, които станаха за посмешище. Край на това", добави Тръмп.

 

Tърговският спор започна в четвъртък, когато Тръмп обяви намерението си да наложи мита от 25% върху вносната стомана и 10% върху много категории вносни алуминиеви продукти. Това накара търговските партньори на САЩ да обмислят ответни мерки и предизвика критики от страна на МВФ и СТО. По-късно Тръмп заяви, че "търговските войни са нещо хубаво и лесно се печелят".

 

 

Говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн заяви, че ЕС отдавна се готви за такава ситуация и добави, че Съюзът е готов да вземе защитни мерки за европейския пазар на стоманата, а освен това ще се стреми да реши спора в Световната търговска организация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
21
 
! Отговори
Северозападнал преди 6 години
Почти всички компютърни части(процесори, дъна, видео карти, памети, хардове и т.н.) се произвеждат в Тайван. Не знам как намешахте Кореа, още по малко пък кравария. Те затова Китай не си дават островчето.
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е бизнес. Нищо повече. Ние също имаме мито за внос от САЩ.
29
11
 
31
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Митьо:Хората преди всичко купуват японски и корейски коли.Защото са качествени и евтини, за разлика от европейските и американските.
28
11
 
26
 
! Отговори
Митьо преди 6 години
***, забогатял с пари на готово от баща си. Изкуфял, живеещ в собствения си свят на Фокс нюз, хамургери, моделки и пари. Език на изразяване на ниво 4 клас (доказано по време на кампанията) и още по-ниско интелектуално ниво. Хората купуват европейски коли, просто защото са по-качествени. Всеки човек с елементарни познания по икономика знае, че от търговските войни файда няма между сходни по големина пазарни субекти.
27
2
 
20
 
! Отговори
Малко по-запознат преди 6 години
До Да бе post 26"Опел не изнасят, щото е на Ген Моторс"ОПЕЛ е на Пежо бе мен !!!Отдавна беше собственост на GM
26
21
 
38
 
! Отговори
Европеецо преди 6 години
Става интересно.Европа начело с Германския локомотив се подготвя за челен сблъсък със САЩ, Англия и Русия едновременно.Колко много ми прилича на ситуацията от първата и втората световна война.. Резултата винаги е бил много печален за Европа и по-специално за Германия.А България както винаги е закачена на германския влак на ужасите.Виждаме безпогрешно силния на деня, но никога не познаваме силния на утрешния ден.Вродена тъпота, какво да правиш..
25
7
 
25
 
! Отговори
българина преди 6 години
всяка империя която се е опитала да владее света изчезва! рим сега е музей на открито, гърция и турция също, сащ са на път да станат най големия и луксозен музей. основните експонати ще са пясък камъни полумесеци и войнишки пластни със синджири на убити войници по целия свят... някой друг препариран *** и безбройни декларации за демокрация и списъци с нпо терористи и групировки
24
4
 
41
 
! Отговори
Да бе преди 6 години
Бмв, Мерцедес имат заводи в САЩ! Фолксваген имат в Мексико и Канада. Опел не изнасят, щото е на Ген Моторс. Френски коли няма в САЩ. Остават Ферари, Ламборгини и Порше, които ще поскъпнат, ама те и сега не са евтини. Не се сещам за техни американски аналози. ЕС ако не се дърпа от търговията с Китай, Индия и Русия, щеше да е в пъти по-богат.
23
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Нали....и на мене ми е кеф! Само не мога да разбера КЪДЕ им отидоха глупотевините, дето ги плещеха за някакви си"международни договори", "свободен пазар", правила на Световната търговска организация и всякакви си там бла-бла-бла.....Май как си е било откак свят светува ПРАВИЛАТА ГИ ОПРЕДЕЛЯ ПО-СИЛНИЯ!!! И обикновенно за него те не важат! Ммдддаааа.........явно 28 години ни стигнаха за да разберем лицемерието на ония! Е, на някои от нас това беше ясно още тогава, но другите......
22
6
 
16
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До българина(16)Мислиманска муцуна?Санкциите на ЕС срещу Русия нямат нищо общо с Израел, а са плод на изneдepacтeнaтa западно-европейска претенциозност на следвоенните им поколения.
21
3
 
30
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
аз тесла не съм карал но до преди 30 г китай бяха *** в сравнение със сащ, сега има 50 независими китайски авто марки сащ имат 2! представи си след още 30 г.... направо ще е страшно... сащ са пътници във всяко отношение. китай имат резервни ходове, огромен вътршен пазар и работливо население и относително еднородно население. сащ ходапечата денонощно фалшиви долари, да направят гражданска война с мексиканците или световна война! кое е по реалистичното. сащ са вече просто държава но с претенц
20
20
 
8
 
! Отговори
До до уса технолоджи преди 6 години
Какво да ти кажа , ти боравиш с интернет писания - не си виждал на живо нито тесла нито китайска кола, камо ли да да си ги пробвал и двете. А относно броя на населението - това не е решаващо в случая на технологиите. Само мога да ти кажа че всичките амнайсе ядрени супер мощни процесори са американска разработка, а китайчета се мъчат да копират нещо, ама не е съшото, камо ли да е по-добро.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По критерии таратайка единствения коткурент на руските са америкатските коли.
18
4
 
40
 
! Отговори
до уса технолоджи преди 6 години
за това ел китайски коли са два пъти по евтини от тесла пък вървят същото, американските разработки са малко мит, науката е в азия китай япония тайван малайзия... някак си 2млрд души срещу 300 млн от които половината не са бели.... сащ издишат и едва удържат някак си статуквото карат на батерии последните 5 г, идва им края на еврейската им империйка, после са израел...
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами дааа така ще си докарат производството за щатите в щатите
16
36
 
11
 
! Отговори
Текнолоджи Юесей преди 6 години
До Анонимен 14Във 99% от автоматиката и автомобилите чиповете са хамерикански. Това че китайците бълват чипове за мас продукция основно таблети и телефони, не означава че може без американските. Китайците могат да копират но не и да проектират, а това което са проектирали е на светлинни години назад от щатските.
15
6
 
33
 
! Отговори
българина преди 6 години
нека ЕС да не спазва санкциите срещу Русия, евреите ще мятат келимявките от яд! искаме търговско споразумение с евразия и сащ и израел са свършени с циониските им сатанински глупости, няма сорос морос цру мит и друг башибозук
14
5
 
5
 
! Отговори
Do 12 преди 6 години
Ес и САЩ им викаш те? В кое време живееш? Ние сме в ЕС.
13
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Текннолоджи:забрани само износа на микрочипове от щатите и ще върнеш останалия свят 50 години назадНе бе брато - не гледай повече холивудска пропаганда!Къде ги видя ти чипове в "щатите"?? Проблема ще бъде, ако китайчетата и корейчетата спрат износа на чипове за "щатите".
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Василев. Тоя, имунизирания, явно и ваксината не може да му помогне, много му е напреднало заболяването.