Лондон обмисля следващия си ход в шпионския спор с Русия

Руските ответни мерки се оказаха по-сурови от очакваното
17 мар 2018 15:40,
254
Лондон обмисля следващия си ход в шпионския спор с Русия
Снимка: БТА

Британското правителство потвърди експулсирането на 23 британски дипломати от Русия и каза, че Съветът за национална сигурност на Великобритания ще се събере на заседание в началото на следващата седмица, за да обсъди следващите стъпки в спора между Лондон и Москва заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Британското външно министерство заяви, че е очаквало ответните мерки на Русия, които включват затваряне на консулството на Великобритания в Санкт Петербург и прекратяване на дейността на Британския съвет.

Британското правителство вече нареди на 23 руски дипломати да напуснат страната в отговор на отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитично вещество, разработено от бившия Съветски съюз.

"Руският отговор не променя фактите по случая - опита за убийство на двама души на британска земя, за който няма друго заключение, освен това, че е виновна руската държава", заяви външното министерство.

Руският отговор беше по-суров от очакваното. Затварянето на офиса на Британския съвет в Москва ще прекъсне културните връзки, а затварянето на генералното консулство в Санкт Петербург ще сложи край на британското дипломатическо присъствие във втория по големина руски град, отбелязва Ройтерс.

Британският депутат Том Тугендхат каза, че решението за затваряне на офиса на Британския съвет в Москва ще навреди на руснаците.

"Голям срам за руснаците е, че затварят Британския съвет, който прави толкова много за образоването им на английски език и за това да им помогне да получат работа и възможности по света", заяви той пред Би Би Си.

Бившият британски посланик в Русия Родерик Лин каза, че Великобритания би трябвало да избягва да бъде въвлечена в продължителна конфронтация с Русия.

"Не мисля, че би било разумно да бъдем въвлечени в кална борба с горила", заяви той по Би Би Си.

Очаква се външните министри от Европейския съюз да обсъдят следващите стъпки на заседание в понеделник. Някои призовават за бойкот на предстоящото Световно първенство по футбол в Русия (б. ред.: от страна на официалните лица, без да се поставя под въпрос участието на съответните национални отбори).
Британският министър-председател Тереза Мей иска да събере глобална коалиция от страни за наказване на Москва, посочва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
11
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Лyд умора няма!
16
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Място за спор няма ,фактите говорят- запада е по-развит и богат във всяко едно отношение спрямо изтока.
15
2
 
25
 
! Отговори
кой преди 6 години
До Анонимен 13Дивак си ти щом вярваш на такива измислени провокации за г.лупаци.
14
34
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойкот на всичко руско !
13
34
 
4
 
! Отговори
голям праз преди 6 години
Русия била затворила английското посолство ! Англичаните не гладуват ,но руснаците едва свързват двата края ! Гледайте в ютуб - жизнь в россии
12
3
 
28
 
! Отговори
факти няма преди 6 години
Няма никакви отровени и никакъв газ,медиите в Европа почват да се съмняват в тази история без доказателства и снимки.
11
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия си е дивашка страна и си служи с дивашки методи за разчистване на сметки и ликвидирането на всеки осмелил се да се опълчи срещу мафията която управлява
10
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните си еВат роднинете, живеят в абсолютно кръвосмешение - това е и причината да са толкова грозни и с увредени гени. Да не говорим, че в грозните им рижави тикви има основно бръмбари.
9
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврейката, рожба на кръвосмешение - Тереза Мей ще съжали 1000 пъти, че се заяде с Русия.Освен това Пакистанобритания от догодина няма да съществува нито икономически, нито физически.
8
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 1Ами да я спрат!Хахахах! И ще фалира *** за две седмици без парички.
7
29
 
4
 
! Отговори
без руски газ преди 6 години
Развитите западно европейски страни нямат нужда от руски газ ! Произвеждат газ от биопродукти и покриват 60 % от нуждите си ! Другите 40 % ще ги внасят от Норвегия Румъния и др. страни които имат значителни залежи на газ
6
33
 
3
 
! Отговори
Е да де преди 6 години
До наблюдателАма сега и Франция и Германия са в един общ юмрук със Англия и САЩ срещу диваците от Азия
5
37
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само бой по руските канчета ,те от друго не разбират
4
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия може да заведе иск по снимката за гавра с националното й знаме.Тоя британски пенсионер, рожба на инцес ще отговаря пред Съда.
3
36
 
3
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До 1Абе що сте толкова малoумни да си мислете, че без вашите ресурси (то всъщност това е единственото което имате) и света ще спре? Ами ай де де, спрете го, да ви видя откъде ще вадите пари, като сте пълни нещастници. Техника като Южна Корея ли ще изнасяте...??? Ха-ха-ха, смяяяяяях, че вие нищо друго нямате бе, проказа
2
6
 
42
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Странното е ,че англичаните са държат като ущипани.А вие какво очаквахте?Русия да падне на колене?Е,тук вече не сте познали.Между впрочем,не е лошо да обмените информация със Франция и Германия.Те също опитаха,ама...е ,хайде те ще ви разкажат!
1
43
 
8
 
! Отговори
русопитек преди 6 години
Да се наложат още по-големи санкции на русия ! ЕС трябва да е единен по този въпрос , всички заедно ЕС , САЩ ,Великобритания и другите големи икономически сили срещу руските диваци !