Москва доставя на Дамаск зенитни комплекси С-300

Руски издания: САЩ засилват натиска върху Русия и Сирия
23 апр 2018 09:30, Елка Василева
80
Москва доставя на Дамаск зенитни комплекси С-300
Снимка: архив, Reuters

Съвсем скоро Дамаск може да получи от Русия зенитни ракетни комплекси С-300 "Фаворит", пише в заглавие "Комерсант". Първите изявления на руски военни в този смисъл прозвучаха едва часове след масирания ракетно-бомбен удар по Сирия, нанесен от САЩ, Великобритания и Франция на 14 април, посочва вестникът.

Според него Дамаск е договорирал зенитните ракети още през 2010 г., но сделката е била анулирана по молба на Израел, който се опасявал за въздушното си пространство. Този път се предвижда "Фаворитите" да бъдат доставени от Москва безвъзмездно, за да може режимът в Сирия бързо да изгради ешелонирана система за противовъздушна отбрана, способна да защити от обстрели Дамаск и базите с разположена авиационна техника. Според експерти израелските военни ще реагират предсказуемо негативно, а някои допускат и техен удар по позициите на С-300. Най-вероятно впрочем Русия ще изпрати на сирийците употребявани оръжия.

Тел Авив ще реагира твърде нервно, коментира военният експерт Руслан Пухов. Но "след априлския удар Русия трябваше да отвърне някак на САЩ и съюзниците им - явно е бил избран вариантът показателно да подкрепи Башар Асад", допълва той.

По данни на "Комерсант" в зоните, където ще бъдат разположени системи за ПВО, на първо време ще има руски военни съветници, които да координират действията на сирийските специалисти. И ако Израел реши все пак да изстреля ракети по позициите на С-300, според източници на вестника последиците "ще бъдат катастрофални за всички страни".

Плановете на Вашингтон да остави своя самолетоносач "Хари Труман" в Средиземно море означават, че САЩ засилват натиска върху Русия и Сирия. Това заяви пред руската телевизия Ар Ти военният аналитик Игор Коротченко, съобщава "Взгляд".

Вчера се разбра, че във връзка с "нарастващите предизвикателства от страна на Русия" ударната група на американските военноморски сили начело с атомния самолетоносач "Хари Труман" може да остане в Средиземно море, нарушавайки реда за ротация на самолетоносачи, въведен от САЩ преди почти 30 години, напомня онлайн изданието.

Коротченко нарича това събитие "крайно опасна тенденция". "Наличието на доста мощен самолетоносач в Средиземноморието дава на САЩ възможност при някаква нова провокация срещу Башар Асад да задейства вече по-силен ударен компонент", казва той.

Според руския експерт решението на САЩ показва, че Вашингтон няма намерение да се откаже от използването на силови методи спрямо Дамаск, добавя "Взгляд".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
12
 
38
 
! Отговори
бля бля преди 6 години
Американците изстреляха 71 ракети и всичките поразиха целта.За какво ПВО ни проглушаваха ушите троловете на Путин?Даже в Днес имаше статия как Асад благодари на Русия за помоща.Къде отидоха онези С-300 и С-400 за които четохме толкова много?Не дай боже им подарят от тези С-300 най-много после отново да четем за Долината Бекаа или някоя друга дето Израилтяните са намушкали Асад.
48
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Viva eDOMХоди се лекувай бре момче. Вива, мива, на Ванга зе да се правиш, съвсем си превъртял, карай по-спокойно "ке ритнеш камбаните".
47
11
 
37
 
! Отговори
Литератор преди 6 години
Много ми харесва българската поговорка : "На гол тумбак -чифте пищови!" Тук трябва малко преработка : "На гол *** - чифте ракети!" От ватенки и от сирийска глупост може да се пръкне само едно: Глуповатник.
46
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немската телевизия ZDF с нови доказателства ,че ((химическата атака) в град Дума е ФАЛШИФИКАТ. След като разследващия журналист Ули Хак немски експерти по химическа защита и екип на телевизията отидоха и направиха на място много интервюта с така наречените(жертви) на ( хим.атака) и лекари и бяха взети проби за БОВ. от немската телевизия обявиха,че химическа атака както твърди запада не е имало и това е постановка на терористите подпомогнати от западни служби.
45
24
 
37
 
! Отговори
Тръмп е велик преди 6 години
С един туит накара 15 блядистански кораба да напуснат Средиземно мореАми ако пусне още един?!
44
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Глобал вормингТе имаха апетити за Крим, но Путин им го издърпа изпод носа.
43
5
 
42
 
! Отговори
Глобал ворминг преди 6 години
Израел искат да се местят някъде в Украйна поради глобалното затопляне и проблемите с арабите.
42
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен-43 Тези глупости равина в свинагогата ли ти ги наговори,че си седнал тук да се излагаш с такива коментари.
41
35
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са ефективни С-300, реагират 30 минути след атаката и то само в нарочен ръчен режим. Показват на врага че "Ние пак сме тук". Последната американска атака показа точно пълната несъстоятелност на руското ПВО. Ф-22 са държали на прицел руското ПВО в Сирия, но то изобщо не е реагирало и това му е спасило кожата. Едва 30 мин след приключването на атаката руснаците и техните асадовски марионетки са изстреляли 40 ракети и тържествено отрапортуваха че са унищожили 71 вражески ракети. Смешници.
40
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ванга предрече ,че голямата война ще започне от Сирия и ,че в тази война Руския цар и източните князе(разбирай) Иран ще победят и Русия ще освободи Божи гроб като изгони поганците от светите места(поганците -разбирай евреите) сега това предсказание се сбъдва пред очите ни.
39
8
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЧНО ТАКА ЕДИН МОЩЕН РУСКО-ИРАНСКО-СИРИЙСКИ К У Р ЗА ИСРАЛел ВРЕМЕ БЕШЕ РУSSИЯ ДА СПРЕ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С ХЛЕНЧЕНЕТО И ПРИЩЕВКИТЕ НА Ч*ФУТИТЕ .СЕГА ЗА СИРИЯ С-300,А АКО ЦИОНИСТКИЯ САЩ И ЗАПАД ПРОДЪЛЖАТ С ПРОВОКАЦИИТЕ СРЕЩУ МОСКВА И ИРАН ТО МОСКВА ДА ПОМИСЛИ ЗА ДОСТАВКА НА И РАЗПОЛАГАНЕ НА НЯКОЛКО МОДЕРНИ ЯДРЕНИ БАЛЕСТИЧНИ РАКЕТКИ НА ИРАН КОИТО РАКЕТКИ ПЕРСИТЕ ДА НАСОЧАТ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ И ТОГАВА ГЛЕДАЙТЕ КАКЪВ ЗАПАДНЯШКИ ВОЙ И КАКВО ПЪЛЗЕНЕ ОТ СТРАНА НА ТРЪМПОВЦИ,МАКРОНОВЦИ Ш Е ЕПРЕД ПУТИН
38
29
 
40
 
! Отговори
Viva eDOM преди 6 години
Русия при следващият спад на Рубльонката ще гриза автомати.С настоящите санкции и забрани на Олигарси да си пипат сметки скоро самият народ ще навре на *** ракетите в задният му двор за милиардите на вятър в Сирия.Дали доставя С400 на ислямските терористи в Дамаск Техеран или в северна Корея няма особено значение в модерният Уарфер Сирия ке-падне Русия ке-падне Иран ке-биде Унищожен.Люлките на ислямо фашистите Мюджахидини ще бъдат разтурени разсипани и закрити от НАТО-САЩ -ЕС Viva Европa-USA
37
17
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко ме съмнява, че ще го направят. Рискуват американците в отговор да доставят оръжие на Украйна.
36
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мухахахах сега 100 от 100 няма да стигнат целта !
35
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Такива показни акции като предната в Сирия"___________________________________Действително показна. Показа на целия свят, че тройният агресор е гaз под налягане. Цялото му пъчене и помпозност отиде в свирkaта с цел сплашване. Но срещна твърд отпор от Русия и се изложи като кифладжия.
34
1
 
34
 
! Отговори
123 преди 6 години
МИ добре де и какво от това. Да се стрелят там колкто си искат.
33
17
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С какво ще ги плати Асад? С камъни ли?
32
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Байконур миналата седмица изстреляха военен спътник който е бил доста тежък !Ако някой го интересува има инфо.
31
15
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещата ескалират!Не се радвайте руснака никога не прощава !Такива показни акции като предната в Сирия няма да има !Сега следва сериозната част когато трябва да се стрела и отбранява :)
30
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32Къде са снимките на целите без разрушения ?