Москва доставя на Дамаск зенитни комплекси С-300

Руски издания: САЩ засилват натиска върху Русия и Сирия
23 апр 2018 09:30, Елка Василева
80
Москва доставя на Дамаск зенитни комплекси С-300
Снимка: архив, Reuters

Съвсем скоро Дамаск може да получи от Русия зенитни ракетни комплекси С-300 "Фаворит", пише в заглавие "Комерсант". Първите изявления на руски военни в този смисъл прозвучаха едва часове след масирания ракетно-бомбен удар по Сирия, нанесен от САЩ, Великобритания и Франция на 14 април, посочва вестникът.

Според него Дамаск е договорирал зенитните ракети още през 2010 г., но сделката е била анулирана по молба на Израел, който се опасявал за въздушното си пространство. Този път се предвижда "Фаворитите" да бъдат доставени от Москва безвъзмездно, за да може режимът в Сирия бързо да изгради ешелонирана система за противовъздушна отбрана, способна да защити от обстрели Дамаск и базите с разположена авиационна техника. Според експерти израелските военни ще реагират предсказуемо негативно, а някои допускат и техен удар по позициите на С-300. Най-вероятно впрочем Русия ще изпрати на сирийците употребявани оръжия.

Тел Авив ще реагира твърде нервно, коментира военният експерт Руслан Пухов. Но "след априлския удар Русия трябваше да отвърне някак на САЩ и съюзниците им - явно е бил избран вариантът показателно да подкрепи Башар Асад", допълва той.

По данни на "Комерсант" в зоните, където ще бъдат разположени системи за ПВО, на първо време ще има руски военни съветници, които да координират действията на сирийските специалисти. И ако Израел реши все пак да изстреля ракети по позициите на С-300, според източници на вестника последиците "ще бъдат катастрофални за всички страни".

Плановете на Вашингтон да остави своя самолетоносач "Хари Труман" в Средиземно море означават, че САЩ засилват натиска върху Русия и Сирия. Това заяви пред руската телевизия Ар Ти военният аналитик Игор Коротченко, съобщава "Взгляд".

Вчера се разбра, че във връзка с "нарастващите предизвикателства от страна на Русия" ударната група на американските военноморски сили начело с атомния самолетоносач "Хари Труман" може да остане в Средиземно море, нарушавайки реда за ротация на самолетоносачи, въведен от САЩ преди почти 30 години, напомня онлайн изданието.

Коротченко нарича това събитие "крайно опасна тенденция". "Наличието на доста мощен самолетоносач в Средиземноморието дава на САЩ възможност при някаква нова провокация срещу Башар Асад да задейства вече по-силен ударен компонент", казва той.

Според руския експерт решението на САЩ показва, че Вашингтон няма намерение да се откаже от използването на силови методи спрямо Дамаск, добавя "Взгляд".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и тройката агресори на 14.04.18 г. можеха и бяха длъжни по законите на военното изкуство първо да унищожат, задействаните от Сирия стари руски ПВО-системи С-125, С-200, Буг, Квадрат и Оса, но не го направиха, а ги оставиха да свалят 70% от изстреляните ракети. Кой им попречи да ликвидират ПВО-системите на Асад? Да ти кажа ли или сам ще се сетиш?пп Западните агресори изстреляха 103 ракети и, ако всички бяха достигнали до целите си, трябваше да има значителни разрушения. Къде са снимките?
28
14
 
40
 
! Отговори
д-р Айболит преди 6 години
Поредните реанимационни мероприятия за съживяване на политическия труп Асад
27
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28 Това го написа защото те имал някви проблеми ядосан си на всички нали?Не се притеснявай споделяй !
26
14
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж свалиха всички ракети на САЩ , а трескаво носят още ПВО :))) Край им нямат лъжите на болшенягитее.
25
20
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Нашето небе се пази от НАТО. Което е милиони пъти повече от кирливите руски таралясници
24
1
 
47
 
! Отговори
Старо злато и вино преди 6 години
В статията се загатва, че С300 не са проблем за израелците. Могат да ги унищожат винаги и без загуби.За разлика от С-200 Ангара/ от 1967 г./Този ах.мак ме разби направо!Ами ако Асад въведе прашката на Давид в действие? Тя е още по-стара.
23
17
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2370% свалени ракети само в мокрите сънища на джуджето :))) Реалността е много по различна.
22
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ти знаеш ли че и нашето небе се пази с С300?
21
6
 
45
 
! Отговори
Инфо преди 6 години
2018, февруари. Сирийската ПВО сваля модерен Ф-16 на Израел над негова територия със стара съветска ракета земя-въздух С-200 Ангара/ от 1967 г./ On 10 February 2018, an Israeli Air Force F-16I was shot down in northern Israel when it was hit by a old model Syrian Air Defense S-200 .
20
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен (11)Те и троката агресори на 14.04.18 г. можеха и бяха длъжни по законите на военното изкуство първо да унищожат, задействаните от Сирия стари руски ПВО-системи С-125, С-200, Буг, Квадрат и Оса, но не го направиха, а ги оставиха да свалят 70% от изстреляните ракети. Кой им попречи да ликвидират ПВО-системите на Асад? Да ти кажа ли или сам ще се сетиш?
19
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21Боби е нашият специалист по военна техника. Придобил е опита си от компютърни игри и кремълски опорни точки.
18
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно си доста запознат с военната техника браво!
17
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1959 томахавки доказаха колко са отбранителни. По скоро са недвижими имоти.
16
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не бяха ли отбранителни комплекси или нещо се бъркам ?Защото четейки някои коментари по-доло имам чуството че някои страни ги ползват за нападателно което е смешно .
15
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17:))) а да ти забъркам кашичка за закуска не искаш ли ?
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покажи аз не намирам !
13
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Лесно. Особено с Ф35 е направо детска игра. Вече демонстрирано от израелците многократно.
12
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
11Поясни как се уничтожава С 300.
11
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Усещам как скоро опозицията, ще се сдобие с Пеитриът :)) и тогава ввче ще им цъфнат налумитее на двамата диктатора.
10
2
 
44
 
! Отговори
Размисли преди 6 години
Не ви ли заблуждава "Комерсант" като пише, че съвсем скоро Дамаск може да получи от Русия зенитни ракетни комплекси С-300 "Фаворит"? Миналата седмица руснаците разтоварваха доста кораби в Тартус под прикритието на специална димна завеса, защитаваща от спътников шпионаж. Никак няма да съм изненадан, ако комплексите "Фаворит" са вече на предназначените позиции.