32 години след трагедията: Чернобил – поглед отвътре

На 26 април светът ще отбележи годишнина от най-голямата ядрена авария
24 апр 2018 19:00, Красимир Ангелов
71

Работник се разхожда в отдавна спрения трети блок на Чернобилската АЕЦ. Снимка: Reuters

Само след 2 дни – на 26 април, светът ще отбележи 32 години от аварията в Чернобилската АЕЦ – най-голямата ядрена катастрофа в историята.

Още по темата

Вече повече от 3 десетилетия световната общност продължава да се бори с последиците от трагедията, опровергала през април 1986 г. твърдението, че в енергетиката има само "мирен атом".

Аварията в Чернобилската АЕЦ през нощта срещу 26 април 1986 г. се превърна в най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика. Радиоактивното замърсяване обхвана над 200 000 квадратни километра, най-вече в Украйна, Беларус и Русия.

Самоотверженият труд на "ликвидаторите" от целия Съветски съюз даде възможност още през ноември 1986 г. обектът да бъде покрит с първия бетонен саркофаг, който задържа най-малко 95 на сто от горивото в разрушения реактор, а освен това - близо 70 000 тона радиоактивни метали, бетон, стъклообразна маса и десетки тонове радиоактивен прах.

На сутринта на 26 април 1986 г. никой не подозира, че авария в 4-ти реактор на централата ще се превърне в нещо страшно. Тези, които са живели и работили в близост до централата, е трябвало да се евакуират за три дни. Животът им след това обаче се превръща в 30-годишно изгнание.

Днес 30-километровата зона около централата, заедно с призрачния град Припят, са недостъпни за обикновените хора.

Екип на агенция Reuters посети АЕЦ "Чернобил" и засне уникални кадри от централата 32 години след най-голямата ядрена катастрофа. Вижте ги в следващата галерия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има два филма за Чернобил в Тубата,единият за ужаса от самата ядрена катастрофа и как се справят с нея с цената на много жертви,а другият как е взривена от диверсия,т.е. централата не е избухнала сама,без намеса.
12
1
 
4
 
! Отговори
acca преди 6 години
11 - бил съм там и вече всичко е разграбено, да ти кажа."сЪркофаг"... днес.бг пак чупят ***...
11
9
 
14
 
! Отговори
Титаник преди 6 години
Боко направи от територията един голям Чернобил и то без авария.
10
1
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Ако изпратиш нашите роми в призрачния и огромен град Припят ще го опоскат за нула време ,балабар със ЖЕЛЕЗОбетонът.Представяте ли си! 10ки хиляди души, взимат само най-важното и напускат родното си място завинаги.Със сигурност е рай за мародерите!
9
5
 
7
 
! Отговори
vdch преди 6 години
1, Българсият Чернобил е книга-пасквил, писана от Валентин Босевски, който 86-та е станал агент Вихър. Той много нагло манипулира с термини като бекерели и горещи частици.Всъщност радиационния фон се измерва в микросивърта за час. След аварията облакът отиде към Швеция, след което силно разсеян мина над България. Радиационния фон се вдигна на 0,18 при ежедневен около 0,12. Разбира се лъжите за това време са много популярни и трудно мога да те поправя промития ти мозък.
8
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, ето че стана туристическа атракция и хората се радват, а вие плюете неграмотници. След хиляди години там ще се ходи като при великите пирамиди А краварите защо хвърлиха ядрена бомба на тунгуската гора и казаха че е метеорит и поробиха вегрите и избиха индианците.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видяхте ли столът на който е седял диспечера?! Имат атом а човекът зад пулта е седял в НЕЩО КАТО СТОЛ...
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, ама американците пък защо бият нег.рите, а?
5
3
 
10
 
! Отговори
преди 6 години
снимка 3: сър Кофаг или саркофаг?
4
5
 
21
 
! Отговори
Българин преди 6 години
А Драгалевският Ман Гел разсипа цялата държава и без ядрен взрив.
3
10
 
6
 
! Отговори
повече инфо дайте преди 6 години
Есента на 1985 година срещу ядрени експерти у нас бе ползвана нова нагло престъпна пси блокираща техника..вкл камери.Време е да се разсекретят данните за наглата диверсия срещу СССР с използване на нова тогава мощна античовешка пси блокираща техника.Брюскел да поиска разсекретяване на досието на престъпниците провели диверсията
2
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна, какво да коментираш! Майдановците на щат към ЦРУ само такива работи правят.
1
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1986г.,,Българският Чернобил''-укрито престъпление на БКП Прогнилата комунистическа диктатура в СССР създава условия за най-мащабната катарстрофа в историята на атомната енергетика в света-аварията в АЕЦ Чернобил на 26 април1986г. Това е престъпление спрямо народа на Украйна и останалите народи в ,,империята на злото'', за което СССР повече от две седмици мълчи. Съветските ръководители начело с М.Горбачов скриват мащабите на катастрофата и чак,когато радиокативният облак залива Европа чак тогава проговарят виновно. Още по-голямо престъпление прави БКП, която управлява еднолично