32 години след трагедията: Чернобил – поглед отвътре

На 26 април светът ще отбележи годишнина от най-голямата ядрена авария
24 апр 2018 19:00, Красимир Ангелов
71

Работник се разхожда в отдавна спрения трети блок на Чернобилската АЕЦ. Снимка: Reuters

Само след 2 дни – на 26 април, светът ще отбележи 32 години от аварията в Чернобилската АЕЦ – най-голямата ядрена катастрофа в историята.

Още по темата

Вече повече от 3 десетилетия световната общност продължава да се бори с последиците от трагедията, опровергала през април 1986 г. твърдението, че в енергетиката има само "мирен атом".

Аварията в Чернобилската АЕЦ през нощта срещу 26 април 1986 г. се превърна в най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика. Радиоактивното замърсяване обхвана над 200 000 квадратни километра, най-вече в Украйна, Беларус и Русия.

Самоотверженият труд на "ликвидаторите" от целия Съветски съюз даде възможност още през ноември 1986 г. обектът да бъде покрит с първия бетонен саркофаг, който задържа най-малко 95 на сто от горивото в разрушения реактор, а освен това - близо 70 000 тона радиоактивни метали, бетон, стъклообразна маса и десетки тонове радиоактивен прах.

На сутринта на 26 април 1986 г. никой не подозира, че авария в 4-ти реактор на централата ще се превърне в нещо страшно. Тези, които са живели и работили в близост до централата, е трябвало да се евакуират за три дни. Животът им след това обаче се превръща в 30-годишно изгнание.

Днес 30-километровата зона около централата, заедно с призрачния град Припят, са недостъпни за обикновените хора.

Екип на агенция Reuters посети АЕЦ "Чернобил" и засне уникални кадри от централата 32 години след най-голямата ядрена катастрофа. Вижте ги в следващата галерия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
13
 
! Отговори
Страшно беше! преди 6 години
Абе наистина ли това поколение е толкова кухо.Наистина ли е прав Вежди? Не мога да повярвам че хора които могат поне да пишат и четат ползват главите си само за вчесване.Това че нямат памет не значи че трябва да са толкова лекомислени,незнаещи и неразбиращи.Накъде бе деца с тези мозъци?
32
7
 
17
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
Прав е 34.Тръбяха и показваха весели първомайски паради и у нас и във СССР.И показваха как хората ,,не умирали в момента",а се веселели. В същият момент за членовете на ЦК и Политбюро докараха вода и храна от Австралия,Израел и Египет.И се изпокриха.Колко хора си отидоха и клко деца с левкимии се родиха.Престъпление беше,огромно престъпление към собственният си народ.Да кажеш ТЪПЧО ня някой който казва истината,значи или ити си увреден или си от онези ,,българи"
31
3
 
0
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
Умник.....
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Нещо си се объркал - Чернобил всъщност е АЭЦ имени "В.И.Ленина"
29
0
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
Ти в ред ли си или си продукт точно на тази катастрофа.Иначе човек с неувреден разум не би написал подобна г.л.у.пост.
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АНАТЕМА за онези, които скриха истината за ядрения АД и оставиха народа да манифестира под радиоактивния дъжд на 1-ви май 1986!АНАТЕМА, ДС ИЮРОДИ!
27
0
 
21
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Нещо ти си се объркал, катастрофата стана в СССР. Явно си малък и не правиш разлика.И Сталин е грузинец не руснак. И Брежнев беше украинец.И Киев беше съветски град-герой.До 1991 всичко беше под една шапка и едно централно управление.Хитлер не нападна Украйна ,а Съветския съюз.Не чети историята ,като дявола евангелието.Преживяхме го ,знаем какво чудо беше,вие младите питайте,четете и не философствайте за неща за които хал хабер си нямате.
26
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-сигурния и бърз начин да изгониш някого от законния му дом и до го превземеш. Така мислеха да ни цакат с "ядрената война". Никой не трябваше да влиза в тая "заразена зона", но за щастие има интернет и всички виждаме как туризма там процъфтява. Объркаха им се плановете. Сега обаче има втора серия - новичок !
25
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо си се объркал - Чернобил не е руска, а украинска централа.От пияните укрофашаги толкова. Те не могат да пишат и да четат, АЕЦ решили да строят.
24
12
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Какво сте се втренчили в тоя пуст Чернобил, ами Фукушима да не би да беше някакъв майтап? Мащабите са еднакви, ако не и по-катастрофални в полза на японската аец. Разликата е, че едното е човешка грешка, ама от украинци друго освен проблеми не може да се очаква..
23
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От скапани укрофашаги какво друго да очакваш.
22
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време на полуразпад на урана - 4 млрд години.Ако радиацията наистина беше смъртоносна, както ни будалкат, никой, никога, повече нямаше да може да стъпи в тази област.
21
4
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Козяшкий трольчикна експеримента в чернобил е даден ход от некв чепик в профкомитета дето искал да се докаже на кпсс. а фукушима е следствие от природно бедствие. тва е като да сравняваш лагера в белене, и ако михайловградския язовир издави редакцията на днес беге, по случайност.
20
2
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Козяшкий трольчикабе аз па помна как якудза се оказаха самураи и отидоха да помагат и как вътре влизаха да работят работници като пилоти камикадзе, доброволно. а не срочно служещи натирени от политрука да чистят покрива на енергоблока с лопати. и се сещам че като се чу че има вероятност да стане катастрофа всички бяха евакуирани, а не маршируваха да пеят "слънце е нашта партия". квошкааш, а?
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АТОМНАТА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА СЕ ВЗРИВЯВА ПО ЗАПОВЕД НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В СССР!!ТЕ НАРЕЖДАТ ДА СЕ СПРАТ РЕАКТОРИТЕ ВЪПРЕКИ, ЧЕ СА ГИ ПРЕДУПРЕЖДАВАЛИ , ЧЕ ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ !!!-----------------РЕАКТОРИТЕ ГРЪМВАТ ЗАРАДИ ЧОВЕШКАТА ПРОСТОТИЯ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТ СССР А НЕ, ЗАЩОТО Е СТАНАЛА АВАРИЯ!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Мудозвон?
17
11
 
10
 
! Отговори
Козяшкий трольчик преди 6 години
Кога е годишнината от аварията във Фукушима, Япония? Не че нещо, но нали няма да "забравят" да пишат за нея?Може би демократичната радиация не вреди на здравето?Сигурно те прави като Хълк или пък като доктор Манхатън?Лоша е само комунистическата радиация!Ха-ха-ха!
16
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 15 Изгьрбич ЗадвратянЧе руснята за какво са виновни?
15
0
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
то, квото има за крадене е откраднато още преди соца да се строши. по интересни са филмите дето пускат пак електричеството в припят. и как пускат за първи път виенското колело (било е предвидено за пускане, но катастрофата става непосредствено след монтажа)
14
2
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
един приятел каза да мина да напомня, че руснята не е платила една стотинка компенсации на хората от източния блок, дето в дните на пиково замърсяване беха по манифестации, ниви и заводи. нали, за едно "наследство на съветския съюз". иначе излиза че ан225 е съветски, па чернобил - украински.