32 години след трагедията: Чернобил – поглед отвътре

На 26 април светът ще отбележи годишнина от най-голямата ядрена авария
24 апр 2018 19:00, Красимир Ангелов
71

Контролният пулт в трети реактор. Снимка: Reuters

Само след 2 дни – на 26 април, светът ще отбележи 32 години от аварията в Чернобилската АЕЦ – най-голямата ядрена катастрофа в историята.

Още по темата

Вече повече от 3 десетилетия световната общност продължава да се бори с последиците от трагедията, опровергала през април 1986 г. твърдението, че в енергетиката има само "мирен атом".

Аварията в Чернобилската АЕЦ през нощта срещу 26 април 1986 г. се превърна в най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика. Радиоактивното замърсяване обхвана над 200 000 квадратни километра, най-вече в Украйна, Беларус и Русия.

Самоотверженият труд на "ликвидаторите" от целия Съветски съюз даде възможност още през ноември 1986 г. обектът да бъде покрит с първия бетонен саркофаг, който задържа най-малко 95 на сто от горивото в разрушения реактор, а освен това - близо 70 000 тона радиоактивни метали, бетон, стъклообразна маса и десетки тонове радиоактивен прах.

На сутринта на 26 април 1986 г. никой не подозира, че авария в 4-ти реактор на централата ще се превърне в нещо страшно. Тези, които са живели и работили в близост до централата, е трябвало да се евакуират за три дни. Животът им след това обаче се превръща в 30-годишно изгнание.

Днес 30-километровата зона около централата, заедно с призрачния град Припят, са недостъпни за обикновените хора.

Екип на агенция Reuters посети АЕЦ "Чернобил" и засне уникални кадри от централата 32 години след най-голямата ядрена катастрофа. Вижте ги в следващата галерия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАнтропогенни лъчения има ежедневно в IT и водят до рак. Заобиколени сме от Wi-Fi връзки, мобилни и безжични телефони, компютри и много други електрически устройства, излъчващи електромагнитни вълни по-опасни от ЧернобилМалкия много си зле да знаеш. Хайде първо мисли, ако можеш и после си пиши простотийките.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДнес има медийно затъмнение, че окупационния минен корпус е отровил половината реки в страната а после по тържищата си купуваме пипер и домати поливани с медна водаИзобщо нямаш представа какво е това МЕДИЙНО ЗАТЪМНЕНИЕ - 1986 беше ТОТАЛНО ЧЕРНО ЗАТЪМНЕНИЕ
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Страшно беше!Абе наистина ли това поколение е толкова кухо.Наистина ли е прав Вежди? Не мога да повярвам че хора които могат поне да пишат и четат ползват главите си само за вчесване.Това че нямат памет не значи че трябва да са толкова лекомислени,незнаещи и неразбиращи.Накъде бе деца с тези мозъци? ЗА СЪЖАЛЕНИЕ - ПРАВ СИ ЧОВЕК. ЖАЛКА КАРТИНКА
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДО 39Украйна беше Русия тогава би млади и.д.и.оте.И Брежнев беше украинец.Ти на колко годинки си бре? ХАЙДЕ ДА ГО КАЖЕМ - ТОГАВА ХОРАТА ПРАЗНУВАХА - ЗДРАВО ТЪПЧЕХА РАДИОКТИВНИ МАРУЛКИ, А "ГОЛЕМЦИТЕ" ПРЕМЪЛЧАХА И СЕ ПОКРИХА ПО БУНКЕРИТЕ С ОТБРАНИ ХРАНИ. ТОВА СИ БЕШЕ АБСОЛЮТЕН, ТОТАЛЕН Г Е Н О Ц И Д.
49
3
 
4
 
! Отговори
не казваш преди 6 години
До Анонименнищо не казваш за бомандировките през 99-та в съседа Сърбия и как тайно НАТО пуснаха няколко мръсни бомби в западна България с които отровиха реките в тази част на страната ни
48
4
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Руснаците им направиха АЕЦ, а пияните украинци го взривиха заради некомпетентните си пияни неграмотни ядрени физици, а после руснаците били виновни. Хрушчов за това се бе отрекъл от тях.
47
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Още в заглавието се започва с НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА - ЧЕРНОБИЛ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ЯДРЕНА АВАРИЯФУКУШИМА - Е НАЙ-ГОЛЯМАТА И ВСЕ ОЩЕ ДЕЙСТВАЩА (РАЗБИРАЙ ИЗЛЪЧВАЩА РАДИАЦИЯ) АВАРИЯ/ТЕХНОГЕННА КАТАСТРОФА В СВЕТА
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако изпратиш нашите роми в призрачния и огромен град Припят ще го опоскат за нула време ,балабар със ЖЕЛЕЗОбетонът....От блоковете всичко е опоскано още след катастрофата, включително радиаторите на парното. Подозрението не е към ромите. Въпросът е в кои нови блокове в СССР са били монтирани. Имаше и случай с един блок с радиоактивни отпадъци в бетона. Малко известен факт е, че при масовото строителство се е изливал *** направо от камионите, някои хора и тук при ремонти са намирали ***.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес има медийно затъмнение, че окупационния минен корпус е отровил половината реки в страната а после по тържищата си купуваме пипер и домати поливани с медна вода. Отравянето на природата и храната върви с безконтролни темпове. БАБХ не си върши работата и хората като купим нещо само гадаем колко е отровно. По полето отдавна няма птички - всичко е изтровено от арендаторите, произвеждащи отровно зърно за отровен хляб.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес хората са доста по-отровени не от Чернобил а от негодните храни, пълни с пестициди, които се продават внесени като негодни на българския народ. Половин милион българки не могат да имат деца в резултат на изобилието.
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказва се че японските власти доста повече са мълчали от съветските, но пак не е пропагандноудобно. Засегнати 20 хиляди във Фукушима - я върви се прегледай, една трета от Япония е засегната плюс всеки хапнал риба и морски диликатеси хванати в района по света.
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западните медии пишат че вредата от Фукушима е три пъти над тая в Чернобил *** джендре.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжа, не Чернобил е най-голямата Ядрена катастрофа а Фукушима. Пише го и в Дойче веле. Пропагандата не се нуждае от истината, когато истината е неудобна.
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои истини за Чернобил, които днешната пропагандна машина укрива.1. Не става за антируска пропаганда, защото е в Украйна. 2. Прсоналът му не е от руснаци а от украинци.3. Ядреното замърсяване от Чернобил е ТРИ ПЪТИ по-малко от това от Фукушима.4. За Фукушима има медийно затъмнение, а последиците са пресни-пресни. 5. Колко тона Фукушимска скумрия са изядени у нас и по света.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 45Това че има диви животни не означава че за хората е добре.Маймуните например боледуват от спин но не умират.Но пък от друга страна за тях са смъртоносни други вируси към които човешките същества имат резистентност.Същото важи и за някои видове хеморагична треска.Животните са преносители,но не умират.Хората го правят.Това че има сомове по половин тон и вълци с размерите на санбернарско куче не означава,че за хората е безопасно.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От документални филми се вижда, че има нарастване на популациите на диви животни, въпреки нивата на радиация. Което показва, че жовекът е най-голямата заплаха за всичко живо на планетата. Имаше филми и за плесен развиваща се около "крака на слона" - едно от местата с най-висока радиация.
37
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даа какво са правели руснаците не е важно.Позорно е че тогавашните български ръководители можеха да спасят хиляди хора с няколко думи.Не повече просто да кажат на населението да не излиза много-много две три седмици и да яде консерви.Без повече подробности.Вместо това те изпратиха милиони граждани и селяни да празнуват някакъв празник и да ги вали радиоактивен дъжд.А важните люде се скриха като мишоци по дупките и плюскаха храна от Австралия.
36
5
 
37
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
Разликата е че Чернобил го покриха за много кратко време , а Фукошима продължава да разлива радиация директно в океана , наскоро имаше репортаж , че постоянно преливат защитните съоръжения ... Поклон пред обикновенните хора , които си съсипаха здравето при почистването на Чернобил
35
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Чернобил IV и Фукушима I са класифицирани по 7-*** степен на международната скала за ядрени събития. Така че не на нас тия "най-голямата ядрена катастрофа".
34
3
 
14
 
! Отговори
ДО 39 преди 6 години
Украйна беше Русия тогава би млади и.д.и.оте.И Брежнев беше украинец.Ти на колко годинки си бре?