Twitter брои българите в мрежата за руски тролове! Защо е така?

Блокират се български акаунти заради ползването на кирилица
23 май 2018 17:00,
103
Twitter брои българите в мрежата за руски тролове! Защо е така?
Източник: Reuters

Преди седмица социалната мрежа обяви, че ще стане по-агресивна в преследването на тролове, което изглежда е довело до непредвидени последици, съдейки по случващото се в българската общност на Twitter, пише The Verge.

Все по-голям брой българи съобщават за техни блокирани акаунти, както и за скриване/триене на техни коментари, написани на кирилица, по други туитове.

Засега изглежда, че основната причина е споменаването на @YouTube или друг Twitter акаунт от такава величина в туит на кирилица. Има шанс и акаунт, който отговаря на такъв туит, без значение на какъв език, също да се окаже блокиран.

Защо се случва това? Най-правдоподобното обяснение е, че Twitter работи усилено по алгоритмите си, които да филтрират руски тролове и ботове, наблягайки върху разпознаването на кирилицата.

Но явно алгоритмите не са до край изпипани, за да предвидят, че още много други славянски страни, извън Русия, използват кирилицата. И че не всеки, пишещ на кирилица, е трол.

Хора с блокирани акаунти бързо успяват да ги отблокират, когато се свържат със социалната мрежа, но продължават да бъдат третирани като "дигитални аутсайдери", защото не могат да пишат коментари по други туитове или да пращат нотификации на други потребители, обяснява Влад Савов, който пише за The Verge от България.

И според един от критериите за безопасност на Twitter - има вероятност да се приеме, че даден потребител има "връзки" с руското правителство, ако "често пише на руски", т.е. на кирилица.

При търсенето на коментар от Twitter, отговорът е бил следният: "Разглеждаме този проблем и ще предприемем всички необходими стъпки за разрешаването му, като междувременно ще продължим да предприемаме действия за борба с зловредни мрежи и ботове".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
8
 
! Отговори
dodger преди 5 години
и за какво име на "руските ботове" да пишат на кирилица. Да зомбират руснаците ли?
70
1
 
19
 
! Отговори
любо преди 5 години
А какво значи ***? Няма ли нормална Българска дума.
69
5
 
25
 
! Отговори
тато преди 5 години
Само идотите не разбраха че тези "социални мрежи" са мрежи на ЦРУ са следене и контрол, махайте се от там, за да фалират тези ***.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще трябва да си сменя името. С това име Юрий ще има да патя.
67
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се откажем от Туитъра но не и от кирилицата. Да го дyxa клюкарницата туитър. То през соца нямаше такава цензура като сега на запад. Тогава слушахме радио свобода или свободна Европа за да чуем истината. Сега за да чуем истината се налага да четем руски сайтове. До къде я докарахме а?
66
14
 
29
 
! Отговори
Вонящ се СУДЖУК преди 5 години
Да живеееее БРАТСКА РУСИЯ и Великата,Непобедимата ЧЕРВЕНА АРМИЯ ОСВОБОДИТЕЛКА....?Долу Долу Долу отвъд океанска фашизъм....
65
11
 
25
 
! Отговори
Нищо случайно преди 5 години
Така случващото се е форма на щатски натиск над България и българите, с цел: -- да се откажат от кирилицата и преминат на латиница;-- да се отдръпнат от емоционалната си връзка с Русия и руското заради негативите от всевъзможните щатски "санкции" срещу Русия;-- да бъде "избита" Русия от съзнанието на българите, каквато основна задача за себе си беше декларирал действащият щатски посланик.Нищо щатско не е случайно и не е без връзка с националните антируски интереси на САЩ.
64
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога Днес ще разкара троловете от козяк, америка за България и други НПО, вредни за България?
63
12
 
22
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Слава России!Слава Путину!
62
11
 
23
 
! Отговори
ХАХАХАХАА преди 5 години
А ВИЕ КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ АНГЛОГОВОРЯЩИТЕ--ТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ВРАГОВЕ НА ПРАВОСЛАВИЕТО И БЪЛГАРИТЕ--СПОМНЕТЕ СИ ЗА РУСКО-ТУРСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА И РОЛЯТА НА ЕНГЛИШЧЕТАТА И ТЕХНИЯ ДИЗРАЕЛЧО,ПРЕКАРАЛ С АНГЛИИСКИ КОРАБИ ДИВАКА СЮЛЕЙМАН БЕЗУМНИЯ НА ТРАКИИСКИЯ ФРОНТ С НЕГОВИЯ АЛБАНСКИ БАШИБУЗУК....ХАХАХАХ
61
4
 
5
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 5 години
Когато влезна в *** клуб не ме питат какъв телефон имаш а колко пари имаш.
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TE NE NI SMIATATZA HORA BALGARITE.
59
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не пее на изуст химнът на САЩ е руски ***.
58
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези,които са против Кирилицата са отявлени ......................
57
9
 
25
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
А евроатлантическите *** кога ще почнат да ги блокират?
56
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нищо ново под слънцето...покрай сухото и суровото ще изгори...
55
9
 
14
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Пишете само на английски, за да може цру да ви анализира данните по-лесно. Да не мислите, че ще си играят да наемат преводачи за всяка дупка по тоя свят.Козите *** веднага да възвеличаят американската мечта, евросолидарността и атлантическите знаци.
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50Толкова се зарадвах от новината ,че няма да приемем ска/па/ното евро, а то какво? Сред българите има продажници( като теб),които смятат,че Кирилицата им е била виновна.
53
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скапана новина. Българите и руснаците,които пишат на КИРИЛИЦА , НЕ са ***. Достойни са тези българи и руснаци,чийто техни имена са на Кирилица,както и че те пишат на Кирилица.
52
5
 
14
 
! Отговори
чико преди 5 години
Така ли този народ не поумя че целта на социалните мрежи е една тотално преследване и анализиране от страна на ЦРУ това е демокрациата хор а трябва да знаят всичко за вас какво ядете какво си купувате и т.н.