"Белене" ще коства пари на всеки един от нас = 4 600 лeва на калпак!

Енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
25 май 2018 16:30, Екип на Bloomberg
227

За изграждането на АЕЦ "Белене" гражданите трябва да са наясно, че ще бъде бръкнато в собствените им джобове. Това каза енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Темата за АЕЦ "Белене" вече тотално омръзна на хората, те са объркани, не знаят на кого да вярват. Хубаво е да се знаят поне основни моменти. И тъй като популизмът е на много високо ниво, нищо по същество не се казва по темата, аз бих казал, че най-малкото хората трябва да знаят, че, тръгвайки да се реализира този проект, със сигурност ще бъде бръкнато в техните лични джобове. Това трябва много добре да бъде ясно. Някои колеги пресметнаха, че всеки българин трябва да отдели 4 600 лева".

Той изрази скептицизма си спрямо ползите от реализиране на проекта: "Нека хората не си въобразяват, че това ще ни донесе енергийна независимост и сигурност, защото, когато дойде ред евентуално тази централа да заработи, което аз силно се съмнявам, тогава никой не може да каже как ще изглежда енергийният пазар, освен ако не е гений. Защото динамизмът, който е в глобален аспект, а и регионалният пазар не предполагат точен анализ, за да бъде стъпено върху него и на тази база да се правят пресмятания".

По повод участието на частен инвеститор в изграждането на АЕЦ "Белене" енергийният експерт каза:

"Няма частен инвеститор в света, който да похарчи някаква сума пари за проект, когато няма никаква гаранция за изкупуването на продукцията му. Все пак става въпрос за много пари – около 10 млрд. евро. Без някаква сигурност, макар и релативна, нито един частен инвеститор не би тръгнал да реализира този проект. Казват, че България ще участва със собствена вноска, с оборудване и с разходите, които е направила досега. Това не е точно така, защото ще трябва още поне 1 млрд. евро да бъдат похарчени. Те няма откъде да дойдат, освен от бюджета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
3
 
10
 
! Отговори
To6 преди 5 години
СТИГА СТЕ НИ ПЛАШИЛИ, ПОЧВАЙТЕ СТРОЕЖА ИМА ТОЛКОВА БЕЗРАБОТНИ, ПЪК И СЛЕД НЯКОЯ ГОДИНА ПАК ЩЕ НИ ТРЯБВА ТОК.
131
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
първо тоя соро.сиден пом.ия.р да ни каже по-колко на калпак ни се пада от заема 16 милиарда дето дръпнаха подло.гите от гербавата *** и после да ни разправяза беленеей то всичката поми.ярска па.лач в българия си изкарва прехраната като клакьори на гробокопачите на държавата ни - ако още имаме такава депървата по.длога отказа син поток - взиха го турцитеследващата отказа южен поток - пок го взеха турцитеама бил корепционен- ами като сте 10 години на власт направете го некорупционен
130
2
 
6
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Искам някой да ми обясни, защо Бойко се извъртя за гьола Белене?
129
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
На калпак!?Тоя сигурно е бивш ***.
128
6
 
6
 
! Отговори
ии преди 5 години
Хората които купиха ЧЕЗ ... искат сега да им построим и Белене.Кои са тези хора ... ;)
127
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаше да ни коства нищо ако Бойко Борисов не окраде над 4 ри милиарда не съсипа банка и държава , както и мафията преди него , която е като него :)
126
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре сега да ми коства толкова, от колкото после тока ми, който ще трябва да идва от Турция или Румъния, да ми струва в пъти повече от сега.
125
0
 
0
 
! Отговори
Гладен руснак преди 5 години
Кой те пита.....
124
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 123 преди 5 години
Купи си акции да се построи Аеца с тях и от други като теб, аз с удоволствие ще си купувам ток от там ако ми е на изгодна цена и ти си печели наволя.
123
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Аз съм против мойте 4600 може да си ги сложите към вашата сметка
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самий Бойко 2013-та каза, че Белене е абсолютно ненужен и дори опасен за българската икономика и национална сигурност. Какво се промени изведнъж?
121
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина никой неможе да предвиди, дали ще се овътряме с построяването на АЕЦа.Ако не се намери инвеститор по-вероятно е да проекта да е неизгоден и рисков, иначе ако беше толкова супер як, досега хиените щяха да са се нахвърлили върху него...
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждате ли,че всичко е конкуренция,пари,интереси и кой да ни пие кръвта с по-високи цени?Предпочитам АЕЦ Белене и ЮП,който е директен и няма никакви интереси,посредници по тръбата и който ще е най-изгоден и за България и Европа.
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данък русия, нищо ново! Нашите продажници отново се опитват да ни засилят в руска орбита и да плащаме милиарди на руснаците
118
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
високо технологични нации като япония и германия се отказват от аец,*** със старите руски реактори щял да прави аец. една авария може на 100 години да стане и ще е фатална
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дайте още 30 милиарда,29 на *** и 1 на боко и пак ще сте у гьола
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тези които искат белене и вярват че ще е на печалба могат да си основат едно акционерно дружество и да участват с личи пари. да,ама не. искат да откраднат от държавните,т.е. от нашите
115
4
 
7
 
! Отговори
md преди 5 години
Дайте да построим една много скъпа електроцентрала, от която знаем, че нямаме нужда, за да откраднем. След като се построи (евентуално), ще трябва да купуваме и скъп ток от тази електроцентрала, за да я спасим от фалит. И краденето продължава, продължава...
114
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говорят глупости на търкалета, пак. Ако всеки с бръкне с 4600 лева, значи АЕЦ-а ще е гражднски, съответно приходите от него ще влизат в нашите джобове. Нищо против - да пуснат акции на IPO. Аз лично ще си купя - за няколко десетки хиляди. Щото ми е 95% сигурно, че в следващите 40 години, ако не и 50, ще ми се изплаща печалба. 10-12 години за избиване на известицията, после още 10-12 години ям от там, после си продавам акциите. Гаранция за минимум 500% печалба...Вие си джафкайте.
113
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До далаверата БеленеНе! Трябва да се осъдят тези,които спряха АЕЦ Белене и ЮП,защото лишиха страната от евтини енергоизточници!Сега ще плащаме много по-скъпо и прескъпо на всички и на Турция и други държави,които са вложили в Азърбайджанския и ще ни държат за гушата с високи цени.Ние толкова богата държава ли сме,че да плащаме на сума страни,вместо да имаме директен поток като ЮП?И газа не е руски,на руски евреи е,така че номерата с това "руски" не минават.