Нощувка за 5 евро: Привлекателната Турция е проблем за Ердоган

Турската лира се обезценява и поставя турския президент в затруднена ситуация
26 май 2018 19:00,
199
Нощувка за 5 евро: Привлекателната Турция е проблем за Ердоган
Снимка: Reuters, архив

Във всяка криза има и печеливши: в случая с турската лира това са германските туристи. След като години наред германците отбягваха Турция заради страха от атентати, сега страната отново е популярна туристическа дестинация. Почивката в турските курорти тази година излиза доста изгодно - заради обезценяването на турската валута. През месец юли, например, цените на стаите в пансион започват от 5 евро, а стаите в хотели пет звезди - от 69 евро. За туристите с евро в джобовете храната в ресторантите, входовете за различни забележителности и билетите за спортни атракции са повече от изгодни.

Още по темата
За много турци обаче обезценяването на лирата е сериозен проблем. Той създава главоболие и на президента Реджеп Тайип Ердоган, който се надява да бъде преизбран на изборите на 24 юни.

От началото на 2018 насам туската валута е загубила над 20% от стойността си спрямо долара и еврото. А след като в сряда (23 май) лирата направо се срина, Централната банка реши да повиши основния лихвен процент. Анализаторите са единодушни, че тази стъпка е трябвало да бъде направена много по-рано и вероятно вече няма да е достатъчна. След предприемането на тази крачка стойността на лирата действително леко се повиши, но още на следващия ден отново тръгна надолу.

Кой губи най-много?

Обезценяването е особено драматично за турците, които получават заплатите си в турски лири, но правят разходи в чужди валути. Това се отнася например за онези, които изпращат децата си в немското основно училище в Инстанбул, където училищните такси и данъкът надхвърлят междувременно 13 000 евро за дете годишно. Комбинацията от растящи училищни такси и обезценяването на турската лира доведе до ценова експлозия: преди пет години учебната година излизаше 20 000 лири, а днес - повече от 70 000.

В турски лири почти всичко излиза по-скъпо и почти всеки е засегнат. Цените на вносните стоки силно се повишават, а това засяга много области на живота. Турция има голям дефицит на търговския баланс, т.е. тя внася много повече, отколкото изнася. За да си купи хранителни продукти, средният турски гражданин вече трябва да се бръкне доста по-дълбоко в джоба - поради високата инфлация. При това както за вносни, така и за местни хранителни продукти.

В пекарните на Истанбул един геврек със сусам например до неотдавна е струвал само една лира, а сега вече струва лира и половина. По отношение на бензина правителството напасва данъците, защото не иска цените да експлодират точно преди парламентарните избори на 24 юни. Така недоволството на гражданите може да бъде донякъде овладяно, само че приходите на държавната хазна намаляват.

Турските фирми, които произвеждат главно за износ, извличат печалби от кризата на лирата. Само че онези турски компании, които са натрупали дългове в долари или евро, но правят сделките си с турска валута, се оказат губещи. Пресметнато в турска валута, размерът на дълговете им само за няколко години се е удвоил, а лихвите все повече се повишават. Големите фирми вече не могат да обслужват кредитите си в долари и им се налага да ги рефинансират.

Според анализаторите, причината за това тревожно развитие е икономическата теория на Ердоган: той е твърдо против вдигането на лихвените проценти. Според него, по-високите лихви не намаляват, а увеличават инфлацията. Според експерта Улрих Лойхтман от Комерцбанк обаче това е "гротескна идея".

Обикновено централните банки повишават лихвения процент, за да спрат инфлацията и обезценяването на националната валута. В случая с Турция обаче има лоши последици - спад в икономическия растеж, който през миналата година беше цели 7,4%.

Заговор срещу Ердоган?

Инфлацията на лирата накара миналата седмица Ердоган да посети Лондон. По време на визитата си той заяви, че след изборната си победа на 24 юни щял да затегне колана на Централната банка, т.е. на онази емисионна банка, която всъщност би трябвало да е независима. Инвеститорите бяха шокирани от изявлението му. "Файненшъл таймс" излезе със следния коментар: "Финансовите пазари не са нещастни журналисти, които той може да напъха в затвора".

След повишаването на основния лихвен процент Ердоган призова гражданите да не бягат от турската лира. 

"Не обменяйте местната валута срещу чужда валута", каза той. 

Според неговото правителство, причините за обезценяването на лирата са не само икономически. За тази криза бил допринесъл и "заговорът за свалянето на Ердоган от власт".

"Дълбоко се заблуждават онези, които си мислят, че могат да променят резултатите от тези избори, като си играят с долара и така създават условия, които вредят на народа и опразват джоба му", заяви правителственият говорител Бекир Бождаг, цитиран от турската осведомителна агенция Анадолу. Народът добре знаел кои са марионетките и кой ги управлява, заяви още той. Само че Бождаг не посочи кои са марионетките и кой стои зад тях.

Не е ясно дали подобни аргументи ще убедят турските избиратели. Според последното допитване, над 42 на сто от турците смятат, че сривът на лирата е предизвикан от заговорнически чужди сили. Само че въпросните 42% не са достатъчни, за да може Ердоган да спечели абсолютното мнозинство на президентските избори на 24 юни. А темата, която според друго допитване в момента вълнува най-силно турските избиратели, е състоянието на турската икономика.           

Автор: Кан Мерей

Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който се е хванал с руснаците все до такова дередже го докарва
67
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От една лира колкото левче, сега е 36 стотинки, хахаха, евала Ердо, закопа Туркията
66
8
 
19
 
! Отговори
999 преди 5 години
До просто казаноАКО НЕ ТИ Е ЯСНО ДА ТИ ОБЕСНЯ - В ТУРЦИЯ ИМА ЗАКОН В КОЙТО,КОГАТО ИНФЛАЦИЯ НАДВИШИ 0,4 % АВТОМАТИЧЕСКИ РАЗЛИКАТА СЕ ОТРАЗЯВА В ЗАПЛАТИТЕ,ТОЕСТ ВДИГАТ СЕ ПАРАЛЕЛНО. ДОКАТО В БЪЛГАРИЯ Е ОБРАТНОТО,ВДИГНАТ ЛИ ЗАПЛАТИТЕ , ВЕДНАГА ВДИГАТ И ЦЕНИТЕ !ТАКА ЧЕ ТУРЧИНА НЕ ГО МИСЛИ,ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ Е СВИКНАЛ ДА ЖИВЕЕ С ИНФЛАЦИЯ И ТОВА ГО УСТРОЙВА... ПАК Е ДОБРЕ.АМА НА ТЕБ АКО ТИ СКОЧАТ ЦЕНИТЕ - ЗАПЛАТАТА НЕ ТИ СЕ ВДИГА,А АКО СЕ ДИГНЕ ЗАПЛАТАТА - ГАРАНЦИЯ И ЦЕНИТЕ ТИ СЕ ВДИГАТ!
65
11
 
16
 
! Отговори
голям майтап са преди 5 години
турците и руснаците ! Сега като построят гъзопровода всяка една от страните ще трябва да изчислява плащанията в евро или долари , дори двете страни да си плащат в националните валути ,калкулацията на цените пак ще се прави спрямо долара и еврото ! РАЗПБРАХТЕ ЛИ СЕГА КОЛКО Е ВЕЛИК ЗАПАДА И КОЛКО СА НИЩОЖНИ русия и турция ?!
64
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Митът за работливите турци и мързеливите германци отдавна е развенчан. Един немски работник е 100 пъти по-съвестен и по-добър в работата си.А турският просто е евтин...
63
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
турските зверства са известни на всички балкански народи и там номерцата им не минават.
62
17
 
6
 
! Отговори
999 преди 5 години
ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ПО ДОЛНИТЕ КОМЕНТАРИ - АЙ СТИГА СТАЯ ИЗМИСЛЕНА ДИКАТАТУРА .ПЪРВИЯ ИЗБРАН ОТ НАРОДА ПРЕЗИДЕНТ В ТУРЦИЯ , ЗАЩОТО ВИЕ НЕУДОБЕН Е ДИКТАТОР.ЩО НЕ НАПРАВИТЕ ЕДНО ИСТИНСКО ПРОУЧВАНЕ,ЗА ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ В ТУРЦИЯ И НЕ ГИ СРАВНИТЕ С ТЕЗИ В БЪЛГАРИЯ! МНОГО СТЕ НАЗАД....Е НАЙ-ГРОЗНОТО КОГАТО КАЗВАТ ПО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ЧЕ СЕ ПОЧВА ВОЙНА С ЛЪЖЛИВИ НОВИНИ - А ВСЪЩНОСТ ПРАВЯТ НОВИНИ ПАК ОТ ЛЪЖИ.НЕМЦИТЕ СЕ СКЪСАХА ОТ ПРОВОКАЦИИ,А НЕ ВИЖДАТ НА КАКЪВ ХАЛ Е ТЯХНАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА!
61
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
турците са клали арменци и българи. Всички днешни турци са наследници на същите онези които са клали милиони християни.турчин кожата си мени, нравът - не.
60
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, сбогом Ердо, Турция падна
59
1
 
28
 
! Отговори
просто казано преди 5 години
Днес турчина получава заплатата си в лири и с тях например може да купи 100 кг. месо , а утре със същите лири ще може да купи 60 кг. месо ! Затова турците като получат заплатите си веднага купуват злато ,долари или евро ! Ердоган е гьон суратлия щом при тези високи темпове на обезценяване на лирата призовава хората да не купуват долари или евро ! С една дума им казва - нищо че утре с тези лири покупателната ви способност ще падне два пъти !
58
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пуйкия е обречена.Сбогом пуйкистан, на никого няма да липсваш.
57
9
 
10
 
! Отговори
100 % TURK преди 5 години
На 24ти идния месец , Ердоган пак ще победи на изборите .Дори и този анти турски икономически рекет няма да промени това което е писано.
56
10
 
8
 
! Отговори
999 преди 5 години
КОЛЕГИТЕ ОТ ГЕРМАНИЯ НЕ СПИРАТ ДА РАБОТЯТ АКТИВНО , НО ИМА ГОЛЕМИ ПРОПУСКИ В СТАТИЯТА , ЧЕ : В ТЪРГОВСКИЯ СЕКТОР ЛИРАТА ВЕЧЕ Е С ФИКСИРАН КУРС И В НЯКОИ ДРУГИ СФЕРИ СЪЩО .НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА ОБАЧЕ СКАНДАЛНОТО ИЗЯВЛЕНИЕ ПРЕД БЛУМБЕРГ ТВ НА НЕМСКИ ИКОНОМИСТ , КОЙТО НАЙ-ОТКРИТО ЗАЯВЯВА , ЧЕ ТОЗИ КУРС НА ЛИРАТА Е ИЗКУСТВЕНО ПОНИЖЕН И НЕ ОТГОВАРЯ НА РЕАЛНИТЕ СТОЙНОСТИ .ТО БЕШЕ: ЗЕЛЕНИ ПРОТЕСТИ,КОРУПЦИОННИ СКАНДАЛИ,ТЕРОРИСТИЧНИ АТАКИ , ВОЕНЕН ПРЕВРАТ... ПОРЕДНИТЕ ИГРИЧКИТЕ НА ЗАПАДА!
55
6
 
3
 
! Отговори
Anus shepti преди 5 години
Много турски лири натрупахме в бг.сега ще ги инвестираме в ердоган.защото обичаме цариград
54
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В турция нямам никакво намерение да ходя, ако ще и безплатно да ми дават. турция е анадолски зверилник от злобно, алчно, завистливо и отмъстително дивашко племе. Манталитетът на турците е от 7-ми век, с несъвместими за цивилизованите хора порядки и разбирания. Има тотално несъвпадение и различие между турския манталитет и цивилизацията.Далеч от турция - близо до цивилизацията.
53
2
 
28
 
! Отговори
от делиормана преди 5 години
Ердоган отново ще спечели изборите, с измама или без. За жалост това е пагубно за цялата турска нация. Един от големите дефекти на демокрацията е, че гласът на един дивак, който не е излязъл от селото си и когото лъжат с 5 кг ориз и 10 кг въглища, има равна стойност с една изучена и възпитана личност от да речем академичната сфера. Този дефект и при нас играе лоша шега, как знаете за кебапчетата и кюфтета преди всеки избор.... Трябва да се реши проблема от корена.
52
1
 
24
 
! Отговори
хубава новина преди 5 години
Колкото и да пада лирата ,колкото и да се влошава икономиката ,Ердоган ще "спечели" изборите разбира се чрез фалшифициране на резултатите като направи и на референдума ! Хак им е на турците да страдат щом като не могат да намерят начин да направят един хубав преврат или атентат ! 100 % с избори няма да стане !
51
7
 
6
 
! Отговори
да се поучим преди 5 години
Тъй като ние не можем да направим другите слаби, трябва да работим за да станем непобедими!Трябва да се поучим от горчивия опит на Турция.
50
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Италия е пред фалит ако не я спасят.
49
2
 
22
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Според мен трябва да почнат да дават по 50-60 евро на вечер + безплатна храна на всеки гост, за да отиде в Турция на почивка.Всичко останало ми се струва прекалено скъпо за Турция !