Протест в Берлин под мотото "Само слънцето е по-старо от Македония"

Демонстрацията е срещу промяна на името на Македония
1 юни 2018 14:25, Елка Василева
141
Протест в Берлин под мотото "Само слънцето е по-старо от Македония"
Снимка: архив, Reuters

Македонски националисти ще протестират в редица европейски градове утре срещу промяна на името на Македония и в защита на идентичността, съобщава скопският вестник "Вечер".

Македонската общност в Берлин ще организира протест пред Бранденбургската врата в 13 часа утре под мотото "Само слънцето е по-старо от Македония". Проявата ще бъде в знак на подкрепа към македонците, които в същия ден ще протестират в 20 часа пред сградата на правителството на Македония.

"Заедно в защита на името на държавата Македония и идентичността на македонската нация", се казва във възвание на македонската общност в Берлин.

Македонци в Италия също организират утре антиправителствен протест в подкрепа на македонския народ, в защита на името и идентичността. Протестът ще се състои пред македонската църква в Нейве, Италия.

Във Франция сходна демонстрация ще има в 14 часа на площад "Трокадеро" в Париж под мотото "Нашето име е Република Македония".

Македонската общност в Австрия организира мирен протест в 13 часа пред сградата на Обединените нации във Виена за защита на правата и свободите на македонците по света.

Македонците в Европа настояват за безусловно прекратяване на разговорите за промяна на името на държавата и идентичността на нацията и безусловно продължаване на членството в Обединените нации и във всички международни организации под държавното име Македония. Те искат да бъде отхвърлен законът за употреба на езиците, анулиране на договора за добросъседство с България "за промяна на историята на македонския народ", помилване на всички задържани във връзка със събитията в парламента на 27 април 2017 г., пише скопският вестник "Вечер", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
20
 
! Отговори
До анонимен преди 5 години
Нормално е да си анонимен, защото и ти не знаеш какъв си. Баба ти е с кръщелно на българка, но ти си македонец!? Като търсиш Сърбия защо излязохте от Югославия
96
3
 
16
 
! Отговори
До 100 преди 5 години
Значи Александър Велики е българин
95
3
 
25
 
! Отговори
Гларус преди 5 години
Ако са наследници на древна македония трябва да говорят гръцки, а те говорят Български! Значи???
94
2
 
33
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Добре , че бяха македонците да построят луната , че приливите и отливите само щяхме да ги сънуваме.А за юпитер що газ изнесоха , колкото сто турски потока.
93
3
 
34
 
! Отговори
Само отговарям преди 5 години
Общност от дезориентирани, самозабравили се родоотстъпници!
92
1
 
26
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Що е то македонска общност?
91
2
 
40
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Точно толкова има македонци, колкото и марсианци. Жалки са в своите измислици и фантазии. Коя друга държава е с непризнато и оспорено име? Защо гърците не оспорят България? Защо има Санстефанска България, А няма Санстефанска македония? Титова македония е най-подходящо име или пък Страната на глупаците!
90
1
 
23
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Да и освен слънцето и пра дядо ми е по стар от Македония.
89
3
 
31
 
! Отговори
аауууу преди 5 години
само слънцето е по-старо от "Макединя" . Малее баси смешниците, пълна излагация.
88
2
 
33
 
! Отговори
11111111111 преди 5 години
Няма държава с име Македония! Тези са от кол и въже!
87
4
 
9
 
! Отговори
Баща ви преди 5 години
... и 80 годишните ;)
86
3
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
....и Л.Иванова
85
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-голямата заплаха на Балканите са неоосманските амбиции. Турските агенти и *** нарочно ни разделят. Трябва мощен християнски фронт срещу турците. Само с мощен християнски фронт можем да отблъснем човеконенавистният ислям от Балканите.
84
6
 
17
 
! Отговори
87-ми, преди 5 години
не си измисляй истории. Няма никакви македонци, нищо не са учили. Не ми се слушат измислени турски лакърдии.Нагледали сме се на Бабченковци и турски ***...
83
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква държава сте, вие, смешки ? Даже име на държавата нямате... Жалка работа сте. Защо ви е срам да си признаете, че сте българи ? Македония е Българска.
82
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавай двама от БЮРМ, които дойдоха да учат в София, след няколко години решиха, че имат БГ корени, всеха паспорти, взеха си жени българки, народиха си и малко българчета..При всяко напиване, започват да плюят България, която ги посрещна повече от добре и им даде много за послендите 20 години (целите им семейства, родители и братовчеди вече са в София)...И започват да обясняват колко било хубаво в Неготино, а тука било ***...Не знам кой им дава паспорти на тези, но не ги заслужават.
81
1
 
36
 
! Отговори
ТОТО преди 5 години
До Анонимен 84Правилно! Единствено мога да добавя: на границата обаче да си върне и българския паспорт преди да напусне!
80
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакво турско маке се напъна да каже нещо, но бързо му "отнеха думата"...
79
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комуто не се харесва България нека ходи в турския рай на ердоган, вместо да плюе. Наслила никого не държим тук, България е свободна страна.
78
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че ги има БЮРМ, та България да не е най-пропадналата държава в Европа. опа, то БЮРМ, България, май едно беше .. едно време, още преди слънцето да светне (съгласно плаката на протестиращите)