Човки, черва, пера и кренвиршите… "политат" към дома

Министерството на земеделието обсъжда новите стандарти
4 юни 2018 07:20,
27
Човки, черва, пера и кренвиршите… "политат" към дома
Пълнежът за кренвирши, смлян. Кадър: YouTube

Идва ли краят на кренвиршите и каймата с пера, човки, вътрешности, кожи, кости, амониев хидроокис, натриев бензоат и канцерогенни трансмазнини? Или просто делът им ще намалее?

От дни Министерството на земеделието обсъжда да въведе нови стандарти при най-масовите храни. Идеята е в кренвиршите да има минимум 50 или 70% месо, а килограм сирене или кашкавал да е произведен поне от 5 л мляко.
Причината е, че в масовите храни в момента има изобилие от всякакви боклуци, Е-та, оцветители, слепващи агенти, опасни консерванти и др.

Още по темата

"Когато видях точно как се правят кренвиршите, се отказах завинаги да ги ям - споделя пред "168 часа" земеделският производител Васил Василев. - Отидох в месопреработвателен комбинат близо до Кюстендил. Пред очите ми в една машина се сложиха остатъци от животни, кости, клюнове, нокти и пера на птици, соя и целулоза. Цялото нещо се смля до получаване на хомогенна смес. След това добавиха няколко вида бои, за да се постигне определен цвят, и кренвиршите бяха готови".

По думите му този месокомбинат продължава да развива дейността си, но вече в София.

"Така се правят всички кренвирши - категоричен е фермерът. - Почти няма фирма, която да не използва този метод - кой повече, кой по-малко. Причината е в парите. Ако се сложи истинско месо, продуктът става доста скъп", настоява той.

Вероятно затова кренвиршите наистина са едни от най-масовите продукти на пазара, но в никакъв случай не са най-предпочитаните.

"Хората са много бедни и затова купуват този колбас - споделя пред изданието д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите. - Евтините наистина се различават от по-скъпите като кренвирши "Стара планина", в които на 100 кг пълнежна маса 82% са месо".

По думите й в тези продукти по този най-висок стандарт се добавят: сол - 1,75 г, захар - 0,16 г, фосфати - 0,16 г, аскорбинова киселина - 0,05 г, черен пипер или еквивалентно количество екстракт - 0,24 г, индийско орехче или еквивалент - 0,08 г, и лед или питейна вода - 15%.

"Всичките съставки се слагат в кутер (машина за смилане), която работи на много високи обороти - разказва д-р Чамова. - По тази причина се слага и вода, която да не позволи при бързото въртене да се пресече месото".

Според нея точно такива трябва да са кренвиршите, които да се ядат от всички, но въпросът има други измерения.

"Аз няма да отида да си купя колбас от 2 лв., но много хора го правят - категорична е д-р Чамова. - Нали разбирате, че има огромна разлика между мерцедес и трабант - и двете са коли, но въпросът е кой какво може да си позволи. Затова в случая по-скоро трябва да се направи така, че хората да си позволят да ядат филета вместо кренвирши".
На този етап обаче това е почти невъзможно и алтернативата е да се изготвят определени стандарти за колбасите.
"Първо трябва да се направи работна група, която да се запознае с всички практики на другите държави - споделя специалистката. - След това може да се вземе решение какво точно може да се приложи и изработи у нас. Тогава ще са ясни процентите месо или количеството протеини".

Проблемът е, че в Европа няма единни стандарти, а всяка страна сама е решила какъв да е минимумът месо в колбасите. Примерно в Германия то трябва да е 50%, докато във Великобритания телешкото и свинското общо да са 67 на сто.

Новите стандарти обаче трябва да засягат не само колбасите, но и продуктите, които се правят от месо, като каймата например.

Оказва се, че и в нея има много повече примеси. Някои казват, че ако преобладава соята, потребителите трябва да са щастливи, но това отдавна не е така. В каймата е събран целият отпаден продукт, слепващи агенти, оцветители, подобрители и Е-та, които трябва да превърнат белезникавата сива каша в приятна розова кайма.

Затова е много важно при описването на новите стандарти да се уточни какво точно означава месо.

"Месото е рибицата, филето, бонфилето и др. - обясни шефът на "Активни потребители" Богомил Николов. - Но производителите смятат, че месо са и дреболиите, очите, хрущялите, съединения, кости. Ясно е, че кренвиршите се правят от най-нискокачествените съставки - машинно отделени меса, които не са пълноценни протеини. Затова в много страни те отиват за храна за животни и не са разрешени да се използват при колбасите и каймите".

Според него министерството не трябва да оставя никаква възможност пред производителите да хитруват, защото те ще използват всяка възможност.

Затова неговият съвет е, докато не се изготвят правила, които да се приемат с доверие, да не се купуват кренвирши от 2 лeва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Ако се пройзвеждат е защото има търсене. Всички сме достатъчно информирани и сме свобидни да направим всеки каквото иска.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пръжоли за 5 лв. ? С дрожди са ги ранили свините сигурно. И ти си въобразяваш, че месо ядеш. Жалям ти акъло.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на снимката прилича на Джаба - Хатянина !
23
4
 
13
 
! Отговори
Тато преди 5 години
Искахте демокрация получихте я. Като не знаете да ядете месо яжте кожи, човки и копита.
22
0
 
26
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Бедните си купували кренвирши защото нямали пари.Това може да го каже човек който хал хабер си няма по темата.Кренвиршите са на цена от 5 лв нагоре.Кое им е евтиното.Има пържоли на тази цена
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен всичко друго слагат и доста сланина и животинска кръв. Аз отдавна не купувам такива л...а, някои от които съвсем не са евтини - по 8-10лв/кг. А хиперите може да се намери месо на цена около 6-7лв., взимаш парче 1,5 - 2 кг., мяткш в тавата с малко водичка, пипер, дафинов лист и в къщи има месо за 2-3 дни. Кой както иска да го яде - на сандвич, със салата, яйца, зеленчуци и т.н. Качеството на месата е друга тема, но е в пъти по - добре от колбасите.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам колко трябва да ти е акъла, за да ядеш от тая гaдост, че и децата си храните с това.
19
3
 
2
 
! Отговори
Киселец преди 5 години
Вижте по времето на соца как са решили проблема:kiselec1.blogspot/2018/03/blog-post_30.htmlНо то като гледам и тогава май не е имало контрол 24/7 при производителите....
18
1
 
20
 
! Отговори
Димитър Томов преди 5 години
Истинският проблем в България е, че независимо на каква цена се продават кренвиршите и подобните им колбаси, всичките до един се правят от *** и остатъци от животни. Ако сте попаднали на колбас, в който има и свински обрезки, то тогава сте от щастливците. Не знам как се произвеждат кренвиршите в Гърция, но поне наденицата им е от месо, а не от жили, хрущяли и други животински карантии. И забележете, цената на наденицата им е 8лв., а не 10 -12лв."Стара планина".
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото добро пре соц-а беше че цените бяха контролиранина база разбивки , сега никой не прави сметка толкова за суровина, за заплати и Х% за печалба. Всичко на око , магазините и те слагат цени както им е удобно., на пазара бабите и те - донесе нещо от градината и се поогледа как го дават другите и тури 2 лв отгоре ...
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То добре е да затварят предприятията, но тогава ще се увеличи вноса и от сдруженията ще ревнат , че новият стандарт е толкова лош че работят на загуба и затова фалират. Истината е че няма угодия на алчните "бизнесмени".
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КратунНе си много прав тия простотии дойдоха от запад от там се научиха на занаят и нашите хитреци. Cамото месо, което не е кренвирш или колбас минава пък през едни машини вакумират го да излезе въздуха и после през едни шприц машинИ го тъпчат със една саламура от 1 кг става 2 кг като напомпат. Плащаш месо, а получавш някаква гадост.
14
1
 
19
 
! Отговори
Ветеринар преди 5 години
До Кратун 11 Работил съм като инспектор в ДВСК и БАБХ 14г. След приемането на стандарт"Стара планина" с заповед ни задържиха да присъстваме при прозводството на тези продукти и да пишем протокол за всеки ден. Това продължи повече от година. След това без контрол качеството се срина. В Кауфланд се продават наденички СП, които са отвратителни. При пържене се смаляват на половина, изпускат много вода и боя.За съжаление не може до всеки производител да стои контролен орган от БАБХ.Задачите са мн
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причината е, че в масовите храни в момента има изобилие от всякакви ***, Е-та, оцветители, слепващи агенти, опасни консерванти и др.-------------------------------------А добро утро!Това се знае от години, а вие най-после го научихте!И разбира се българина пак примирено навежда главица, и хапва всички "лакомства" които му предложат, по същия начин, по който навежда главица, и търпи да го управляват крадци, мафиоти и местни дерибеи!
12
7
 
12
 
! Отговори
Ветеринар преди 5 години
До бг 7 Подкрепям. Като студент съм бил на стаж в месокомбинат Сердика и там видях телешки трупове увити в някаква мрежа внос от Франция които смърдяха на леш.Обяснението на колегите беше че до 5 % не личи.През 73г. в ВВМИ София се изследва развалена луканка 80 тона , съдържаща обрезки от глави , което е абсолютно недопостимо.Луканката беше произведена в Самоков.Ами не сквасеното течно кисело мляко, което плесенясваша на втория ден в хладилника?Наденичките кучешка радост? Блаженни са вярващите
11
1
 
20
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До ВетеринарРазбрах Ви от първие път. Мнението ми е, че каквито и стандарти да наложим, никой не може да стои 24/7 до всяка месомелачка и да контролира. Като добавим в уравнението и корупцията всичко се превръша в кауза пердута. Какво стана със стандарта "Стара Планина"? Самосъзнанието е отговора на този вид проблеми, защото когато се надхитряме едни други, накрая всички ходим прецакани. P.S. има пълнители на белтъчна, които дори спектрометърът не може да ги различи. За какво говорим тогава?
10
0
 
14
 
! Отговори
д-р Исня преди 5 години
Копита, клюнове...па то е 1во качество, бе! Аз си мислех, че просто слагат дупарата на прасето на опаковачната машина и като се напъне да изкара корабното въже, машината директно му слага етикет.
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ден през ГКПП Д. мост Русе влизат около 10-тина тира с кокоши крака. Да сте видели някъде да се продават такива? Аз не съм видял. Правете си извод.
8
3
 
23
 
! Отговори
Ветеринар преди 5 години
До Кратун 6 Приятелю да поесня.Всички тези адитиви , падправки,добавки и оцветители дойдоха от Запада. Там се ползват отдавна и целта е да се подобри качеството и да се намали цената. Всички тези неща се слагат в точно определени количества, за да са безопасни за здравето. Нашите месопреработватели злоупотребяват с количествата за максимална печалба.Няма промъкващи се чужденци и не съм писал такова нещо.Наистина трябват нови стандарти и наказания, влючителна затваряне на предприятия.
7
8
 
20
 
! Отговори
бг преди 5 години
Забравихте ли, че имаше цяла серия "Народен салам" който беше 2,40 лв и се правеше от сухожилия , лунички и брадавици , а народът го бе кръстил "Кучешка радост" .Тов беше при соца , това е и сега. и тогава пилешките кренвирши се правеха от кожи и крака и сега.